Прочитај ми чланак

Србин је нови селектор Русије!

0

Извршни комитет Кошаркашког савеза Русије именовао је Србина Зорана Лукића за новог селектора мушке репрезентације, саопштено је из Москве. Он је на поменутој позицији заменио Сергеја Базаревича који није успео да одведе национални тим до Олимпијских игара у Токију.

Оно о чему се претходних дана спекулисало у руској кошаркашкој јавности у петак, 22. октобра, добило је и званичну потврду. Српски стручњак Зоран Лукић нови је селектор Русије.


Лукић ће наредног лета имати паклено тежак задатак на Европском првенству где ће Русији противници у групи бити Шпанија, Турска, Грузија, Белгија и Бугарска.

„Зелено светло“ да Лукић који је као тренер Нижњег Новгорода добио признање за најбољег стручњака у Лиги шампиона у сезони 2020/21. дао је и Андреј Кириленко председник руске федерације, као и стручног савета.

Лукић ће већ у новембру дебитовати на клупи Русије у квалификацијама за Светско првенство 2023. године.

Зоран Лукић ће, како тренутно ствари стоје, обављати два посла упоредо, с обзиром на то да је и даље тренер Нижњег, а сада има ту част и привилегију да води селекцију Русије, коју углавном чине кошараши из његовог тима, што ће му олакшати посао.

Подсетимо, Лукић је прошле године на Европском првенству водио јуниорску репрезентацију Србије.
Што се тиче Сергеја Базаревича са којим је окончана сарадња, он је са Русијом стигао до четвртог места на Евробаскету 2017. године, а минулог лета није успео да обезбеди учешће на Олимпијским играма у Токију што га је вероватно и коштало посла.