Прочитај ми чланак

Вујошевић: Без помоћи државе Партизан се гаси

0

mario-hezonja-partizan-dusko-vujosevic-prelazak-1342043535-184703
(Новости)

Идемо ка томе да екипа не може достојно да репрезентује нашу кошарку у Евролиги. Видим ја и наше грешке, лоше коришћење резултата, каже тренер Партизана.

Партизан је освојио АБА лигу, чекирао карту за нови лет у евролигашко сазвежђе, извезао 12. узастопну шампионску звездицу у националном шампионату. Ипак, сви прошлосезонски успеси још не успевају да пробију блокаду клупског рачуна, која је ступила на снагу практично одмах после подизања победничког пехара Суперлиге. Иако је на заслуженом одмуру у Херцег Новом, тренер Душко Вујошевић је свакодневно мислима и телефонском везом у Хумској.

ЗАЈЕДНИЧКИ НАСТУП ФК И КК ПАРТИЗАН

Фудбалски клуб Партизан преусмериће кошаркашком половину прихода од утакмице са бугарским шампионом.
Данас ће бити одржана заједничка конференција за медије ФК и КК.
– Можда није много, али је гест веома леп. Нема више на једном месту великих пара – каже Вујошевић.
Као потенцијални мањи спонзори помињу се „Ђивова“ и „Фолксваген“. – Чека се пад блокаде.
Средства од тих спонзора нису велика, али могу да помогну.

– Тренер никад нема „пун“ одмор. Не могу да искључим телефоне, јер је лето период када се селектира тим. Сада је још специфична стуација, алармантна – прича Вујошевић за „Новости“.

Било је назнака да би пореска управа могла да подигне „рампу“.

– Нисмо одмакли далеко. Кад је у питању финансијски део клуба, постоји неколико проблема. Прво, дуг са којим је клуб кренуо у прошлу сезону, према играчима, добављачима…

Такође, постоје дугови из протекле сезоне, јер је неким играчима од десет плата исплаћено шест, а некима само пет, док сам ја примио само једну. Годинама су трошкови већи од прихода. Порез је пријављиван уредно, али није плаћан. Направљена је грешка када је дата прилика да се крајем 2012. плати порез како би се ушло у репрограм, што би умањило или чак одбило камату. У времену нервозе, без средстава, несвесни свих последица, то нисмо урадили.

Блокада је стигла у деликатном тренутку.

– У време када треба да се компонује тим за наредну сезону. Јер, често се зими ради што се лети припреми. Због блокаде нисмо примили ни средства раније договорена са спонзорима, нити обештећење од Лучића. Нису у питању велика средства, али бисмо почели да економишемо. Пре свега гледамо да задржимо тим који имамо, да регулишемо БАТ и још нека дуговања.

Вујошевић прихвата део кривице клуба, али га боли неадекватан третман државе према Партизану.

ВЕСТЕРМАН И ЛОВЕРЊ ОСТАЈУ

Од нових играча, бар засад, долази само јуниорски репрезентативац Ђоко Шалић.
Помињу се још нека имена…
– Због блокаде губимо ритам у преговорима са осталима. Шалић је још раније договорен.
Очекујем да Милутинов буде велико појачање и да демонстрира велики таленат у наредној сезони – каже Вујошевић и још једном потврђује да остају француски репрезентативци Лео Вестерман и Жофри Ловерњ.
– Имају људску чврстину и квалитет.
Знају да нису у Београд дошли због пара, већ напретка.
Биће исплаћени, али им паре нису у првом плану.

– У Србији је неизбежно поређење Звезде и Партизана. У моменту када немају лимит, током плеј-офа прозивају зашто се нама не стави блокада због неплаћеног пореза. При томе, они су своје пореске обавезе регулисали путем УППР. По том прихваћеном документу за један период није могла да се нађе документација улаза и излаза, па је тај део пореза сведен на нулу.

У другом делу дугове према БАТ је регулисао Човић, али није приказана величина пореза. Оно мало преосталог пореза, држава је први пут у историји свела на дужнике треће категорије, где се враћа 2,5 одсто дуга у наредне три године. Сада се у нашем случају инсистира на принципијелности, с пуном главницом, каматом, уз хипотекарно обезбеђење приватних лица. Ово наводим само као поређење третмана два клуба, од којих је један вишеструки првак Србије, региона, с великим бројем репрезентативаца и вишегодишњи учесник Евролиге.

Црно-бели би прихватили руку државе коју је пружила Звезди у репрограму дуга.

– Без дилеме. Спорт није профитабилна делатност, па мора да буде потпомогнут од државе. Уз максималну контролу, како би се спречило евентуално прање новца и било какве малверзације. Битно је да се направи договор, џентлменски, да се одблокира рачун који, ако не радимо по договору, може одмах да се блокира.

Овако идемо ка томе да екипа не може достојно да репрезентује нашу кошарку у Евролиги, а мислим да то није никоме у интересу. Откад је рачун блокиран не могу да се исплате ни дугови према играчима из садашњег тима, због чега је било „напада“ на њих из Звезде и других екипа.

Потпредседник Владе Србије Александар Вучић недавно је посетио Хумску и одређен број навијача.

– Циљ посете није био јасан, јер на састанку није било главних руководилаца ниједног клуба. Држава треба да буде укључена у решавање проблема и Вучић, који има велику моћ, неминовно је човек који помаже или онемогућава решавање проблема. СД „Партизан“ упутило је допис кабинетима премијера и вицепремијера, у којем наводи да постоји потреба да се руководиоци фудбалског, кошаркашког и ватерполо клуба сретну са Дачићем и Вучићем.

Мислимо да држава може да помогне макар у решавању проблема са порезом. Видим и грешке нашег менаџмента, лоше коришћење резултата, пропусте. Ипак, пореска блокада, па статус кво у министарству спорта, притисак на играче који су практично слободни. Надам се да се део државе неће ставити у функцију гашења Партизана. Знам да имају ту моћ, али њихов посао је да граде, а не да руше.

Да не би дошло до осипања тима и гашења…

– Морало би све да се заврши најкасније до 10. августа. Немојте да схватите то као неку уцену, али осећам узнемиреност дела народа који навија за Партизан.