Прочитај ми чланак

Тужили Србију због заставе у свлачионици – ФС тзв. Косова тражи казну од ФИФА

0

Фудбалски савез тзв. Косова сматра недопустивим што се у свлачионици селекције Србије у вечери меча против Бразила нашла застава са границама Косова и Метохије и поруком "Нема предаје"

Фудбалска репрезентација Србије забележила је пораз на старту Светског првенства, пошто их је савладала фаворизована селекција Бразила 2:0. Но, осим пораза, у вечери меча се говори и о једном детаљу из свлачионице „орлова“.

© Twitter/screenshot/@Millar_Colin

Фудбалски савез тзв. Косова поднео је жалбу ФИФА због тога што су играчи Србије у свлачионици поставили заставу са мапом Косова и Метохије на којој пише „Нема предаје“.

Фотографија на којој се налази поменута порука уз заставу Србије, појавила се на друштвеним мрежама, због чега је ФС „Косова“ решио да реагује.

„Оваквим актима шовинизма није место на спортској приредби, а још мање у објектима у којима се одржава највећи догађај светског фудбала“, навео је ФС тзв. Косова, из ког су истакли да ФИФА мора да предузме мере санкционисања против Србије.

„Фудбал, као најпопуларнији спорт на свету, преноси вредности јединства и суштину поделе, док се овај агресивни чин не поклапа са таквим вредностима, па мора бити кажњен“, поручили су из ФС „Косова“.

На све ово је реаговао и Хајруља Чеку, министар омладине и спорта у влади самопрокламоване државе, који је затражио од ФИФА да начини конкретне потезе, пошто је ФС „Косова“, како јерекао, пуноправни члан ФИФА и УЕФА.

„Срамотне слике из свлачионице Србије, приказујући поруке мржње, ксенофобичне и геноцидне поруке према Косову, уз експлоатацију платформе Светског првенства“, написао је Чеку на Твитеру, осуђујући потез фудбалера Србије.