Прочитај ми чланак

ВЕСТ КОЈА ОДЗВАЊА БАЛКАНОМ! Младен Крстајић поново постаје СЕЛЕКТОР?!

0

Роберт Просинечки више није селектор репрезентације БиХ пошто је у уторак увече споразумно договорио раскид уговора, који је важио до краја плеј-офа Лиге нација, а после којег ће бити познато ко ће на Европско првенство наредне године.

Из неколико извора у Савезу јуче нам је потврђено да је Просинечки бивши, а потпредседник Милорад Софренић је рекао да је дошло до договора о раскиду сарадње са 50-годишњим стручњаком.

– Са Просинечким смо споразумно раскинули сарадњу. Имали смо састанак у уторак, а у среду смо се телефонски чули са свим члановима Извршног одбора и донели коначну одлуку – рекао је Софренић.

Селекција БиХ, иза које су веома лоше игре и резултата у квалификацијама за Европско првенство, има шансу да кроз две утакмице на домаћем терену избори одлазак на континенталну смотру. Први ривал је Северна Ирска, а уколико буду успешни, репрезентативци БиХ ће играти против бољег из дуела Словачка – Република Ирска.

Сада се поставља питање ко ће водити екипу у поменутим утакмицама, а главни кандидат је Сафет Сушић, једини стручњак који је БиХ одвео на велико такмичење – било је то Светско првенство 2014. године у Бразилу. Некадашњи репрезентативац бивше СФРЈ није желео много да говори о могућности повратка на кормило репрезентације.

– Прочитао сам да је Просинечки бивши. Да ли се враћам? Није поштено да дајем такве изјаве, поготово у овом моменту. Видео сам да се помиње још неколико тренерских имена као кандидати за клупу. Треба пустити људе из Савеза да у миру донесу најбољу одлуку, они вероватно већ имају неко решење или бар предлоге, али са мном нису контактирали – истакао је Сушић за сарајевске медије.

Како сазнајемо, челницима Фудбалског савеза БиХ предложено је још једно име, а реч је о некадашњем селектору Србије Младену Крстајићу. Актуелни председник бијељинског Радника добро се котира код појединих чланова Извршног одбора, иако није имао успеха са „орловима“ на претходном Светском првенству у Русији, али је добро познато да је српски национални тим оштећен од судија, те захваљујући томе није прошао из групне у нокаут фазу.

Као кандидат са најмањим шансама за Робијевог наследника помиње се и Винко Мариновић. Он се доказао као селектор младе репрезентације БиХ, а претходно је имао успеха са Борцем и Зрињским. Мариновић је раније био повезиван и са Црвеном звездом, а с обзиром на то да постоји могућност одласка Владана Милојевића са клупе београдског тима, бивши играч црвено-белих би опет могао да дође у први план за његовог наследника. Било како било, новог селектора изабраће Извршни одбор Фудбалског савеза БиХ, вероватно већ на следећој седници која ће да буде одржана почетком децембра. Било је планирано да се „фудбалска влада“ састане по завршетку јесењег дела такмичења у Премијер лиги БиХ, али је генерални секретар Савеза Аднан Џемиџић истакао да ће до састанка доћи већ наредне седмице. До тада ће чланови Стручне комисије, коју чине Мунир Таловић, Душан Бајевић, Звјездан Мисимовић и Сеад Кајтаз, предложити имена кандидата за новог селектора. н

Учинак Просинечког

Роберт Просинечки је на клупи селекције БиХ био од 4. јануара 2018. године, а дебитовао је 25 дана касније ремијем против Сједињених Америчких Држава (0:0). Под његовом палицом репрезентација је остварила девет победа, шест ремија и седам пораза уз гол-разлику 29:21. Пре селекције БиХ био је на клупи Азербејџана, те помоћник у репрезентацији Хрватске, а од клубова водио је турски Кајзериспорт и београдску Црвену звезду.

            ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!