Прочитај ми чланак

Вучић хвали атлетичара, а СНС његовог тренера оставио без посла

0

"Александар Вучић се по рашкој области хвали резултатима Армина Синанчевића, а дотле његов бивши тренер и клуб једва преживљавају. Четири године нисам добио лични доходак, све због тога што сам указао на нелегалне радње у Спортском савезу Пријепоље. Дугују ми два милиона динара, а како би избегли да ми плате, формирали су нови Спортски савез", рекао је за Директно.рс огорчени атлетски тренер Саво Пушица, који је утицао на развој бацача кугле Армина Синанчевића, седмог на Олимпијским играма.

Саво Пушица је имао кључну улогу у развоју тренутно нашег најбољег бацача кугле. Брусио је његов таленат, радећи са њим је Синанчевић дошао до финала Светског првенства 2019. године. И ту је био и крај бајковите сарадње, јер је атлетичар после шампионата у Дохи напустио Полет и отишао у Црвену звезду, док је Пушица пао у немилост општинских функционера.

ФОТО: Приватна архива

Указао је на нелегалне радње у Спортском савезу Пријепоље, што је утицало на то да више од четири године не прима плату и, како сада стоје ствари, излаз из ове ситуације се не види. То је само још један показатељ како пролазе људи који одлуче да дигну глас против свега онога што раде општински функционери, чланови Српске напредне странке…

Саво Пушица је у разговору за Директно.рс најпре описао како је изгледао развој Армина Синанчевића, нашег најбољег бацача кугле, који је афирмисан у Атлетском клубу Полет.

– Армин Синанчевић је од 2014. до 2019. године тренирао код мене, дошао је са бокса да тренира атлетику. Три пута је био првак државе у сениорској конкуренцији, учесник је финала Светског првенства 2019. године у Дохи. Освајач је златне медаље на Балканском првенству, победник многих митинга у Србији и окружењу… Бацио је лични резултат од 21,51 метар, што је други резултат у Србији после Перића. И све је то урадио у Полету. После свега је 2019. године, након завршеног Светског првенства, прешао у Црвену звезду, уз помоћ Атлетског савеза Србије – почео је причу Пушића за Директно.рс.

А затим је навео и са каквим се проблемима суочавао, и током сарадње са Синанчевићем, али и након те 2019. године.

– Био сам запослен у Спортском савезу општине Пријепоље од 2008. године на неодређено време. Када је 2016. године дошла нова власт на челу са председником општине Драгољубом Зиндовићем, нисам добијао лични доходак, као ни средства за Атлетски клуб Полет. А све то што сам пријавио незаконите радње у спорту. 2020. године Драгољуб Зиндовић и девет његових сарадника је похапшено и одведено у Тужилаштво у Краљеву. Неки су признали кривицу за привредни криминал, а код неких се и даље води поступак – истиче атлетски тренер и додаје да се ништа није променило ни када је на чело општине дошао напредњак Владимир Бабић.

– Доласком нове власти на челу са Владимиром Бабићем процес дискриминације се наставља. Обећали су да ће исплатити четири године које нисам добијао плату, међутим ни ова власт није испунила обећање. Да проблем буде већи, нова власт је формирала нови Спортски савез и запослила партијске функционере, а мене и секретара Спортског савеза је оставила без плате и радног места.

Како је навео, ситуација се не мења.

– Ни дан данас не добијам лични доходак, а клуб добија скромна средства за функционисање и рад. Добили смо малу спортску салу, 15 са 15 метара, пошто не можемо да користимо веће спортске дворане, такође зато што сам изразио сумње да има основа за покретање поступка против Бабића.

За Сава Пушицу је нелогично и што се Вучић хвали резултатима Армина Синанчевића, док је његов бивши тренер у тешком положају.

– Све ово наведено је проблем који имамо и даље, и као појединци, али и као атлетски клуб у општини Пријепоље. Док се Вучић ових дана хвали резултатима Армина Синанчевића, његов матични клуб и први тренер тешко преживљавају и функционишу. И даље имамо проблема са општинском влашћу у Пријепољу, будући да немамо адекватне услове за рад и тренинге.

Пушица наводи који је главни разлог за то што је скрајнут у запећак…

– Мислим да је главни разлог тај што сам изразио сумњу да има кривичних радњи везаних за спорт у општини Пријепоље. Зато сам у овој ситуацији од 2016. године све до данас. Чак сам од новог Спортског савеза, тачније његовог секретара, добио претње да „ћу га запамтити“, а све то зато што смо дошли до фактура рачуна који имају сумњиво порекло – каже он и додаје:

– Ово је пример како пролази свако ко одлучи да дигне глас против општинске власти.

Саво Пушица у разговору за Директно.рс истиче да су притисци у Пријепољу свакодневни.

– На сваком кораку од општинске власти постоји притисак, како на мене, тако и на децу која тренирају у АК Полет. Према мени имају дуг за заостале плате од два милиона динара из 2018, 2019. и 2020. година на основу неизмирених личних доходака од стране старог Спортског савеза. Зато су сада формирали нови како би избегли да измире дуговања – закључио је Пушица.