Прочитај ми чланак

“Тајмс” брани Новака: Врхунац ироније је кад те Кирјос назове будалом

0

КОЛУМНИСТА британског "Тајмса" Метју Сајед стао је у одбрану Новака Ђоковића.

Многи једва чекају било какву изјаву првог тенисера света да га нападну и да крене низ негативних коментара на рачун нашег аса.

FOTO: printskrin/Tviter

Један бивши и један садашњи тенисер из Аустралије – Сем Грот и Ник Кирјос доспели су у жижу јавности због увреда изнетих на рачун Ђоковића.

Бивши стонотенисер више од 20 година пише за овај лист, са акцентом на тенис. Он се осврнуо на неразумне нападе на Новака. Посебно је апострофирао део где Кирјос најбољег на свету назива будалом.

Заиста сјајна колумна. Прочитајте шта је Сајед имао да поручи свима који нападају Нолета.

– Новак Ђоковић има велику предност над многим својим ривалим на Аустралијан опену ове године. Тренира сваког дана, стиче бенефит од физичких вежби, одржавајући тело и ум у врхунској форми. Двадесет одсто остатка играча, с друге стране, налази се у строгој изолацији, не смеју да напусте хотелске собе, да трче или да изађу на терене за вежбање. Неки стручњаци су рекли да ова изолованост угрожава такмичарски интегритет самог догађаја.

Они који су закључани имали су несрећу да су били на чартер летовима где је један од његових путника или чланова посаде био позитиван на корона вирус. Сасвим разумљиво, аустралијске власти за јевно здравље инсистирале су да морају да буду изоловани. Организатори турнира су рекли да ће изменити распоред, како би овим играчима који су изоловани дали више простора да се припреме, али они ће се несумњиво суочити са великим дефицитом чим изађу из карантина.

Новак Ђоковић је желео да исправи то, питао је аустралијске власти да ли је могуће да се олакшају забране за ову групу, без ризика да се вирус прошири. Након што се саветовао са научницима, Новак је предложио да ти играчи буду у приватним кућама са тениским теренима. Чини ми се да је имао право да упути такве захтеве, као што је и власт Аустралије имала право да их одбије.

Реакција је била интензивна. Сем Грот, бивши аустралијски тенисер је описао Ђоковића као себичног. Ник Кирјос, бастион рационалности, описао је Ђоковића као глупана. Мислим да је ово више него нефер. Новак ове захтеве није упутио за себе и у своје име, већ у име играча чији је он лидер као вођа ПТПА (Асоцијације професионалних тенисера). Никакав бенефит неће добити од олакшавања ових рестрикција. У крајнем случају, ако су рестрикције лакше, његови противници ће бити спремни да се боље припреме и да му смање шансе да освоји турнир ове године.

Оно што се чини извесним је да се галама против Новака још једном показује да се у нежељеним ситуацијама једна особа може претворити у громобран за обесхрабривање. Тениски навијачи су љути на њега због нефер услова које су успоставили организатори. Становници Мелбурна, су љути јер је издао препоруке за боље услове за професионалне играче. И онда имамо стотине и хиљаде Аустралијанаца, који њега и играче не желе да буду на том месту.

Новак јесте можда далеко од савршеног. Слажем се са онима који су га критиковали због смешног догађаја који је организовао прошле године када је много играча заражено корона вирусом. Такође, његове ставове о вакцинама, и због тога што није носио маску. Али, такође, нико не подсећа да је избацен са УС Опена јер је погодио лоптицом линијског судију, иако је то урадио ненамерно.

Али, многи коментари због овог специфичног захтева су хистерични. Новак је изазвао бес и због своје улоге председника уније играча, када је тражио већу расподелу новца за тенисере са великих догађаја. Тренутно играчи у НБА примају 50 одсто новца од такмичења, а такође је исто и са фудбалерима у Премијер лиги. С друге стране, на Гренд слемовима тенисери добијају свега 14 до 16 одсто укупног прихода, што је мање у односу на било који други спорт.

Новак се бори за своју страну. Говорило се да је похлепан, да је „нарцис“, јер како је могуће да тако богат човек тражи начине да напуни џепове још више. Али када боље истражите, схватићете да кључне ствари у тим Новаковим захтевима, нису да се он обогати (вероватно ће се пензионисати док се овакве промене не уведу), већ да обезбеди више новца за Челенџере и друге догађаје које играју тенисери ван 150 на АТП листи. Разуман захтев је изгубљен услед синтетичког негодовања.

Колумна Сема Грота који критикује Новака се цитирала широм света. Многи су тражили да се захтев Ђоковића повеже са неповезаном причом о девојци Бернарда Томића, која је рекла да не воли изолацију јер нема ко да јој опере косу. Други, више или мање, инсинуирали су чак и да је новак анти-Аустралијанац.

Можда би требало да завршимо са Ником Кирјосом, чији је твит лајкован више од 20.000 пута. Ово је играч који је срамотио спорт у серији, али који никад није показао зрелост да се извини. Достигли смо врхунац ироније када Ник Кирјос каже неком да је глупан – завршио је текст Метју Сајед, колумниста Тајмса од 1999. године за тенис и бивши професионални стонотенисер, који је и аутор неколико књига.