Прочитај ми чланак

УНИШТАВА ФЕДЕРЕРА И НАДАЛА Американци признали – Ђоковић најбољи свих времена!

0

Док расправа ко је најбољи тенисер свих времена и даље траје, угледни амерички медиј "Ју-ЕС-Тудеј" нема дилему да је то Новак Ђоковић.

Док расправа ко је најбољи тенисер свих времена и даље траје, угледни амерички медиј „Ју-ЕС-Тудеј“ нема дилему да је то Новак Ђоковић.

Тако наводи у свом тексту њихова новинарка Данијела Шнајдер, која пише о српском тенисеру као „Г.О.А.Т.“ (најбољем свих времена) испред Роџера Федерера и Рафаела Надала.

У том тексту она наводи неколико разлога зашто је једноставно Србин тај који је испред Швајцарца и Шпанца, те да је једина ствар која му недостаје да би званично био најбољи – што од те тројице има најмање фанова.

Текст вам преведен преносимо у целости.

– Живимо у најбољој тениској ери. Свих времена.

Велика тројка тениса и три најбоља тенисера у историји белог спорта – Роџер Федерер, Рафаел Надал и Новак Ђоковић – освојили су 50 од последњих 58 Грен слем титула. Они су се пласирали у полуфинале Вимблдона прошлог месеца, као и у полуфинале Ролан Гароса неколико недеља раније.
Нема сумње да су ова тројица најбољи играчи које је тенис икада имао.

Можете рећи да остали играчи нису довољно „чврсти“ да се такмиче, али то „не пије воду“. Било је много талентованих тенисера кроз године, као што је Енди Мари или Хуан Мартин Дел Потро. У овој ери не недостају. Просто доминирају ова три специјална играча.

Сваки човек је дефиниција величанствености по сопственом начину игре и личности која је ван терена. И искрено, најлакши начин да их опишем је кроз аналогију која се заснива на њиховим модним изборима.

Останите са мном овде.

Федерер, са савршено везеним џемпером, можда представља једног од најелегантинијих спортиста икада. Лепо извезен џемпер показује зрелост и елеганцију. То је симбол држања који швајцарска звезда редовно „доноси“ на терен, делујући да плута из једног ударца у следећи и готово увек држећи емоције под контролом. Федерер држи рекорд са највећим бројем Грен слем турнира (20). Напунио је 38. година прошле недеље, што га је учинило једним од најстаријих играча на Туру и и даље је рангиран као трећи.

Надал и његове мајице без рукава представљају једно од најпрепознатљивијих веза у тениској историји. Супротност везеном џемперу, његова мајица је храпава, готово животињска. Она представља његову ненадмашиву свирепост и енергију. Ништа не може да покрене публику као први ударац и то „Вамос“! Освојио је 12 титула на Ролан Гаросу, практично је присвојио тај турнир. Само неколико играча има 12 титула укупно, а камоли на једном Грен слем турниру.

Али Ђоковић просто цепа мајицу са себе! Он уништава тканину која описује њих двојицу. Он је онај ко омета групу, онај који потресе читав тениски свет његовом несломивом флексибилношћу и не тако тихим понашањем на терену. И готово свака статистика му иде у корист у доказу да је најбољи тенисер свих времена. Има све осим навијача!

Ђоковић се скоро поново задојио идејом да је најбољи свих времена када је у пет сетова савладао Федерера у финалу Вимблдона. То је било најдуже мушко финале у историји турнира. Не да је одбранио неколико меч лопти „краљу траве“, него је имао и навијање публике против себе. Његова психичка снага је невероватна.

Губио је са 8:7 у последњем сету, када је Федерер имао меч лопте на сопствени сервис и завршио тако што је „брејкован“, када је постало јасно кога ја сматрам најбољим свих времена.

Навијачи воле Федерера и Надала и њихово ривалство. Они су били мање потцењени него Новак – што значи да се само о њима тројици може говорити као најбољима икада.

Да, Федерер и Надал су исписали историју маратонским финалом Вимблдона 2008. године и од тада је њихово ривалство глорификовано као да је то једина ствар која се дешава.

И Искрено заслужило је толики „хајп“ сада више него икада јер је један од њих до сада требало да се пензионише, а и поред тога смо их видели у два полуфинала Грен слемова у последњих пет недеља.

Али готово сви заборављају чињеницу да је Ђоковић често издоминирао над обојицом и скоро смо пропустили да видимо да је финале Вимблдона 2019. године ново финале из 2008.

Ђоковић води у дуелима са Федерером и Надалом, 26:22 и 28:26. Добио је Федерера у сва три финала Вимблдона и изгубио од њега на Вимблдону само једном, у полуфиналу 2012. године. Ђоковић је такође један од двојице играча који су савладали Рафу на Ролан Гаросу. Ђоковић је способан да их побеђује на свакој подлози, укључујући и оне на којима су доминантни.

Време Федерера и Надала је зачудо трајало толико дуго, али будућност је неизвесна. Федерер, најстарији од њих, најближи је крају каријере. Можда се и не пензионише ускоро, али вероватно неће играти оволико добро још дуго. Надал је у 33. години само једну старији од Новака, али је склон повредама.

Реалност је да Федерер и Надал иду низбрдо. Ђоковић се и даље пење ка врху. Ђоковић је први на свету и разлика у поенима између њега и Надала је већа него разлика између Шпанца и Кеија Нишикорија који је шести на планети.

Ђоковић касни два Грен слема за Надалом и четири за Федерером. У 32. години он је најмлађи од све тројице и он је у најбољој форми у животу. Освојио је два од три Грен слема ове године и четири од пет у последњих годину дана.

Суочимо се са тим: Федереров прозор да освоји још неки гренд слем се смањује, а Надал не доминира на осталим површинама као на шљаци.

Једна титула годишње и Ђоковић ће имати 22 док дође од 38. године.

Али са оваквим успесима, и са овом нестабилном следећом генерацијом, вероватно ће освојити пре тога – пише у тексту новинарке „Ју-ЕС-Тудеј“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!