Прочитај ми чланак

ТУГА Српска олимпијка и европска првакиња умрла после порођаја

0

Тужна вест задесила је српску спортску породицу: због компликација током порођаја преминула је репрезентативка Србије у стрељаштву, олимпијска учесница и европска првакиња Бобана Момчиловић Величковић.

– Вишеструка европска шампионка у стрељаштву Бобана Момчиловић Величковић преминула је после краће и тешке болести у Београду у 31. години – саопштио је вечерас Стрељачки савез Србије.

Бобана се пре двадесетак дана породила, међутим у међувремену је дошло до компликација из засад непознатог разлога, због чега јој се стање нагло погоршало, а лекари нису успели да јој спасу живот.

– Трагичан одлазак Бобане Момчиловић Величковић ненадокнадив је губитак за српско
стрељаштво и спорт уопште. У сећању свих нас Бобана ће остати као јединствена и незаменљива узданица стрељачког спорта. Бобана је била дете олимпијске куће, а својим успесима и олимпијским вредностима којима се водила задужила је целокупну олимпијску породицу. У име Олимпијског комитета Србије и у своје лично име одајем јој почаст и изражавам најискреније саучешће породици и читавој спортској јавности – рекао је Божидар Маљковић, председник Олимпијског комитета.

Рођена је 25. јануара 1990. године у Бору. Стрељаштвом је почела да се бави са девет година у родном граду и била је чланица клуба Бор 030. Прву медаљу на великим међународним такмичењима освојила је 2007, када је на Европском првенству у Довилу изборила бронзу ваздушним пиштољем у јуниорској конкуренцији.

У сениорском дебију на највећим такмичењима, на шампионату Европе у Меракеру 2010. постала је шампионка Европе ваздушним пиштољем. Исти успех поновила је и на ЕП у Виерумаекију 2012, као и ове године на Европском шампионату у Вроцлаву.

Једна од најбољих светских такмичарки пиштољем у 21.веку. На Европским првенствима ваздушним оружјем одржавала је континуитет високих пласмана и годинама доказивала да припада елитном кругу стрелаца.