Прочитај ми чланак

Штимац о убиству нашег младића у Америци: Српски животи су важни!

0

Владимир Штимац, некадашњи кошаркашки репрезентативац Србије, обратио се јавности путем друштвених мрежа поводом убиства српског младића Милана Лончара (25).

Лончар је убијен у среду увече у близини своје куће у Филаделфији након што су двојица мушкараца покушала да га опљачкају док је шетао пса.

Ова вест потресла је цео регион, ради се о момку који је имао 25 година, студенту који је покушао да у Сједињеним Америчким Државама оствари сан.

Огласили су се многи, а један од последњих је српски кошаркаш Владимир Штимац.

„Српски животи су важни! Почивај у миру Милане! Не занима ме које сте расе, али увек ћу осудити убице, злочинце, итд… Саучешће породици и вољенима“, написао је Штимац на Твитеру.

На снимку камере за надзор види се како му је непознати мушкарац ставио пиштољ на груди, док му други прилази с леђа и почиње да му претреса џепове. Инспектор полиције Скот Смол је рекао да је испаљен један хитац након чега се нападачи побегли.

Полиција је пронашла младића у локви крви у полусвесном стању. Иако рањен, и даље је стезао поводац на којем је био његов пас, рекли су истражитељи. Лончар је хитно превезен у Универзитетску болницу Темпл, где је упркос свим напорима лекара проглашен мртвим у 19.30 сати.
​Прошла година била је веома бурна у Сједињеним Америчким Државама због убиства многих Афроамериканаца, те је покренута масовна акција „Животи црнаца су важни“, алудирајући на Афроамериканце који су вековима уназад у подређеном положају у односу на белце.

Отуд Штимчево „српски животи су важни“ јер се о овом убиству неће чути у Сједињеним Америчким Државама.