Прочитај ми чланак

Новак у притвору, сукоб његових адвоката и Тужилаштва на прелиминарном саслушању

0

Српски тенисер Новак Ђоковић излази пред Федерални суд од 22 часа по нашем времену.

Новак Ђоковић и његова сага око одласка у Мелбург на Аустралијан опен и даље траје.

У петак ујутру (по нашем времену) одбијена му је виза, а потом је стигла вест да је поново у притвору, а времена до почетка турнира је све мање.

Промењено је место одлуке, па ће тако Федерални суд одлучивати о његовој судбини. Чека га разговор са представницима имиграционих власти и потом, готово изнесно, одлазак у притвор.

Ако је судити по насловницама аустралијских медија, Новаку се не пише добро на суду.

Аустралија је прогласила Ђоковића ризиком за грађански ред и јавно здравље.

Аустралијска влада, наиме, каже да би присуство Новака Ђоковића током две недеље Аустралијан опена „могло да угрози животе и грађански поредак повећањем расположења против вакцинације и непоштовањем правила КОВИД-19“.

01.10 Из суда право на терен?

Ако Новак добије Аустралију на суду имаће можда мање од 24 часа да се припреми за први меч са српским тенисером Миомиром Кецмановић јер ће први меч на турниру играти већ у понедељак.

Ако победи на суду у недељу…

00:55 Шта смо сазнали на саслушању?

Адвокати Новака Ђоковића тражили су да на суђењу у недељу суд представља трочлано веће судија, као и да време излагања буде ограничено на 60 минута.

Обе ствари је одбио је адвокат државе (тужилац). .

Без временског ограничења суђење може потрајати много дуже, што Новаку свакако не одговара и упитно је и ако добије на суду да ли ће стићи да игра у првом колу Аустралијен опена. Такође, ако буде судио само један судија, постоји могућност да се поднесе жалба о којој би  потом одличивало трочлано веће судија, што би такође Новаку одузело превише времена.

00:41 Готово пред судом за вечерас, наставак сутра, Новак у притвору

Саслушање је готово, суђење ће бити одржано сутра у 23.30 по нашем времену. Саслушање које је трајало 15-а минута везано за техничка питања је протекло у сукобу Ђоковићевих адвоката и државног тужиоца. Новакови траже да пресуди трочлано веће судија, тужилац категорички  одбија. Судија Калахан ће морати да одлучи.

Не зна се тачно где је сада Новак Ђоковић? Након саслушања је враћен у притвор, али да ли у кућу или неки други, није познато јавности ни аустралијским медијима.

00.40 Погледајте како изгледа Новаков судија

00:35 Судско веће или један судија?

Новаков тим тражи веће од три судије, адвокат државе не пристаје.

00:32  Новаков адвокат

Тражи се да се поднесци обе стране поднесу данас до 22 часа по локалном времену, као и да буде установљен термин за дужину излагања од 60 минута.

00:28 Шта каже судија…

Ово саслушање је процедурално. Одлучује се о пребацивању процеса на овај суд, као и о томе да ли ће бити један судија на сутрашњем суђењу или панел судија.

00.20 Новак пред судом – ускоро пренос суђења уживо?

Новака су извели пред судију Федералног суда Калахана, а медији су изборили да и ово суђење буде уживо и транспарентно као код судије Келија.

00.10 Новака у белом комбију довозе из притвора у суд

23.50 Познато када ће бити све готово

Према последњим информацијама, коначна одлука суда ће бити донета у суботу увече по нашем времену око 23 часа.

23.33 Саслушање готово, чека се корак судије

Саслушање од стране имиграционе полиције је завршено, сада се очекује прелиминарно саслушање у Савезном суду код судије Калахана путем видео линка које је заказано за 12.15.

23.27 Новак поново притворен

Како јавља Си-Ен-Ен, гранична полиција је поново притворила  најбољег тенисера света према договору који је суд одредио у петак.

23:08 Ђоковић би могао да изгуби спонзоре

Како преноси аустралијски „Најн“ због читавог овог скандала би Новак Ђоковић могао да изгуби и неколико спонзора којима се нимало не допада ситуација у којој се српски тенисер налази.

То се наравно не односи на главне спонзоре, произвођача аутомобила Пежо, марку сатова Хублот и марку гардеробе Лакост, већ на неке друге и вероватно мање спонзоре.

Ову ситуацију су упоредили са НФЛ звездом Ероном Роџерсом који је слагао да је вакцинисан и све се разоткрило када се у новембру заразио коронавирусом, па је популарни „Бад Ман“ остао без неколицине спонзорских уговора.

Хрват имао исто изузеће као Новак, тражили да оде из земље…

„На дан доласка Новака Ђоковића, у десет увече су ме позвали из имигационог центра да сутрадан дођем на разговор“, каже за СК Филип Сердарушић, тениски тренер који је у Аустралију ушао са истим медицинским изузећем као и светски број један.

„Имао сам две могућности: да одем легалним путем кући или да поново аплицирам за визу. Будући да би је 99 посто одбили јер су решили да више не вреди то што си прележао ковид, одлучио сам да се покупим, јер нисам толико велики као Новак да се борим. Ако су зауставили њега, морали су и нас“, навео је он.

22:52 Ђоковић ће бранити сам себе?

Адвокат Блажо Недић рекао је за РТС да ће Новак Ђоковић на саслушању у Савезном суду сам говорити у своје име. Саслушању ће присуствовати његов адвокатски тим, али неће моћи да причају.

22.40 Саслушање траје максимално два сата

Саслушање се одржава лицем у лице и оно максимално трајање интервјуа је два сата, након чега ће Новак бити спроведен до адвокатске канцеларије свог тима.

22.33 Новаково саслушање почело

Према очекивањима, Ђоковић је дошао у просторије имиграционе службе у 8 часова ујутро (по нашем времену 22), адвокати су присутни, али они могу само да седе и ћуте, немају право на активно учешће.

Дакле, испред просторија у овом тренутку стоје стражари.

22.30 Новаков распоред за наредних сати (по нашем времену)

* Петак 22.00 – саслушање у Федералном суду

*00:15 саслушање са министром имиграција код судије О’Калахана
* Потом одлазак у притвор
* 00:30-04.00 притвор код адвоката

22.22 Алан Хоук признао: Новак ушао легално у Аустралију

Локални портал „Ејџ“ под ознаком ексклузивно доноси нове информације о случају Ђоковић.

„У радикалном преокрету случаја против српске тениске звезде, министар за имиграцију Алекс Хоук признаје да је невакцинисани Ђоковиц́ ушао у Аустралију уз важећи медицински изузетак и да представља мали ризик од заразе вирусом док је био у Аустралији и преношења на друге због недавног инфекција“, пише исти лист.

Међутим, наводи се да би присуство Ђоковића током две недеље Аустралијан опена могло да угрози животе и грађански поредак, пошто би се присуство познате невакцинисане особе могло одразити повећање негативног расположења против обавезне вакцинације и непоштовања правила за сузбијање корона вируса.

21. 59 Службеници треба да довезу Новака

Новак ће у 22.00 кренути на саслушање када службеници из имиграционог дођу по њега на тајној локацији у притвору, а после 22 ће почети рочиште на којем ће Ђоковић бити саслушан.

21.05 Новака могу да избаце и ако победи на суду

Аустралијска правница Сангита Пилај објашњава зашто су Новаку мале шансе.

Она је објаснила да је одлука донета по секцији из закона „133Ц(3)“, али чак и да је Новакови адвокати оборе током суђења које следи овог викенда, министар Алекс Хоук ће још једном моћи да му укине визу – по сасвим другом основу. Пилај је навела да је у правном смислу сада ирелевантно то да ли је Ђоковић дао тачну или нетачну информацију о земљама у којима је био у последњих 14 дана пре уласка у Аустралију, што му се у претходним данима спочитавало као велики проблем.

Међутим, ако Новаков тим победи на суду и поврати његову визу, министар Хоук би онда управо по секцији 109, која се тиче детаља о Ђоковићевим кретањима пре уласка у земљу, могао да поново укине његову визу.

20.55 Очекује се Новаков долазак у имиграциону службу

Након главног претреса у којем се водила расправа пред судијом Ентонијем Келијем, очекује се и сведочење Новака Ђоковића који ће одговрати на питања имигрционих службеника. После тога би требало да оде у притвор на тајној локацији, где ће чекати суђење у недељу.