Прочитај ми чланак

ТРКА ЗА НАЈБОЉЕГ у историји тениса је готова! Ово је необорив доказ…

0

Новак Ђоковић, најбољи је тенисер свих времена. После освајања Аустралијен опена, десете титуле у Мелбурну и 22. грендслема у каријери Србин је дефинитивно потврдио титулу Г.О.А.Т, најбољег икада.

Може се причати о афинитетима према Новаку Ђоковићу, увек ће бити оних за и оних против. Међутим, када су бројке у питању, ту нема било каквих сумји. Чврсти аргументи и чињенице, без емоција. Па, кренимо редом.

Новак Ђоковић има исти број грендслем титула као и Рафа Надал – 22. Обојица имају по две више од Роџера Федерера. Што се тиче броја недеља на првом месту АТП листе, Ноле је започео 374. као први тенисер света. Роџер Федерер има 310, а Рафаел Надал 209. Србин је седам пута завршио годину на првом месту, док су Шпанац и Швајцарац то исто урадили пет пута.

Ђоковић има највише титула на мастерс турнирима, чак 38. Две мање има Надал, док Федерер има 28. На завршном мастерсу Ноле је славио шест пута, колико и Федерер, док Надал нема ниједан трофеј. Укупно, у броју освојених титула Федерер има највише 103, десет мање има Ђоковић, а 11 мање Надал.


Новак има најбољи проценат када је у питању однос победа и пораза – 83,56! Следи га Надал са 82,79, док Федерер има 81,98. Када су у питању директни окршаји против ривала из најбољих десет на АТП листи, српски тенисер има скоро 70 одсто успешности, тачније 69,4. Шпанац и Швајцарац испод 65. Исти је распоред и када су у питању победе против играча из Топ 3 и Топ 5. И ту је Новак Ђоковић број 1. У међусобном скору са Надалом, Ђоковић води по броју победа 30:29. Још је убедљивији када је Федерер у питању – 27:23.

Идемо даље. Ноле је најбољи и у још једном важном параметру. У једној сезони освојио је највише мастерс трофеја, турнира из Серије 1.000, чак шест. Надал је слабији за један трофеј, а Федерер за два у тој категорији.

Елемент у којем Новак није бољи од двојице великих ривала јесу Олимпијске игре. Ђоковић нема злато, само бронзу из Пекинга 2008. Надал је узео најсјајније одличје исте године. Федерер има злато у дублу са Станисласом Вавринком 2008. и сребро из Лондона 2012. када је у финалу изгубио од Ендија Марија.

После освајања Мелбурна, новинари су Новака Ђоковића питали, ко је најбољи тенисер на свету.

– Ту дискусију је тешко дефинисати, али резултати би требало да буду мерило. Доста је другачији тенис него раније, има ту различитих фактора када се прича о томе ко је највећи. То што сам део те приче је огромна част. Где год да се појавим, поготово на слемовима због ове трке са Надалом, притисак је огроман. Не зна се ко ће да догура више, колико ће то да траје, али је то сјајно за наш спорт – био је скроман Новак Ђоковић.