Прочитај ми чланак

Владика реаговао на дружење Ђоковића са гуруом

0

Дружење индијског гуруа Моханђија са породицом Ђоковић није се допало епископу зворничко-тузланском, владики Фотију.

Јелена Ђоковић је ове недеље посетила Косово и Метохију у друштву породице Дивац и гуруа Моханђија.

Foto: Instagram printscreen/jelenadjokovicndf

Фондације „Новак Ђоковић“, „Ана и Владе Дивац“ и „Моханђи“ биле су у хуманитарној мисији.

Јелена Ђоковић је у пратњи индијског гуруа обишла косовске светиње Грачаницу, Пећку Патријаршију и Високе Дечане, на шта је реаговао владика Фотије.

„Не слушајте, браћо и сестре, учења разних гуруа источњачке религије, само треба да слушамо нашу свету светосавску цркву“, поручио је владика, а преноси портал ин4с.

Гуру Моханђи је рођен 1965. године, бивши је бизнисмен у индустрији нафте, заљубљеник је у Босанске пирамиде и одржава сеансе, уз вођење хуманитарне фондације.

После посете, Јелена Ђоковић је најавила промену појединих обичаја.

„Носим једну врло моћну поруку, коју сам снажно осетила баш захваљујући дубоким разговорима са Моханђијем и људима који су били с нама на нашем ходочашћу. Сви смо упалили свеће за живе и упокојене, за здравље и мир у сваком манастиру и цркви коју смо посетили. Свећа је симбол несебичне жртве – она сагорева себе да би другима дала светлост и сјај. Она је симбол живота и просветљења, отклањања страхова и мрачних мисли из нашег ума и срца и предавању светлости Бога. Како смо онда усвојили традицију слављења родјења живота тако што гасимо свећу на торти док замишљамо жељу? Запитала сам се и пожелела да макар у свом дому променим ту традицију. Све захваљујући овом путовању и посетама усамљеним великим свећама које сијају на тлу Косова и Метохије да осветле све нас и буду нам смерница и путоказ да само оно сто је нематеријално опстаје и одолева свему.“