Прочитај ми чланак

Зашто је Барселона одустала од Луке Јовића?

0

Лука Јовић је често тема шпанских медија због слабих наступа за Реал Мадрид, а то је директан повод да навијачи Барселоне додатно ликују.

Како пише „Мундо Депортиво“, каталонски гигант је врло пажљиво пратио Јовићеве игре у дресу немачког Ајнтрахта.

Након феноменалне сезоне са 27 голова на 48 утакмица, Јовић је прошлог лета стигао на Сантјаго Бернабеу за 60.000.000 евра.

Очекивало се да буде један од гласника нове ере „краљвског клуба“, али није испунио очекивања Зинедина Зидана.

Постигао је само два гола уз исто толико асистенција на 24 утакмице и дозволио да ветеран Карим Бензема буде вођа Реалове навале.

Сада аналитичар Мундо Депортива Фернандо Поло наглашава разлоге због којих је Барселоне одустала од Србина.

„То није било због сумње у његов квалитет, то није био случај, већ су проценили да његов профил не одговара Барселонином стилу игре“, пише Поло.

Али истина је да су Каталонци детаљно пратили Јовића, често су били присутни на лицу места и гледали уживо мечеве Ајнтрахта и прикупљали статистичке податке о његовим наступима.

Један од Барселониних статистичких аналитичара Пеп Сегура је проценио Србина као сјајног голгетера, не добацујући могућност да буде од велике користи у том погледу.

Међутим, каталонски стручњаци су проценили да тај стил игре не одговара Барсином стилу игре, истакавши да је статичан и „роботски“.

„Он се добро кретао, али је био много фокусиран на завршницу него на акцију и таква комбинација није његова снага“, наводи се у анализи.

Барселона је коначно одустала од довођења Јовића након гостовања Ајнтрахта у Милану код Интера 14. марта 2019.

На „Ђузепе Меаци“ су били Пеп Сегура, Ерик Абидал и Рамон Планес, тројица кључних људи из спортског сектора задуженог за довођење појачања.

Хватали су белешке са меча који је решио управо Лука Јовић јединим голом тог дана.

Али су били упознати и са интересовањем Реала који је већ контактирао Ајнтрахт због Србина и финансијске захтеве Јовића и његовог агента Фаљија Рамаданија.

На крају су Каталонци проценили да поред тога што се Јовићев стил не поклапа са Барселониним, ни финансијска страна им није одговарала.