Прочитај ми чланак

СВАКА ЧАСТ! Новак донирао милион евра за респираторе

0

Најбољи светски тенисер Новак Ђоковић, његова супруга Јелена и Фондација "Новак Ђоковић" донирали су милион евра за куповину респиратора и медицинске опреме у борби против коронавируса.

Новак је то обелоданио данас путем видео обраћања.

Foto: Printskrin

– Хтео бих најпре да се захвалим свима који воде рачуна о болеснима. Ово је веома тешка ситуација, мења се стање, нажалост број људи који су инфицирани расте. У складу са тим, Јелена, ја и читав фондацијски тим смо претходних недеља прикиупљали информације како бисмо установили како да најбоље донирамо ресурсе, знање, новац… како би најадекватније та помоћ утицала на здравље људи широм Србије. Стога смо одлучили да донирамо милион евра за куповину респиоратора и друге медицинске робе – рекао је Ђоковић.

Истакао је да су респиратори тренутно најбитнији у лечењу против коронавируса.

– Респиратори су најнеопходнија медицинска опрема, они су најбоље решење, и краткорочно и дугорочно, за борбу са овим вирусом. Зато смо одлучили да милион евра донирамо за респираторе. Путем стрица Горана, који има велику мрежу пријатеља у Кини, успели смо да дођемо до респиратора у овој земљи врхунског квалитета, а тек треба да видимо колико респиратора за тај новац може да се набави – истакао је први рекет света.

Новак и Јелена су апеловали на људе добре воље да помогну у овој хуманој мисији.

– Ово је ванредно стање и ми ћемо, као што је то био случај када су биле поплаве, отворити рачун на Фондацији, где ће сви који могу да помогну у набављању медицинске опреме.

Ноле је истакао и како проводи слободно време, ког услед пандемије коронавируса, има доста.

– Проводимо квалитетно време са децом, задајемо међусобно разне изазове. Не памтим када сам овако дуго био код куће, због природе посла. Из ове ситуације гледамо да извучемо најпозитивније ствари, проводимо доста времена заједно, имамо разне физичке активности, доста читамо… На друштвеним мрежама ћу поделити вежбе које ја радим и које ће моји пратиоци моћи да раде у свом стану – рекао је Новак.

Захваљујем се Кини што ми је помогла Србији, видео сам да је из ове земље дошла медицинска помоћ, као и лекари. Хвала свима у Кини, свака помоћ је добродошла. Влада доста панике и страха, ја разумем, јер је много људи заражено.
Најбољи светски тенисер је изразио захвалност Кини на помоћи упућеној Србији.

– Захваљујем се Кини што ми је помогла Србији, видео сам да је из ове земље дошла медицинска помоћ, као и лекари. Хвала свима у Кини, свака помоћ је добродошла. Влада доста панике и страха, ја разумем, јер је много људи заражено. Ми се као породица трудимо да на све гледамо позитивно, да градимо имунитет, јер ћемо тако најбоље успети да се одбранимо од овог уљеза.

На крају, Јелена Ђоковић је истакла и које штиво тренутно чита.

– Слабо смо гледали ТВ ових дана јер смо се бавили овим донацијама. Читали смо много дечијих књига и били смо у њиховом свету. Када је реч о књигама које ја читам, сада је то Гандијева аутобиографија, која ми и те како прија – рекла је Јелена, док је Новак додао да му тренутно пажњу окупира „Српско-српски речник“.

„Стижу респиратори који су познати докторима“

Јелена Ђоковић је истакла да се цене респиратора крећу између 10.000 и 50.000 евра.

– Ушли смо у тематику и проблем, захваљујући Новаковом имиџу, имали смо приступ људима који имају искуства. Разлог зашто се нисмо јавили јер су информације биле нестабилне. Нон-стоп се нешто мења, између осталог, респиратори су најнеопходнија опрема. Сви смо нагрнули на произвођаче, а респиратора нема довољно. Цене се крећу од 10.000 до 50.000 евра. Између осталог искористили смо ову прилику да научимо нешто. Нико нема конкретно решење. Размишљали смо о докторима, то су комплексне машине, па смо тражили да то буду машине које су већ познате докторима. Размишљали смо како све да доставимо, хвала Богу имамо дивне људе с којима смо у контакту, успећемо да доставимо респираторе. Компликација постоји, али успећемо. Отворили смо жиро рачун у Фондацији да они који могу да нам помогну то ураде.