Прочитај ми чланак

Вучићев брат Орбан им дао паре: Сепаратизам навијача ТСЦ пред дуел с Војводином

0

Навијачка група "Плави бећари" назвала је дуел 1. кола Суперлиге између ТСЦ и Војводине "јужним дербијем".

Пред старт сезоне у Суперлиги где ТСЦ дочекује Војводину, поменута навијачка група је на Фејсбуку објавила поруку у којој са утакмицу назвала “јужним дербијем” (деливедеки дербивел), што је својеврсна провокација.

Facebook

Наиме, “деливедек” је историјско-политички термин који се у време некадашње Краљевине Угарске користио за неколико жупанија (Вировитичка, Пожешка, Сремска, Бачка, Торонталска, Тамишка и Ковинска) и вазалне бановине (Мачванска, Усорска, Соли, Северинска), а данас га често помињу заговорници мађарског ревизионизма и Велике Мађарске.

“Нова сезона почиње и наш вољени тим креће у марш против једне од најјачих екипа лиге, што нам даје разлог за славље. Уз то, успели смо да уђемо у Европу, имамо добре шансе да у овој сезони играмо на свом новом стадиону и све почиње “јужним дербијем”. Али.. Пред празним трибинама, што је екстремно тешко прихватити”, написали су “Плави бећари”.

A felső képen tizennyolcan vagyunk, az alsó képen száznyolcvanan. A felső kép egy hétköznapon készült kb 400km-re a…

Posted by Blue Betyars on Четвртак, 30. јул 2020.

Иначе, ово није њихов први сепаратистички испад, јер су 4. јуна транспарентом “100 година туге” обележили век од потписвања Тријанонског споразума, једног од мировних уговора у Версају којим је окончан Први светски рат, а чију ревизију заговарају поједине екстремно десничарске групе у Мађарској.

“Туга, бол, патња, бес… Имамо много осец́ања. Пре 100 година, земља је била растргнута пером, делови нације су били затворени у друге земље. Иако циљ није био само расподела територија, вец́ и уклањање страних делова нације, овде смо! То је осећај који нам даје снагу да наставимо да се боримо. Никада нећемо одустати!”, написали су “Плави бећари” тада на Фејсбуку.