• Почетна
  • СПОРТ
  • Шта је добро, а шта лоше урађено за годину дана ове Звездине управе?
Прочитај ми чланак

Шта је добро, а шта лоше урађено за годину дана ове Звездине управе?

0

Неколико сати пре поноћи, 12. новембра 2012. године, новинари добијају позив за ванредну конференцију на “Маракани”, на којој се се појављује вицепремијер Александар Вучић у пратњи тада председника Радне групе за консолидацију и стабилизацију клуба Драгана Џајића и председника Скупштине клуба Александра Антића.

Епилог − посрнулог гиганта требало би да преузме легендарни фудбалер, кога су навијачи дозивали да се врати још док је у фотељи седео Владан Лукић.

Годину дана касније, Управу чине исти људи који су тада представљени као чланови Радне групе (осим Антића због политичког ангажмана). Они и даље не добијају плату за ангажман на Маракани. Овог 13. новембра, Џајић открива да га погађају приче да ће управо Вучић обезбедити Звезди титулу после низа година.

– Жестоке лажи се сервирају. Причали су да ћемо у прошлој сезони бити први само зато што је Александар Вучић звездаш. И шта је било? Где нам је то неко помогао? Прави се и том човеку проблем, што није у реду. Нећу никога да оптужујем. Играли смо скоро у Нишу, кажу тамо је СНС на власти и Звезда ће сигурно победити. А играчи Радничког су имали новчане награде за бодове. И нека су. Само апелујем да се не измишљају ствари – рекао је Џајић за “Журнал”.

Кад је Радна група преузела клуб, Звезда је дуговала више од 60 милиона евра, али је он износио 48.473.459, после детаљног прегледања документације. На Скупштини клуба одржаној крајем октобра ове године, потпредседник клуба Небојша Човић саопштио је да је тај дуг сада 44.717.988 евра.

План је био да се макар 15 милиона смањи до краја прошле године, али су проблеми само таложили − од меница које су пуштали други клубови за трансфере, банке и други повериоци, преко неплаћених пореза, до одбијања запослених да примају минималац…

– Смањење трошкова мора да буде у још снажнијем тренду, да се укину непотребни трошкови, све оно што није рационално, да се укину премије, смањи број запослених, да се репрограмирају дугови код банака и да се направи петогодишњи план развоја клуба… Тренд трошкова је забрињавајући. Звезда је велика у свему, па ваљда с тим префикс “велика” иде и испред дугова – изјавио је Човић, који је био најгласнији током ових година када клуб није решавао важна питања на време, поредећи га с “Мапетом шоуом”.

У једном тренутку су појавила информација да су трошкови на гориво за службена возила, репрезентацију и припреме превазилазили границе здравог разума, па је управа на разне начине морала да се довија како би одржала некакву стабилност у раду клуба.

Многи су се запитали како Звезда опстаје кад чак ни за струју није имала да плати на време, а притом је и кров стадиона прокишњавао. За почетак је отпуштен вишак радника, највише у сектору маркетинга, а ревидирани су и неки уговори играчима.

Потписани су спонзорски уговори с “Пумом” и Термама Чатеж, где су Звездини играчи одрадили већи део летњих припрема. Постигнути су договори с банкама, јурило се за репрограмом дуга где год је могло, али је клупски рачун поново, с времена на време, упадао у блокаду.

На снази је блокада од пола милиона евра, а многи играчи су одавно изгубили стрпљење, па су се неки од њих определили за раскид уговора пред арбитражом ФСС.

Не треба посебно напомињати колики терет носи тренерски ангажман у Црвеној звезди, а поготово у последних шест година како на Маракани није виђена титула и кад је клуб на ивици опстанка.

Звездина управа је сменила Александра Јанковића у марту после серије лоших резултата и на његово место довела Португалца Рикарда Са Пинтуа, највише захваљујући спортском директору Стојадиновићу.

Португалац је био жељан изазова, покушавао је да од недефинисане екипе створи ону с карактером, али је то све трајало 100 дана. Изненада, Са Пинту је по доласку с годишњег одмора најавио да “не може да ради кад услови које је тражио нису испуњени“.

Као замена за некадашњег тренера Спортинга чак се помињао и Виктор Гончаренко уз БАТЕ Борисова, као и Валтер Зенга и Милован Рајевац, али је управа задатак поверила Славиши Стојановићу.

Словенац је победом у 145. “вечитом дербију” успео да купи још неко време на клупи, иако су многи после серије лоших резултата (1:1 с Доњим Сремом, 0:1 пораз од Вождовца…) и неубедљивих партија већ почели да лицитирају ко ће бити нови тренер.

Да ли због преко потребног мира у кући, нове шансе бившем селектору Словеније или преговорима с новим тренером, Стојановић и даље седи на клупи екипе, која сада заостаје само бод за лидером Партизаном.

И у омладинској школи је било расула, о чему је говорио Драган Младеновић, тренер кадетског тима пролетос. Према Џајићевим и Стојадиновићевим речима, та секција је у процесу консолидације.

– Превирања су смирена и у управи и с играчима. Наш рад треба оцењивати у мају и први ћу отићи ако не остваримо циљ. Прави се скаутинг служба, омладинска школа добро ради, много младих играча је потписало уговоре. Нико не може да оде без обештећења у млађим селекцијама. Неће се поновити случајеви Јанковић, Симић… Добро иде, генерално – уверавао је Стојадиновић делегате на Скупштини.

– Пут је следећи: Звездина школа, која се консолидује, наше је трајно опредељење и лично ћу се активно ангажовати у њеном раду у наредном периоду. До дреса првотимца мора се долазити великим талентом, знањем и оданошћу клубу, а у Звезди морају да раде људи који се према њој односе као према светињи. На тај начин Звезда ће имати европску перспективу и отворен пут ка највећим светским клубовима – изјавио је Џајић.

Реч која би могла да опише функционисање већег дела мандата управе је неслога. Врхунац те неслоге је био инцидент када су се жестоко сукобили Џајић и Небојша Човић, због чега се претило и оставкама. Неспоразум је Џајићевим речима изглађен.

– Не морамо да се дружимо, али спреман сам за сарадњу. Човић доприноси функционисању клуба, сарађујемо, нормално се виђамо на стадиону. Нема проблема међу нама.

Неслога је узроковала и слабе резултате спортског сектора. Најбољи пример за то је Спортска комисија, која је била оформљена пролетос на челу с потпредесником Славишом Кокезом, а угашена је у октобру. Није дала очекиване резултате у циљу квалитетно одрађеног прелазног рока, након што су у клубу били незадовољни проценама Стојадиновића у зимском прелазном року.

Сад ће он подносити извештаје Џајићу, који је и сам признао да му је жао што није имао више утицаја на одлуке у спортском сектору.

Лов на вештице је такође био један од потеза који није донео резултате Звезди. Позивање на бојкот и одлагање утакмица за пет минута због председника Фудбалског савеза Србије Томислава Караџића, с којим је управа разменила контроверзна саопштења нису допринела бољим данима на “Маракани”. Караџић је додуше најавио оставку за децембар, када ће се у кући фудбала о истој расправљати.

Последње што би могло да се замери овој управи је што је остала нема на срамотне сцене на Врачару, када су навијачи поскидали дресове играчима. Криза у којој су се нашли играчи на крају је резултирала њиховим саопштењем у ком су се жалили да немају основне услове за рад, што им се обило о главу јер су изгредници полупали аутомобиле играча на Маракани. Ни тада управа није осудила овакве испаде, него чека, као и цела јавност, резултате полицијске истраге.

Резиме за првих 365 дана рада управе гласи: у многим стварима сама је себе кочила. Више је говорила о проблемима него што их је решавала. Губила је време, као на пример са Спортском комисијом.

Ипак не треба заборавити да се сада све мање прича о стечају од кога су навијачи и спортска јавност највише страховали. Ако и треба да дође до те фамозне приватизације (а купаца нема ни у најави), онда за њу треба да се створе услови, у којима ће за почетак играчи имати те шампоне у свлачионицама.

Бољи дани за Звезду најављују се тек спровођењем петогодишњег плана, на чему је инсистирао Драган Џајић, све по идеји из 1987. године, пред најславније године у историји “црвено-белих”.

– Са Звездом, као националном светињом, мораш бити стрпљив. У Звезди смо затекли огроман дуг. Али сатирали смо се између големе жеље и сурове реалности. Сустизали су нас као зла коб пад у игри од меча до меча, заостали дугови, поремећена динамика прилива новца од лоших трансфера, наслеђени нови дугови и хипотеке. Захвални смо навијачима који су уз клуб били на фантастичан начин – сумирао је Џајић последњих 365 “црвено-белих” дана.

Шта ви мислите: где је Звезда данас у односу на период пре годину дана? Шта је добро, а шта лоше урађено? Своје мишљење можете оставити у коментарима испод текста.

(Телеграф)