Прочитај ми чланак

Ванредно обраћање Новака због новог удара АТП!

0

Новак Ђоковић је организовао ванредно обраћање медијима поводом најновијег сукоба Асоцијације тениских професионалаца коју води и кровне тениске организације - АТП.

Сем Ђоковића, на конференцији се обраћа и суоснивач ПТПА Васек Поспишил, као и Адам Лери, извршни директор организације.

Foto: Printscreen/YouTube/Professional Tennis Players Association

Све је и почело доласком Лерија, који има вишегодишње искуство у раду асоцијација играча пошто је исту улогу имао чак и у НХЛ-у, у Новакову организацију.

АТП се обратио по именовању Адама Лерија, а управо је тај човек први говорио на ванредном обраћању:

– Наш циљ је да помогнемо играчима. Хвала свима који су се прикључили, јер ви сте храбри. Ви ћете писати историју, рекао је Лери.

Потом је реч преузео Поспишил:

– АТП је урадио невероватне ствари за тенис. Захвалан сам им, али неке чињенице није могуће игнорисати. Ми желимо да тенис настави да расте, и да радимо на искрености.

Ред је онда дошао и на Новака:

– За кратак период смо направили нешто на шта смо поносни. Хвала, Васек, хвала, Адаме, што сте помогли. Наш циљ је да створимо услове како би играчи били прихваћени.

У овој „борби“ је Ђоковићу инспирација и Никола Пилић.

– ПТПА представља играче и жели фер услове за све, да буде транспарентна. Био сам члан савета АТП играча, био сам затвореник тог савета, делио сам ту улогу. Пробали смо традиционалним начином, а сада и другачијим да направимо разлику за играче. Ништа није гарантовано, ми смо млада организација која учи, волели бисмо да што више играча буде у овој организацији, треба нам ваша помоћ, да препознате зашто смо основани… Ники Пилић ме је инспирисао, он је основао АТП, био је мој тренер и ментор, чуо сам много прича о њему, о томе како играчи морају да се уједине.

Уследило је питање о томе колико ПТПА броји чланова и о којим се играчима ради, на шта је Лери рекао:

– Више од 70% играча са АТП тура је у организацији, а онда Поспишил додао:

– Када смо изашли са овом причом говорили смо о нашој мисији и сада смо поносни на то шта смо урадили до сада. Стотине тенисера и тенисерки је у организацији, желимо да растемо, регрутујемо и даље и мислим да ће нас бити све више.

У рад Новакове организације би ускоро могла да се укључи и Серена Вилијамс, открио је српски тенисер.

– Почели смо у августу прошле године и очигледно је да није лако да се синхронизујемо – мислим на мушки и женски тенис. Ипак, разговарао сам са најбољим женским тенисеркама, причао сам са Сереном Вилијамс, причаћу опет са њом и њеним мужем, оснивача Редита, који подржава ово и има идеје које би хтео да подели са нама“, рекао је Ђоковић. Такође, причали смо са доста бивших тенисера. Не тако велики број играча са АТП тура није добро упознат са бизнис страном тениса, ако ова организација успе то да обезбеди, пре свега чињенице и транспарентност, ако едукујемо све – то је већ успех.

Српски тенисер је потом изјавио како ниједна од акција ПТПА није против АТП.

– Не идемо против АТП, желимо да сарађујемо са њима… Видели сте како то функционише у НБА, тако бисмо и ми желели

Боља зарада слабије рангираних тенисера би могла да буде пракса и након периода прекида сезоне због корона вируса, што је идеја Ђоковића и Поспишила.

– И најбољи тенисери који добро зарађују схватају да и остали морају боље да живе. Новак и ја смо планирали да преговарамо са гренд слемовима и осталим тенисерима/тенисеркама, сви су се сложили да се одрекну процента како би слабије рангирани више зарадили, додао је Поспишил.