Прочитај ми чланак

УЕФА захтева од Украјине да повуче спорне дресове

0

Унија европских фудбалских асоцијација (УЕФА) наложила је фудбалској репрезентацији Украјине да уклони натпис „Слава херојима“ са дресова на Европском првенству, саопштила је за Спутњик прес-служба УЕФА.

„Након даље анализе, конкретна комбинација ова два слогана јасно се сматра политичком по својој природи, са историјским и милитаристичким значењем. Због тога се овај конкретни слоган са унутрашње стране дреса мора уклонити за употребу на такмичарским утакмицама УЕФА“, наводи се у саопштењу.


Раније је председник Украјинске фудбалске асоцијације Андреј Павелко представио нови дрес украјинског тима за учешће на ЕУРО 2020. На мајицама су исписане речи „Слава Украјини!“ и „Слава херојима!“, као и обрис Украјине са Кримом у свом саставу.

Међународна фудбалска федерација је, са своје стране, саопштила да ће остати неутрална у политичким питањима и нагласила да је питање дреса Украјине на европском фудбалском првенству у надлежности УЕФА.

Подсетимо, слоган „Слава Украјини! Херојима слава!“, настао је у периоду Другог светског рата, као поздрав чланова „Организације украјинских националиста“ и „Украјинске устаничке војске“, чији лидер је био Степан Бандера, који је сарађивао и са нацистима.