Прочитај ми чланак

Тренутак историје српске кошарке: Јокићу уручен МВП трофеј (ВИДЕО)

0

Никола Јокић коначно је дочекао историјски моменат, да преузме МВП трофеј за најбољег играча НБА лиге.

Оно што нису успели великани попут Дивца и Стојаковића, због којих су се многи будили у ситне сате, успео је Сомборац, који је исписао нову страницу историје српске и светске кошарке.

Трећи је Европљанин после Дирка Новицког и Јаниса Адетокумба који је постао МВП, први центар после Шекила О’Нила.

Ипак, након доделе признања уследио је меч Денвера и Финикс Санса, а гости су убедљиво славили са 116:102. Српски центар је меч завршио са 32 поена (13/29 из игре, 1/6 за три), 20 поена и 10 скокова, те једном блокадом, али ни овај трипл-дабл није помогао Нагетсима да избегну пораз.

Нарочито је важно напоменути да је Јокић најниже бирани пик на драфту који је постао МВП НБА лиге, као 41. са чувеног драфта 2014. године.

Те године, актуелни противкандидат Џоел Ембид био је трећи пик, Ендрју Вигинс и Џабари Паркер су били први и други, али нису ни близу као играчи ономе што Јокић ради годинама.

Јокићу је саопштено да је МВП између прве и друге утакмице полуфинала Запада, против Финикса у Аризони, али је одлучено да се церемонија доделе одржи у Денверу, у Колораду, где му је пружена шанса и где је све подређено Јокићевом успону.

Коначно су сви дочекали тај тренутак, ово је историјски моменат и за Колорадо и за Србију, која је потврдила још једном да је земља кошарке, кроз МВП титуле Јокића, Мицића у Евролиги и Теодосића у Еврокупу.

Није се до сада десило да једна земља има МВП-ја у ова три такмичења у истој сезони.

Што се Денвера тиче, Нагитси су у меч на ком је уручен трофеј ушли са 0-2 против Финикса, који је максимално искористио кадровске проблеме и одсуство Џамала Мареја.