Прочитај ми чланак

УЕФА и ФИФА траже да се Вучић НЕ МЕША у фудбал и ФСС

0

Европска фудбалска унија (УЕФА) и Светска фудбалска федерација (ФИФА) затражиле су од Фудбалског савеза Србије да до половине децембра изабере ново руководство по демократским принципима, изјавио је Новица Тончев, функционер ФСС. Фудбалски савез Србије 15. јула усвојио је нови Нацрт Статута ФСС, по ком државни и партијски функционери не могу истовремено да буду и на позицијама у фудбалу и дао га на јавну расправу у наредних месец дана.

Како пише РСЕ,уколико овај документ буде усвојен и спроведен, у пракси би донео велику промену у овдашњој фудбалској организацији, коју још од оснивања пре више од 100 година, посебно у последње три деценије, прати политичко кадрирање.

ФОТО: ФСС

У ингеренцији Фудбалског савеза Србије, организације која управља фудбалским спортом у држави, је 3.087 клубова.

Новица Тончев, који је и потпредседник СПС и министар без портфеља у Влади Србије, рекао је за РСЕ да је препорука да се Статут ФСС усагласи са статутима УЕФА и ФИФА и да се делегати изаберу на демократски начин, у складу са домаћим Законом о спорту, који не дозвољава дупле функције.

– Хоћемо да избацимо политику из фудбала. У Статуту УЕФА не помињу се појединци, али пише да држава не може да се меша у рад спорта. Значи, институције државе, Влада, Скупштина, да се не мешају у фудбал – навео је Тончев.

Скупштина ФСС има 73 делегата које дају регионални савези, клубови, судијска и тренерска организација, као и удружење фудбалских репрезентативаца. Као највиши орган фудбалске организације, Скупштина бира председника на мандат од четири године и руководство савеза. По предлогу новог Статута, у Скупштини ФСС први пут би требало да буде и представник фудбалера ког одређује Синдикат професионалних фудбалера, који је признат од стране Међународног савеза професионалних фудбалера (ФИФПро).

Тончев је рекао да је суштина промена да свако ко испуњава услове, па и политичар, може да се кандидује за позицију у ФСС, али да у случају избора мора да напусти претходну функцију.

Он је нагласио да то важи за све, па и за њега, који је тренутно председник Фудбалског савеза региона Источне Србије са седиштем у Нишу, члан Скупштине ФСС, члан Извршног одбора ФСС, министар и функционер СПС.

– Ако решим да се кандидујем у Фудбалском савезу, онда ћу да изађем из Владе. Или нећу да се кандидујем у ФСС, а остаћу у Влади. Ја ћу правила да поштујем – рекао је Тончев.

Предложени статут између осталог прописује услове да је кандидат за чланство у ФСС активан у фудбалској организацији, да није осуђиван за кривична дела, да нема позицију у политичкој странци (члан главног одбора, председништва, извршног органа), као и да не обавља јавну функцију (министар, члан парламента, градоначелник, одборник и слично).

Особа која аплицира требало би да испуни и критеријум да на поменутим политичким дужностима није била у последњих годину дана које претходе кандидатури.

Мирко Поледица, председник Синдиката професионалних фудбалера Србије Независност (СПФН), каже за РСЕ да је најважније да прописи заживе у пракси.

– Живимо у земљи у којој политика о свему одлучује и нисам оптимиста да ће се у фудбалу десити радикалне промене – истиче Поледица.

Он додаје да су савези и клубови већ били у обавези да поштују Закон о спорту, који каже да носилац политичке функције не може бити члан спортске организације. Овај акт, који је Скупштина Србије усвојила почетком фебруара 2016, министар омладине и спорта Вања Удовичић између осталог је описао као жељу државе да се функције у спорту више не третирају једино као бенефиције и апострофирао увођење принципа „едан човек – једна функција“.

У мају 2016. за председника Фудбалског савеза Србије, који је проистекао из Фудбалског савеза Југославије основаног 1919, изабран је Славиша Кокеза, члан Главног одбора и потпредседник београдског одбора владајуће Српске напредне странке. На функцији у ФСС био је до пред крај марта ове године, када је поднео оставку након што су га месец дана раније саслушали надлежни органи Србије због сумње у повезаност са екстремним навијачима београдског Фудбалског клуба Партизан, осумњиченим за убиства, отмице и трговину дрогом.

Од тада је фотеља првог човека српског фудбала у београдској улици Теразије 35, седишту ФСС, упражњена до избора новог.

Кокеза је до кључне позиције у српском фудбалу стигао након доласка на власт Српске напредне странке 2012. У децембру те године изабран је за потпредседника Управног одбора Фудбалског клуба Црвена звезда, а од децембра 2014. био је председник Фудбалског савеза Београда. Августа 2015. поднео је оставку на функцију у Звезди, након што је месец дана раније изабран за потпредседника Извршног одбора Фудбалског савеза Србије.

Најновији пример мешања политике у овдашњи фудбал је чињеница да је ФСС почетком јула поништио своју одлуку донету половином јуна да од идуће сезоне са 16 на 14 клубова скрати Супер лигу, касније и на 12, након што је председник државе и СНС Александар Вучић изјавио да Србија много улаже у изградњу стадиона и да би мањи број клубова у такмичењу првог ранга значио укидање фудбала у мањим местима, попут Врања, Зајечара и Лесковца.

– Вучић је ту одлуку донео и људи који воде наш фудбал су је спровели. Заправо, читав апарат Фудбалског савеза је само испостава српске политике. Они су ту само да дигну руке и ураде оно што им се каже – каже Мирко Поледица из СПФН.