Прочитај ми чланак

Вучићу смета фудбалска банда, а Кокеза, Рецко, Гашић његови

0

Српски фудбал већ годинама, ако не и деценијама уназад, хронично болује од скандала, сумњивих мечеви, контроверзи и свих оних нефудбалских ствари. Најава да ће се нешто заиста и променити само је избацила у први план све нерегуларности.

Александар Вучић, председник Србије, одлучио је да посвети пажњу домаћем фудбалу.


„И сад вам кажем, ту мафијашку банду из фудбала, царине, свега, која вам пушта да се сви смеју пеналима који се свирају, цела Европа и цео свет. Све ћемо да их хапсимо. То је све што имам да кажем. Не само што ће ВАР доћи следеће године у Србију, већ ћу вас подсетити да ме многи нису озбиљно разумели када сам исто говорио и за хапшење Беливука и на колегијуму БИА и МУП. Разумели су ме Вулин и Гашић, други очигледно нису“, рекао је Вучић.

И то је само лоцирало неке проблеме о којима већ годинама слушамо и читамо. Славиша Кокеза који је годинама био близак власти „пуштен је низ воду“ након што је приведен на саслушање у СБПОК, Драган Антић Рецко је последњих месеци низао инциденте, а непосредно пре ублажавања 18-месечне суспензије (која је касније враћена у целости) говорио да је Вучићев тренер, ту је и Братислав Гашић, директор БИА и члан СНС, чији син поносно носи капитенску траку Трајала.

Управо је клуб из Крушевца последњих месеци испуњавао новинске стубце разним сумњивим мечевима.

Последњи у низу догодио се на мечу против Радничког у Пироту, када је утакмица накратко прекинута због протеста домаћих фудбалера почетком другог полувремена. Судија Данило Грујић је тада досудио једанаестерац за Трајал, што је изазвало бурне реакције љубитеља фудбала у Пироту.

То је навело чак и Милана Гашић, капитена клуба и син Братислава Гашића да се јавно огласи.

„Волео бих да испаднемо, да не буде да вам Гашићи руше фудбал, ма није ваљда. Најпоштенији клуб у целој лиги, него је**га пише ми Гашић на леђима, па то свима смета. Откуд публика на стадиону у Пироту, зашто нико не реагује на вређање и пљување по мом брату и мени? Исценирано понашање играча одмах по досуђеном пеналу.

Вечито је неко против нас нешто оштећен и покраден. Волео бих све утакмице да се испитају, уколико једну спорну нађу нама избаците нас у најнижи степен одмах. Само нисам сигуран да би сви клубови то прихватили. А ми ако испаднемо, испашћемо часно, подигнуте главе и чистог образа“, написао је Гашић на свом Инстаграм профилу.

Кокеза је већ прошлост на фудбалском небу Србије, а била је довољно једна озбиљнија афера и саслушање у СБПОК због наводне повезаности са Вељко Беливуком.

„Желим да обавестим моје сараднике, као и спортску и фудбалску јавност да се повлачим са функције председника Фудбалског савеза Србије. У жељи да, пре свега, репрезентацији омогућим неопходан мир, спреман сам за нову борбу у којој ћу све учинити да демантујем нападе на моје име и личност“, навео је Кокеза и истакао да „никад није и неће бити сумњиво лице људима са којима је близу 20 година делио исте вредности“, а потом наставио:

„Поштујући све оно што се у том односу изградило, нико не треба Александра Вучића и Србију да брани од Славише Кокезе, јер Славиша Кокеза је био уз Александра Вучића и Србију када многи то нису смели или хтели. Поносан тада, поносан и сада када се брутално износе опасне неистине које су наравно нанеле штету и функцији коју више нећу да обављам. Повлачим се са места председника Фудбалског савеза Србије како бих целог себе ставио у службу правде и истине који ће бити моја водиља у будућем периоду“, навео је, између осталог, Кокеза.

И од када је бивши председник ФСС приведен на информативни разговор омладинци Бродарца су изгубили примат у домаћем првенству, док Пролетер неумитно клизу ка зони испадања.

У овом моменту има само бод више од Рада, али је у последњих осам кола уписао чак шест пораза уз два освојена бода.

Драган Антић Рецко, тренер Динама из Врања, знао је да се на прави начин додвори ономе од кога је очекивао заштиту. Суспендован је на 18 месеци јер је вређао четврту судију Јелену Цветковић, па чак и покушао да се физички обрачуна са њом.

Спорадично је обављао функцију, иако је суспендован, а када је о томе писала Нова.рс одлучио је да одговори на себи својствен начин.

„Они су између осталог писали да сам ја тренер СНС-а или Вучићев тренер. Оно што прави новинари треба да истраже и да знају је да сам тренер од 2000. године када Српска напредна странка није ни постојала. Као тренер сам, поред Србије радио у Немачкој, Македонији и никада нисам био ничији тренер. А ако ме већ тако називају, могу рећи да сам поносан што сам Вучићев тренер. Шта је он урадио за Србију за ових осам година, претходна власт није урадила за 50 година. И за оне новинаре који не знају, СНС као странка је основана 2008. године. Ја политички зналац нисам, не бавим се политиком. Подржавам СНС и Вучића зато што сам видео у њему једног идејног вођу који је пун жеље, енергије и снаге да извуче Србију из пепела где нас је претходна власт оставила. Вучић нам је направио путеве, фабрике, болнице… Све оно што су његови претходници уништили. Своје знање и способности је показао и сада за време ове пошасти где је први набавио вакцине, највише врсти. Некима смета успех тог човека. Има и он својих мана. Највећа је та што има људе око себе који му можда раде и о глави, доста су и радали“, покупио је политичке поене Антић.

Са скандалозног понашања је лопту пребацио у политичке воде.

„Ја сам човек који не зна да ћути и увек каже оно што мисли када мислим да сам у праву. Грешим и ја, жив сам човек. Критиковао сам и већника за спорт у Врању, Врање заслужује већи буџет за спорт. Зато што сам гласно говорио оно што и остали спортски клубови говоре али тихо, а то је да је мали буџет за спорт. Али сам се и тога уморио и повукао да се не бих расправљао са другим људима који то не заслужују. Не могу да тррпим да ме вређају лопови као Ђилас, који је опљачкао ову државу и узео 600, 700 милиона не знам ни сам тачну суму, читам из медија. Одакле њему толики новац и рачуни на Маурицијусу? Ја имам рачуне у Србији и Немачкој и новац на рачунима сам зарадио поштено играјући фудбал, 20 година сам био професиноналац. Зарадио сам много милиона, обезбедио сам породицу, децу, унучиће и вратио сам се у Србију, у свој град да бих помогао свом граду. Нисам дошао да се бавим политиком и тако се богатим као господин Ђилас и његова цела компанија.“

Био је ту и читав низ сумњивих мечева, који су се нашли под истагом УЕФА и које су пратили посебни емисари.

Нису за Трајалом заостајали ни Јагодина, Борац из Чачка, Железничар из Панчева… Сви они су били укључени у бројне контроверзе. Епилог неких сумњивих радњи је да су Борац 1926 и Јагодина и дефинитивно кажњени одузимањем по шест бодова, уз новчану казну од укупно 10 милиона динара.

Није само Прва лига била укључена у контроверзе, па имамо пример Рада или Напретка који играју као да се и даље боре за титулу. Иако су готово читаве сезоне били на самом дну табеле, одједном су почели да играју европски фудбал.

Крушевљани су везали шест победа у првенству, а са 5:0 су савладали Пролетер који полако клизи ка испадању од када Славиша Кокеза више није председник Фудбалског савеза Србије.

Све ово је учинило да фудбал буде потпуно у другом плану, а прелази „из 2 у 1“ или „из 1 у 2“ постали су редовна појава у сваком колу. Последњу такву сензацију су нам припремили Колубара и Раднички из Крагујевца 3:1 (0:1), а не би било никаво изненађење да сличан сценарио видимо и у преосталим такмичењима домаћег фудбала.

И када се зна да су „укаљане“ професионалне лиге, а да и млађе категорије морају да трпе сценарије поставља се питање – до када српски фудбал може да се бори против живог блата које формирају они који седе у фотељама?