Прочитај ми чланак

Туча с Шефиком и инциденти Шапића на које подсећа Икодиновић

0

Александар Шапић привукао је велику пажњу јавности наступом у "Утиску недеље", није равнодушним оставио ни своје бивше колеге из света спорта.

Андрија Герић, некадашњи олимпијски шампион у одбојци, разочаран је наступом Шапића, а после њега огласио се и Данило Икодиновић.

Printscreen YouTube

Делили су добро и зло у репрезентацији Шапић и Икодиновић, сада су на супротстављеним странама.

Након жучне расправе председника Народне странке Вука Јеремића са Александром Шапићем, лидером Српског патриотског савеза (СПАС), странке која би ускоро требало да се стопи с Српском напредном странком, у емисији “Утисак недеље”, уследиле су бројне реакције, а Икодиновић је сада подршка Јеремићу из света спорта.

У једном тренутку, Шапић је имао провокативну изјаву у дебати са Слободаном Георгиевим, у претећем тону, са питањем „да ли зна како би прошао да му се овако обрати на улици“.

То је прокоментарисао на индиректан начин Данило Икодиновић, који је са Шапићем својевремено био творац великих ватерполо успеха наше репрезентације.

„Немоћ која се исказује кроз агресију, дозвољена је, евентуално, у свлачионици после изгубљене утакмице, али ако је у питању велика политичка амбиција са још одговорнијим функцијама, то наш народ никако не заслужује и то никако не треба да дозволимо“, поручио је Икодиновић.

Подсетило је то и на некадашњу изјаву Александра Вучића да је Шапић тукао људе за Ђиласа, а Икодиновић сигурно памти друге моменте из базена када је у питању примена силе.

Кад је Шапић шутнуо у главу голмана Мађара

Култно је ривалство Мађарске и Југославије, односно Србије и Црне Горе, па самосталне Србије. Из периода када смо били Југославија, памти се једна ружна епизода из Будимпеште из 2001. године, када смо тријумфовали уз контроверзан детаљ.

Домаћини нису презали ни од чега, било је провокација и прљавих удараца под водом, а Шапић је решио да се обрачуна са оним који је био најмање крив за ударце и домаћинско суђење.

Половином треће четвртине, направио је неспортски потез који је обележио тај дуел и који је после меча изазвао велику пажњу. Судије су у нападу Југословена досудили фаул у нападу Александру Шапићу на два метра од гола Мађара, што је овог изнервирало, јер је сматрао да се Мађарима дозвољава прљава игра на њему, а да се њему свирају непостојећи фаулови.

Фрустрацију због свега што се дешавало је одлучио да искали у том тренутку и то на „недужном“ голману Мађара Золтану Сечију. Док је „јединица“ домаћих прилазила лопти да изведе фаул, Шапић је подигао ногу мало изнад воде и послао „мај гери“ право у главу Сечија. На његову несрећу судије су виделе потез, па су га одмах искључиле са меча, а и камере су забележиле ту ситуацију, па су се медији после меча бавили потезом Шапића.

Детаљи овог потеза описани су на  Sportskasecanja.com, а снимак и даље постоји на јутјубу.

Туча Шапића и Шефика

Горка је била једна репрезентативна саиграчка голманска епизода, јер је дошло до физичког обрачуна са Денисом Шефиком 2008. године. Чувени чувар мреже ударио је најбољег стрелца репрезентације, Александра Шапића, а он је пао низ степенице и поломио ногу.

После пораза од Американаца на Олимпијским играма у Пекингу, атмосфера је „прокључала“, многи у табору селекције су пробали да заташкају скандал, али нису успели.

Екипа је освојила бронзу, а након свега, играчи су одржали заједничку конференцију за медије.

На предлог да се рукују Шапић је тада рекао: То је мало патетично. Знамо се 20 година, дуго смо заједно и међу нама нема ничега спорног.

На конференцији, Шефик се појавио са превијеном руком.

„Одмах да кажем, нико није присуствовао нашој тучи и само нас двојица знамо шта се тачно догодило. Имали смо једну расправу, сукоб мишљења и дошло је до физичког сукоба. Пали смо један преко другог, осетио сам бол у нози и одмах сам знао шта ми се догодило. Шефик ми је сам помогао да дођем до собе и тада сам јавио председнику савеза Совровићу шта ми се десило“, рекао је на конференцији после туче Александар Шапић.

„Одрастао сам у просечној српској породици у којој ми родитељи нису били директори или моћници. Све сам у животу постигао сам и захвалан сам Богу што сам успешан у ономе о чему сам сањао. Нисам желео да узмем италијанско или шпански држављанство, иако су ми оба нуђена 1999. године. Увек сам себи, али и онима око себе, постављао високе циљеве. И увек сам преузимао одговорност. Увео сам примитиван начин експонирања постизањем голова. Као да то није нешто најлепше и као да то свако може, али га мрзи“, огорчен је био Шапић.

Он је тада био присталица Демократске странке, у којој је тада био Вук Јеремић, са којим се вербално сукобио у „Утиску недеље“.

„Можда је разлог медијског удара на мене тај што сам се политички декларисао. Не могу да кажем да ме политика у Србији не интересује, јер је то моја земља. У Шпанији или Италији ме политика баш не занима. Ипак, никада никога нисам вређао ако је из друге странке, јер ја пре свега волим српски народ. Никада од политичара нисам добио апсолутно ништа и заиста ни у сну нисам очекивао да ћу овако бити разапет на крст. Ако је неко желео да ме повреди, онда је у томе успео“, навео је тада Александар Шапић.