Прочитај ми чланак

УЛТИМАТУМ Медведеву: Не можеш на Вимблдон ако не потпишеш „не подржавам Путина“

0

Након што је изгубио од Хуберта Хуркача у четвртфиналу мастерса у Мајамију, Руса су сачекале нове негативне вести.

Министар спорта Велике Британије Најџел Хадлстон тражи од свих спортиста из Русије и Белорусије да докажу да су истински неутрални како би им се дозволило да се такмиче на догађајима на Острву.

Данилу Медведеву ће бити забрањено учешће на Вимблдону у јуну ове године уколико не потпише документ у којем се наводи да не подржава руског председника Владимира Путина. Други тенисер света ће тако јавно морати да се дистанцира од председника своје државе да би добио дозволу да игра на једном о најпрестижнијих гренд слемова.

Министар спорта Велике Британије Најџел Хадлстон тражи од свих спортиста из Русије и Белорусије да докажу да су истински неутрални како би им се дозволило да се такмиче на догађајима на Острву. Да би то доказали очигледно би морали да потпишу документ у којем би поручили да не подржавају, нити приомају новац од Путина или руског режима.

– Желимо да добијемо уверење о томе у писаној изјави да не примају новац од Путина, Русије или Белорусије. Да неће давати изјаве подршке Путину, Русији или Белорусији. Ако кажу да су неутрални спортисти, желимо гаранцију да су истински неутрални и да немају никакве везе са Путином. Ако неки појединачни спортови или организације одлуче да уведу потпуну забрану руских и белоруски спортиста, онда ћемо то и подржати. Али ако су одлучили да иду неутралним путем, онда тражимо да добијмо то уверавање – поручио је Хадлстон.

Организатори гренд слемова могу да примењују другачиља правила од оних која важе у АТП и ВТА, а на Вимблдон је следио све смернице британске владе током пандемије. Очигледно ће тако бити и у будућности.