Прочитај ми чланак

Текст који је продрмао свет: Новак је највећи од Џордана и није робот

0

Новак Ђоковић добија све више похвала за невероватна достигнућа након што је уобичајена пракса била да се критикује сваки његов потез. Овог пута је текст изазвао велике реакције у читавом свету.

Новинар мексичког листа „Ла Разон“ Карлос Велазкес објавио је сјајну анализу Новакових успеха са насловом „Суперновак“ (алузија на чувену Супернову).

Текст преносимо у целости.

„Најбољи спортиста света после Џордана није Мајкл Фелпс већ Новак Ђоковић.

Показао је то ове године када је изједначио рекорд Роџера Федерера и Рафаела Надала са 20 гренд слем титула. Обојица су ветерани и неће играти још много.

Већ неко време, Федерер показује извесну апатију, коју је показао јавно и материјализовао је током Ролан Гароса, када је напустио турнир у осмини финала.

‘Након разговора са мојим тимом, одлучио сам да одустанем. После две операције и више од годину дана рехабилитације веома је важно да слушам тело и да га не гурам преко ивице превише’.

По Матсу Виландеру, Федерер није желео убедљив пораз од Ђоковића, па је због тога више волео да преда меч на турниру.

Што се тога тиче, Надал је увек био искрен по питању нивоа игре, прихватио је да ће бити све мање и мање конкурентан: то је нормално за играча његових година, који због времена проведеног на терену почиње да оптужује умор.

Иза њих долази Новак или Ноле, који има још дуг пут да постане играч са највише гренд слем трофеја, рекорд који се већ види на крају тунела и ако то успе, што је више него могуће, то ће га ставити на место које ће неко други осим Федерера или Надала моћи да га угрози ускоро.

На Ролан Гаросу, Ноле је победио Надала у четири сета. За уобичајеним драматичним стилом игре он је изгубио први сет, добио је други сет са добром разликом, трећи је био тесан, а онда је подигао ниво игре и оставио Шпанца без шансе. То је била кључан меч за победу у финалу. У њему се састао са Грком Циципасом да заблиста у још једном причи када преокрене свој наступ. Изгубио је два сета, али се вратио до победе са следећа три, а дао је Грку веома, веома мале шансе да игра.

Само неколико недеља касније, Ђоковић ће освојити шесту титулу на Вимблдону да освоји 20 гренд слем трофеја. Играо је против Беретинија из Италије. Наравно, и поред рекорда и сјајног наступа, Ноле није био фаворит навијача. Има нешто у њему што окреће публику против њега. Навијачи су били на страни Беретинија. Али притисак против њега је нешто уобичајено за Нолета.

Беретини је одједном порастао и успео да освоји први сет из заостатка од четири гемова. До другог је Новак започео магију и освојио три за нову титулу. Нема дилеме, недаља, 11. јула ове године је његов најбољи тренутак. Није било противника способног да га победи. Био је фокусиран, на своју игру, која је изгледала као машина, али није био хладан и дистанциран, већ је увек онај који воли да дода драму приликом сваког ударца рекетом, сваког трка са једне на другу страну терену, сваког сервиса.

Онда је дошао дебакл. После 22 узастопне победе, изгубио је шансу за ‘Златни слем’, злато на Олимпијским играма. Али слика која је обишла света био је његов испад, што је било чудно на неки начин, када је сломио рекет и Александер Зверев га послао у меч за бронзу. Друштвене мреже и јавно мнење су ускоро почели са критикама и ‘мимовима’. Ноле је раније коментарисао како се носи са притиском и током Олимпијских игара је игнорисао свој савет.

У очима света Ноле је осуђен на вечно проклетство. Али оно што говоре његови гестови, када је коначно експлодирао након што се срео са историјом у мечевима, увек је успевао да се врати, готово не чинивши услугу публици, чини га не само великим спортистом, већ и особом. Човек који је, као и сваки од нас, подложан да изгуби смиреност у сваком тренутку. Ноле није робот. Ово је најбоља ствар која се десила тенису или било ком спорту. Да, ово је ‘бели спорт’, али такође је потребна храброст, крв и зној. Сви који су га критиковали што је експлодирао су изгубили из вида да људске емоције не могу бити до краја потиснуте.

Вероватно је да ће Ноле изгубити друге мечеве, већ јесте, али неће проћи дуго пре него што ће се вратити и обезбедити место на које већ назире сад, да буде најбољи тенисер у историји“, стајало је у тексту новинара.