Прочитај ми чланак

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ Статистика: Јокић бољи него што је Џордан био у његовим годинамa

0

Ко се у кошарци ослони само на статистику, одлута врло лако од суштине игре. А то је - управо игра. Ипак, оно што Никола Јокић ради на НБА паркетима повлачи неке врло занимљиве паралеле. Многи су најпре говорили "нови Дивац!" због луцидних центарских асистенција, неки други "Поново не спавам због наших у најачој лиги света!", јер игра као легенда лиге, а не момак коме је ово тек друга сезона. А статистика... Статистика открива и један чудесни детаљ.

u

Ко се у кошарци ослони само на статистику, одлута врло лако од суштине игре. А то је – управо игра. Ипак, оно што Никола Јокић ради на НБА паркетима повлачи неке врло занимљиве паралеле. Многи су најпре говорили „нови Дивац!“ због луцидних центарских асистенција, неки други „Поново не спавам због наших у најачој лиги света!“, јер игра као легенда лиге, а не момак коме је ово тек друга сезона. А статистика… Статистика открива и један чудесни детаљ.

Тешко је упоређивати кошаркаше. Ако посматрате број поена, можете лако рећи „Па, овај је дао више!“, али… Шта ако онај „другопласирани“ игра у лошијем тиму? Или у екипи која игра далеко спорију, стрпљивију, кошарку на мањи број поена? А шта ако играчи наступају на различитим позицијама? Или имају различит број година?

Из ових разлога, у САД је урађена једна „напредна статистика“ чија је скраћеница БПМ. Аутори кажу да од ње постоје боље, али да је она најбоља када се упоређују играчи из различитих кошаркашких епоха. И, она „функционише“ на следећи начин:

– Израчуна се најпре колико сваки кошаркаш у лиги доприноси кошгетерском учинку тима (то је такозвани „плус/минус фактор“, који показује да ли током наступа одређеног играча екипа даје више поена или их више прима)

– Пошто играчи имају различите минутаже, „плус/минус фактор“ се овога пута посматра не по мечу, већ се сваки појединаћни наступ пропорционално увећа на тачно 100 поседа лопте. Тако кошаркаши различитих минутажа могу лако да се упоређују јер су сви „доведени у исту раван“

– Када се то израчуна за све учеснике НБА лиге, на основу тога израчуна се и просечни БПМ целе лиге.

– Онда преостаје да се види ко је бољи од просека лиге и за колико.

И, када се погледа историја НБА шампионата, а притом се у овом нашем случају посматрају само 21-годишњаци (јер Никола Јокић је управо толико стар), добије се нешто нестварно:

– Најбољи БПМ као 21-годишњак у НБА лиги имао је у сезони 2005/2006 Леброн Џејмс, са 9,3 индексна поена више од лигашког просека
– На другом месту је славни Ирвин Меџик Џонсон, који је као 21-годишњак у сезони 1980/1981 имао БПМ од 9,2
– На невероватном трећем месту је – наш Никола Јокић. Он као 21-годишњак у овој сезони има БПМ од 8,3
– И, можда још невероватније: иза Јокића је на овој НБА листи свих времена, 21-годишњи Мајкл Џордан из сезоне 1984/1985, коме је тадашњи БПМ био 8,2

Наравно, Џордан је те сезоне дао више поена (2.313) него што ће Јокић успети ове (на половини шампионата Никола је убацио 656). Али, чињеница да је „његово летеће височанство“ играло далеко више од Јокића (за целу сезону 3.144 минута, а наш репрезентативац за прву половину 1.101), да је Џордан у просеку двоструко више пута шутирао по мечу од српског центра…

Када се то узме у обзир, али и сви остали статистички показатељи који улазе у рачунање БПМ-а, онда и не чуди што нестварне партије младог Сомборца привлаче оволику пажњу. Толику, да су Американци управо и израчунали наведено: да је као 21-годишњак бољи, тачније кориснији по тим, него што је то био 21-годишњи Џордан.

Али, да оставимо ми и класичну статистику и њене модерне варијанте по страни.

Ово је време у коме Никола Јокић ужива на терену. Као и сви који га гледају.

И, то је најважније у његовој кошаркашкој причи.