Прочитај ми чланак

Видић окупља људе који би да очисте фудбал

0

Немања Видић је подигао глас против фудбалског естаблишмента у Србији и покренуо лавину какву можда и сам није очекивао, јер је почео да окупља великом брзином људе који би да српски фудбал очисте од свих врста прљавштина.

Велику играчку каријеру и један спортски однос, чак и у неким конфликтним ситуацијама, који је ауторитетом градио како у Манчестер јунајтеду тако и у селекцији Србије, Вида је решио да усредсреди на корените промене у српском фудбалу и да са истомишљеницима крене у неизвесну авантуру спасавања овог спорта од потпуног потонућа у живо блато. Зна Немања и за ону пословицу много пута исказану у нашем фудбалу „Хоћеш ли да те сви мрзе, реци свакоме ко је ко“. Зато као магнет и привлачи све оне којима је доста урушавања српског фудбала.

Први се јавио Немања Матић, Огњен Короман је дигао руку „за“, Драган Мрђа такође, следиће га многи бивши репрезентативци који су овом спорту много дали. Уз њих је и Мирко Поледица са Синдикатом професионалних фудбалера „Независност“ која броји више од 400 чланова. И то је ударна, она чиста неупрљана снага уз коју стаје и народ, онај обичан а заталебан у фудбал као што је и фрустриран свим малверзацијама.

Славољуб Муслин је стао уз Немању Видића речима „Са Видом идем и у рат“.

– Апсолутно нико не треба да сумња у искреност Видићевих речи. Он је једноставно такав, поштен до сржи. Тог човека можеш да узмеш под руку и са њим идеш у рат – рекао је Муслин.

Не треба сумњати да ће Видићевиу намеру подржати већина уважених тренера почевши од Ивана Голца, Милорада Косановића, Бранка Бабића, Милољуба Остојића, затим млађих Слободана Крчмаревића, Љубинка Друловића и осталих који су увек опомињали на стање струке и српског фудбала последњих неколико година, не улагујући се никоме зарад неких својих интереса. Видић се спрема да буде тренер, марљиво учи и ради у Јунајтеду, а дугогодишњи рад са Алексом Фергусоном сасвим му је појаснио улогу „стручног тима“ у остваривању жељених резултата. Тренере имамо, само им је потребно дати могућност да поставе праву структуру у систему. И да се чекају резултати, за годину, две, три.

Репрезентативне селекције ће се стручним радом и селекторима од знања и ауторитета можда најбрже опоравити, јер сви знају како поставити структуру која ће доносити плодове у земљи са оволико талената али само ако не постоје интересне сфере и наметање са стране. „А“ тим је сазрео, млада селекција такође има много више потенцијала од исказаног, омладинце и кадете треба „прочистити“. И за неколико година вратићемо се на ниво од 2015. Питање је само да ли ћемо имати таленте, срећу, тренере за пењање на кров света.

Судијска организација као јабука раздора у српском фудбалу такође има свој стручни кадар који се годинама упозорава на све махинације које се раде под овом фудбалском влашћу. И то од Суперлиге до лига петлића. Раде Рака Ђуровић, Мирослав Радоман, Крстивоје Филиповић и Дејан Недић су износили проблеме, упозоравали и етикетирали кривце за постојеће стање. Дозволили су у ФС Србије да Милорад Мажић, најцењенији српски арбитар у 21. веку уместо на чело судијске организације у земљи оде и исту функцију обавља на Кипру. То најбоље сведочи о намерама. Сви поменути бивши арбитри се залажу за „фабричко подешавање“ судијске организације и елиминисање сваког покушаја спољних утицаја који сада преовладавају.

Решавањем судијске организације неће се на пречац решити и нагомилани проблеми међу клубовима, али ће се вратити интегритет такмичењима и то у свим ранговима. Без пристрасног суђења Суперлига и Прва лига Србије саме ће се исчистити од неквалитета за две године, ако се промени систем и смањи лига на 12 или 14 клубова, добиће се и на квалитету и на интересовању публике, али и на одавно изгубљеном имиџу озбиљне лиге из које се углавном купују смао суперталенти, ређе готови играчи. Уместо политичком вољом, притисцима, претњама и судијама, напредоваће се по резултату, а он је једино спортско мерило.

Јак председник са јаким и стручним тимовима тренера, судија, правника и оперативаца, са жељом да се прате европски фудбалски трендови а да се буде и домаћин и бизнисмен, неће моћи преко ноћи да очисти српски фудбал од свега и свакога. Али ће бар поставити темеље за будућност и зауставити све канале којима се манипулише овде. Када се све спреге исеку као мачем, свако ће квалитетом и способностима заузети своје место.

Наравно, овај фронт прво би требало да изађе са људима, програмом, да привуче 35 делегата и да на неким Ванредним изборима освоји Скупштину, изгласа неповерење Славиши Кокези, па именује председника. То је комплексан посао, тежак, прави рударски у овом фудбалском муљу где постоје свакојаки људи, а свакако је процес са неизвесним крајем.

Али, бар се Немања Видић одважио да као локомотива повуче вагоне заустављене и зарђале у недођији и одвуче у станицу на генерални сервис.