Прочитај ми чланак

Ударац Надалу за историју–Новак на Аустралијан опену може да уради што није никада

0

Аустралијан опен од 16. до 29. јануара ће бити вероватно најважнији гренд слем у историји тениса. Баш као и сви претходни у последњих пар година јер је увек толико тога на столу.

Овог пута ће Новак Ђоковић бити у ситуацији у којој није био никада у каријери. Српски тенисер је по први пут у историји изједначен по броју титула са Рафеалом Надалом, што значи да би 29. јануара први пут у историји могао да претекне шпанског тенисера.

Foto: Printscreen

Обојица у овом тренутку имају 92 титуле, али је новопечени тата са Мајорке освојио један гренд слем више (22 наспрам 21). То значи да би Ђоковић подизањем 10. титуле на Аустралијан опену могао да зада двоструки ударац Надалу. Изједначио би се са Надалом по најважнијем параметру у ГОАТ трци (трка за најбољег играча свих времена), али би га и престигао по укупном броју титула.

Уз то би Ђоковић постао и други тенисер у историји који је освојио 10 и више титула на једном гренд слему, погађате, други је управо Шпанац који је „Трофеј мускетара“ на Ролан Гаросу подигао у чак 14 наврата.

Српски тенисер никада пре у каријери није успео ни да се изједначи, а камоли да претекне Надала по броју трофеја. Наравно, то се десило због тога што је Надал био право тинејџерско чудо који је одмах направио лом чим се појавио на АТП туру, па је ређао титуле у низу. По броју мастерса је Ђоковић тик испред Надала са 38 наспрам 36, Шпанац има олимпијско злато које недостаје Новаку, док Србин има шест титула на Завршним мастерсима које нема момак са Мајорке.

Новак сада има више титула у серији 250 (12 наспрам 10), али је Надал убедљиво испред по 500 титулама (23 наспрам 15, пре свега због доминације у Барселони у којој је подигао 12 трофеја).

Новак би стигао и до 132. финала у каријери (има једно више од Шпанца), а највише је у историји одиграо Џими Конорс, који има и 109 трофеја по чему је рекордер.

Заправо, када се гледа начин рангирања поена који користи специјализовани тениски сајт „ултиматетеннисстатистицс.цом“ Ђоковић има 1008 поена, Федерер 928 и Рафаел Надал 928 (сваки турнир се рангира са одређеним бројем поена освајање гренд слема је осам бодова, финале четири, освајање Завршног мастерса је шест, мастерса је четири итд).

Ипак, ова метрика није до краја прихваћена, иако делује најобективније, пре свега јер је фокус на константности. Ипак, то није спречило навијаче да се годинама уназад препиру ко је најбољи икада. Баш као што је у фудбалу неопходна титула првака света да би се ушло у избор за најбољег икад, тако је у тенису неопходан највећи број гренд слем титула.

Матс Виландер је традиционално причао о ГОАТ трци.

„Новак је фаворит из много разлога, освојио је девет пута Аустралијан опен, подлога је идеална за њега. Он жели да се врати у трку са Рафаелом Надалом, ако победи биће 22-22 у гренд слемовима. Мора да стигне до 22. пре Ролан Гароса, јер би Рафа могао да узме још један. Не може да изгуби у Мелбурну и има 21, а Рафа дође до 23“, поручио је бивши најбољи тенисер света.

Са времена на време о овој трци, која занима и оне који се не баве тенисом, проговори и неко од тенисера.

„Роџер Федерер, Новак Ђоковић или ја? На крају ће само један да буде најбољи, али биће то јако тешко дефинисати јер свако има своје аргументе“, поручио је Надал крајем децембра прошле године.