Прочитај ми чланак

СРПСКЕ ХАУБИЦЕ – 73 ГОЛА: Митровић, Пријовић и Јовић најефикаснији у Европи у 2018

0

Шпицеви Фулама и ПАОК стрелци 27 пута, ас Ајнтрахта додао 19

СРБИЈА има екстра продуктивне нападаче, Александар Митровић, Александар Пријовић и Лука Јовић су до сада у 2018. години за клуб и репрезентацију постигли укупно 73 поготка! Сва тројица шпицева на које рачуна селектор „орлова“ Младен Крстајић су у пуној форми и што је за њих најважније тресу мрежу у континуитету. А, раритет у овом часу је да је наша репрезентативна тројка најефикаснија у Европи ако се пореде само актуелни нападачи 55 селекција!

Митровић и Пријовић су постигли по 27 погодака, Јовић је додао 19, а ако наставе у овом ритму можда се до краја године опасно приближе и цифри од 100 голова, што је ефикасност по највећим стандардима с обзиром на квалитет шампионата и клубова у којима играју.

Митровић је сјајан откад је стигао у Фулам. На 29 мечева за клуб постигао је 17 голова, а у селекцији Србије је бриљантан, јер је на 11 мечева 10 пута затресао мрежу. Ударна је песница „орлова“, али и превише оптерећен реализацијом, јер сем њега нико више у такмичарским мечевима није постигао гол из игре! Александар Коларов из слободног ударца и Душан Тадић са беле тачке су уз Митровића једини аутори голова Србије у официјалним мечевима.

Александар Пријовић свих 27 голова ове сезоне постигао је у дресу ПАОК и то на само 33 меча. Ове сезоне је на 16 сусрета десет пута био стрелац, решио је до сада све дербије, незадржив је у дресу солунског лидера грчког шампионата. У селекцији Србије је стално на списку, али селектор Крстајић му не пружа адекватну минутажу без обзира на то што нас је голом против Грузије одвео на Мундијал у Русију.

У овој години је улазио у игру на само четири меча и на терену провео 41 минут! Недовољно, можда и неоправдано, јер преданошћу и начином игре сигурно може много више да допринесе. Чак је и Митровић био искрен и рекао да му Прија одговара као парњак у нападу.

Голови су плод напорног рада Лука Јовић је експлодирао у Франкфурту иако још није стандардан. Његов раскошан таленат, уз уложен рад и добро вођење како тренера у Ајнтрахту, тако и селектора младе Горана Ђоровића, дошао је до изражаја у овој години. За клуб је на 26 мечева постигао 16 голова, а том билансу додао још три гола у пет мечева за „орлиће“. Био је на Мундијалу као трећи избор, Крстајић му је пружио шансу на два меча, али само да се упише јер је провео на терену седам минута. Његова „петарда“ Фортуни прошле недеље задивила је свет, а статистика неумољиво показује у каквог голгетера израста јер је ове сезоне у дресу Ајнтрахта на 11 мечева, али за само 447 минута, постигао девет голова! Просечно гол на сваких 50 минута. 

Србија одавно није имала овакву тројицу голгетера, али се чини да би селектор Крстајић могао више и боље да их искористи и да покуша у неким мечевима да игра са двојицом класичних нападача. Јер, Митровић, Пријовић и Јовић су бар ове сезоне гарант за голове. 

ФРАНЦУЗИ 70, БЕЛГИЈАНЦИ 68

САМО статистички, нападачи Србије су са 73 најефикаснији у Европи. Французи Мбапе (29), Гризман (33) и Жиру (8) постигли су 70 погодака.
Један мање забележили су Пољаци (Левандовски 35, Пјатек 26, Милик 8) и Белгијанци (Азар 23, Лукаку 30, Мертенс 16). Португалци су постигли 58 (Роналдо 39, Силва 13, Кварежма 6), а Енглези 52 (Кејн 31, Стерлинг 12, Рашфорд 9)…

ВРХ ЛИСТЕ СТРЕЛАЦА

ЛУКА Јовић са седам голова, Александар Пријовић са пет голова су тренутно на деоби лидерске позиције голгетера у Бундеслиги и Грчкој, док је Александар Митровић са пет погодака четврти на листи стрелаца Премијер лиге.
Јовић дели прво место са Паблом Алкасером (Дортмунд), а Пријовић са Јендришеком (Ксанти).