Прочитај ми чланак

Српски фудбалери бирају Албанију пре Србије!

0

albanija
(Политика)

Синдикат професионалних фудбалера ‘Независност’ спровео је анкету међу фубалерима Јелен Суперлиге и Прве лиге Србије и дошао до фрапантног податка да би чак 85% испитаних играча радије играло у Албанији него у Србији.

Изгледа да нам ФИФА ранг листа на којој је репрезентација Албаније боље рангирана од „Орлова“ ипак индиректно говори неке ствари које сами не желимо да признамо.

Истина је да нико од добрих познавалаца фудбалске слике у Европи не може да тврди да је квалитет албанског фудбала већи од српског али и то да је ситуација у српском фудбалу толико лоша да би играчи ЈСЛ и ПЛС радије играли у земљи наших јужних суседа.

Председник Синдиката професионалних фудбалера ‘Независност’ Мирко Поледица изнео је податак који је фрапантан али за који су фудбалски радници у Србији сами криви.

„Пре шест месеци направили смо истраживање које недвосмислено показује шта наши фудбалери мисле о нашим савезним лигама. У анкети „Када би сте могли да бирате, да ли бисте пре играли у Србији или Албанији”, у којој је учествовало 180 фудбалера Суперлиге и Прве лиге Србије, 155 је одабрало Албанију!“ казао је Поледица.

То значи да би више од 85% испитаних радије играло за неки албански клуб него за српски. Разлог?

„Зато што наши играчи знају да се на арбитражи у нашој земљи увек доносе одлуке у корист клубова који им стално дугују новац, па им је битно да што пре оду преко, јер међународни трансфери подлежу Фифином праву што значи да могу једнострано да раскину уговор с клубом који им одређено време не исплаћује плату“ објашњава Поледица и додаје,

„Док год буде овако, играчи ће главом без обзира бежати из земље, па и тамо где се објективно игра лош фудбал, као у Албанији“ закључује председник СПФН.

Србија се тренутно налази на 41. позицији ФИФА ранг листе док је Албанија рангирана три позиције боље од нашег националног тима.

У квалификацијама за Лигу шампиона шампион Албаније тренутно је у истом колу као и шампион Србије док та земља има представника и у трећем колу квалификација за ЛЕ, два податка који говоре где је некада био српски а где албански фудбал, а како су позиционирани у садашњости.