Прочитај ми чланак

ШТА БОЛИ ХЕЛСИНШКИ ОДБОР ХРВАТСКЕ: Смета им Партизанов минут ћутања за жртве Олује (Видео)

0
partizan-minut-cutanja-foto-partizanrs-1438876206-715165

Фото: Партизан рс

Фудбалери Партизана и Стеауе минутом ћутања одали су почаст страдалима у војној акцији „Олуја“ уочи међусобног јучерашњег дуела у Београду.

Партизан је упутио захтев на адресу УЕФА, која је одобрила да се на 20-годишњицу „Олује“ изрази поштовање према погинулима.

Међутим, Хрватски хелсиншки одбор за људска права (ХХО) огласио се сматрајући да одлука УЕФА није у складу са правилима те организације.

„Док Хрватска слави ту акцију, у Србији је тим поводом проглашен дан жалости. Сама та чињеница упућује на политичке конотације одлуке УЕФА, будући да није јасно хоће ли минут ћутања значити одавање почасти само припадницима једне етничке групе – у овом случају српске – или се ради о одавању почасти свим жртвама те акције без обзира на националност и верску припадност. Обележавање страдања само припадника српске етничке групе за време легитимног ослобађања територије Републике Хрватске и то на подручју Србије, стране државе, која је побуњене хрватске држављане српске националности подржавала и помагала све време Домовинског рата, сматрамо непримереним истицањем политичких порука што је противно правилима УЕФА“, истиче се у саопштењу које је потписао председник ХХО Иван Звонимир Чичак.

После победе над Стеауом, фудбалер Партизана Стефан Бабовић рекао да црно-бели тај успех посвећују управо жртвама Олује.

(Курир спорт)