Прочитај ми чланак

ВУЛЕТИЋ: Истина о Новаку Недићу, Вучићу и Вељи Невољи

0

Шта је било у позадини сукоба у Партизану у ком су учествовали политичари, полицајци и навијачи повезани са криминалним групама, ко је и како имао контролу над хулиганима у интервјуу за КРИК, чије делове преносимо, открива донедавни потпредседник клуба Владимир Вулетић.

Кључни сукоб, каже Вулетић за Крик, водио се између бившег челника клуба Жарка Зечевића који је посредством својих људи држао контролу у Партизану и Новака Недића, младог сарадника Александра Вучића, који је желео да преузме моћ у клубу. „Мислим да су и једна и друга струја имале подршку од врха. Хтели су да направе раздор у Партизану.“

У овај окршај Недић је увео хулиганску групу „Јањичари“, познату по недавно ухапшеном Вељку Беливуку, са којом је преузео најзначајнију, јужну трбину на стадиону Партизана у Хумској. Истовремено је полиција, како Вулетић објашњава, по налогу државне секретарке у Министарству унутрашњих послова Дијане Хркаловић честим претресима вршила притисак на руководство клуба које се супростављало Недићу. Недић је покушао и Вулетића да врбује, али је он то, како каже, одбио. „Рекао ми је: ’Ако ниси са мном, против мене си’.“

Вулетић објашњава и да је директну контролу над навијачима имао Ненад Вучковић Вучко, жандарм близак Недићу и Хркаловићевој, којег Вулетић описује као њиховог правог вођу. „Он је њих координирао. Нису смели ништа без њега.“

За Беливука каже да у то време није био много утицајан у овој групи и да је од њега значајнији био и Александар Видојевић, познатији као Аца Рошави, чију улогу сада таблоиди покушавају да умање. Видојевић се дружи са председниковим сином, како је КРИК раније објављивао. „Рошави је био испред Беливука тада. Мада се повукао са трибине, Рошави се ни данас није повукао из утицаја.”

Вулетић каже да Недић није успео да победи у овом сукобу иако је на својој страни имао и навијаче и полицију. Партизан, ипак, данас води човек који такође ужива поверење председника Србије – Милорад Вучелић.

Сукоби су направили штету Партизану, истиче Вулетић, док је држава у исто време подржавала фудбалски клуб Црвена звезда…

Осим што је своју моћ заснивао на позицији у Вучићевој влади, Недићев утицај се видео и на стадиону. Превласт на јужној трибини преузима нова група навијача који су раније навијали за друге клубове и себи даје име „Јањичари“ – коју је, према Вулетићу, предводио Ненад Вучковић звани Вучко. Он је тада био у специјалној бригади Војске Србије, а касније је прешао у полицију.

– Новак је био повезан са Вучком и пре него што је дошао на трибину. Те вечери, 2015. године, кад је председник Партизана поднео оставку, Вучко је био на том састанку, као представник навијача.

Иако је предводио насилну навијачку групу која је била повезана са црногорским кавачким кланом, Вулетић описује Вучка као човека који се веома пристојно понашао.

– Два пута смо се срели, он је врло културан, уљудан, манире има…

Домишљатим правничким решењима успели су да двојицу навијача који нису били са јужне трибине убаце у скупштину и обезбеђен је кворум, а за председника је изабран Милорад Вучелић – некада један од кључних људи режима Слободана Милошевића који се добро снашао и под Вучићевом влашћу. Вучелић се сам наметнуо иако је план био другачији.

– Имали смо предлог да кандидат за председника буде други члан привремене управе Миле Јовичић, а не Вучелић. Вучелић долази на састанак у августу и саопштава: ’Миле, ја сам разговарао са председником. Рекао је да могу да будем само ја и нико други’. Њему Миле одговара: ’Милораде, зашто? Што ја сад сметам њему? Могу ли негде да га видим да поразговарамо о томе’. А он му каже: „Па ако га нађеш, ти разговарај“…

Два месеца после избора, у децембру 2016, дешава се први од десетак упада полиције у клуб, објашњава Вулетић. Каже да је тада први пут чуо за бившу државну секретарку у МУП-у Дијану Хркаловић – полицајци су му рекли да се претрес врши по њеном налогу. Полиција је, каже, долазила увек ненајављено.

– Тада сам знао да су Вучко и Хркаловић били у емотивној вези. Знао сам да неће ништа наћи јер је све било чисто, за то сам се ја побринуо. Гледали су трансфере, гледали су сазивање свих скупштина, оставке…

Он објашњава колико је ко имао утицаја у овој навијачко-криминалној групи. Жандарм Вучковић је био главни, а Беливук који је недавно ухапшен, није био у врху.

– Какав црни Беливук у смислу командне одговорности. То је била Вучкова група. Изнад Мутавог је био Вучко, он је њих координирао. Нису смели ништа без њега.

Вулетић тврди да је изнад Беливука у прво време био и Александар Видојевић звани Аца Рошави. Рошави је био навијач „Алцатраза“ и „Јањичари“ су га практично преузели са све трибином. Он је данас у јавности познат по свом пријатељству са сином председника Александра Вучића.

– Беливук је био четврто свирало. Рошави је био испред њега тада. У номенклатури тој, у поретку. Беливук је био четврти ту тек. Друга је ствар што је јак овако, што је насилник. Рошави је био доста важан и он се изједначио са Беливуком. Након убиства Салета њих двојица су потпуно равноправни у томе. Деле ту заоставштину. Да бисмо ми у последње две године видели да постоји само један човек. То је био Беливук…

У вези са претресом и хапшењем навијача до данас се, сем Вулетића, није изјаснио нико из управе Партизана.

– Партизан ћути. Брани се Партизан ћутањем, као да смо ми јатаци и злочинци! Дође ми из сопствене коже да искочим! И сад ми је мука што само ја говорим, онда испада да сам ја јатак! Ја сад као релативизујем ствари и у ствари говорим зато што, ето, нешто кријем – па зато говорим!

Вулетић наводи и да његова оставка нема никакве везе са овим што се догодило у Партизану и да је реч о незгодном поклапању. Отишао је, каже, јер је управа имала намеру да га смени…