Прочитај ми чланак

Забрањено истицање руских и белоруских застава на Аустралијан опену

0

Организатори тениског турнира Аустралијан опен, забранили су истицање руских и белоруских застава током такмичења, након што су гледаоци уносили неколико на трибине првог дана овогодишњег издања гренд слем турнира

Разлог за овакву одлуку је то што је током меча првог кола између Рускиње Камиле Ракимове и Украјинке Катерине Баиндл, на трибинама истакнута руска застава, након чега је протестовао украјински амбасадор у Аустралији Васил Мирошниченко, преноси АП.

„Наша почетна политика је била да навијачи могу да уносе заставе, али не могу да их користе да ремете такмичење“, наводи се у саопштењу Тенис Аустралије.

Политика аустралијског тениског савеза подразумева да је руским и белоруским играчима дозвољено да се такмиче на турниру, али само као „неутралним“ спортистима, односно њихова националност није наведена ни у једном званичном распореду или резултатима, а заставе њихових земаља нису приказане ни на ТВ графикама.

Амбасада Русије у Канбери оштро је осудила одлуку организатора.

„Одлука да се забрани истицање застава Русије и Белорусије на Аустралијан опену, још један је пример неприхватљиве политизације спорта“, стоји у саопштењу амбасаде.

Руски тенисери Данил Медведев, Карен Хачанов и Андреј Рубљов остварили су победе у првом колу премијеног гренд слема нове сезоне.