Прочитај ми чланак

Шта је све Новак изгубио због депортације? Цифре од којих се ВРТИ у глави…

0

Аустралијан опен је почео, али и даље се сви највише баве најбољим тенисером света, него самим такмичењем у Мелбурну.

Педантни Немци су израчунали шта ће све Србин изгубити због изостанка са првог гренд слема у сезони. Новак Ђоковић се није вакцинисао, добио је медицинско изузеће за улазак у Аустралију, али на крају после силних перипетија Србин је депортован из Мелбурна после коначне одлуке федералног суда из гфлавног града Аустралије Канбере.

Ђоковић је тако изгубио прилику да се бори за 10. титулу на Аустралијан опену, рекордну 21. на грен слем турнирима, која би му донела, под претпоставком да је освоји, и зараду од 2,5 милиона евра наградног фонда. Први рекет света само уласком у финале узео би милион и по евра.

Према рачуници немачког листа Билд, најбољи тенисер света ће изгубити око 3,1 милион евра.

Наиме, због депортације Новак неће смети да уђе у Аустралију три године, а тамошња власт уз то му је уручила и казну од 315.000 евра. Поред тога, Ђоковић мора да плати судске трошкове у износу од 200.000 евра од чега пола одлази на његовог адвоката Николаса Вуда. Остатак мора да плати адвокату Стивену Лојду кога му је аустралијски суд доделио, као и трошкове суђења за четири дана.

Трошкови авионских летова Ђоковића и његовог тима су износили 40.000 евра. Летео је првом класом из Малаге преко Дубаија до Мелбурна, те из Мелбурна преко Дубаија до Београда. Физиотерапеут, главни тренер Горан Иванишевић и кондициони тренер летели су пословном класом.

Иако је за све играче на Аустралијан опену хотел бесплатан, Ђоковић је изнајмио кућу за коју је требао да издвоји око 8.000 евра за три седмице. Храна је тенисерима у хотелу такође бесплатна, али с обзиром на то да је Новак већину времена провео у хотелу за имигранте, претпоставља се да ће за себе и трошкове свог тима искеширати још 4.000 евра.

Новац је Ђоковићу најмањи проблем, али бодови на АТП ранг-листи сигурно су највећи. Српски тенисер изгубио је прилику да брани титулу због чега је аутоматски изгубио 2000 бодова, а тиме га, у случају победе, Зверев и Медведев могу скинути са првог места.

Још један проблем за Србина су спонзори. Новак би могао остати и без главног спонзора за опрему, који је најавио како ће након догађаја у Аустралији разговарати са Ђоковићем. С Лакостом сарађује од 2017. године, а уговор је продужио у августу прошле године до 2025. године.

Педантни Немци су све ставили на папир, али не треба заборавити и психичку тортуру коју је Србин прошао у уклетој Аустралији.