Прочитај ми чланак

СРБИЈА САВЛАДАЛА МАЂАРСКУ: На реду је Италија

0

Пулени Александра Ђорђевића су у мечу пуном осцилација савладали селекцију Мађарске са 86:78 и заказали дуел са Италијом

После селидбе у европски део Истанбула и пар дана одмора кошаркаши Србије су у мечу пуном осцилација савладали Мађарску и прошли у четвртфинале (86:78).

Ривал у четвртфиналу ће им бити репрезентација Италије која је победила Финску.

ПРВА ЧЕТВРТИНА

Србија креће у петорци Јовић, Богдановић, Лучић, Бирчевић, Кузмић.

Српски центар почиње меч кошем, Ален погађа тројку, али је одмах враћа Лучић (5:3). Чврста одбрана Србије на старту мучи Мађаре који не могу да пронађу пут до коша. Јовић лагано пролази и погађа, а после новог промашаја Стефан проналази Кузмића под кошем који погађа под фаулом Ханге. Пре пенала је уследио тајм-аут (9:3).

По повратку на паркет Огњен погађа додатно бацање. Нови добар напад и закуцавање Кузмића. Ален из тешке ситуације, преко руке промашује тројку, на другој страни Богдановић оставља потпуно самог Бирчевића који не погађа за три. Уместо Кузмића улази Марјановић који одмах погађа под фаулом Карахоџића, али промашује додатно бацање (14:3).

Богдановић се шета до коша, нови промашај Мађара и мали неспоразум Богдановића и Бобија после чега лопта одлази у аут. Келер коначно прекида лошу серију и даје кош за Мађаре. Мачван и Мицић мењају Бирчевића и Јовића. Капитен губи лопту, а Ференц то кажњава тројком. Опуштање Србије Перл кажњава. Мицић га фаулира, он погађа уз фаул и Ђорђевић враћа Јовића и Кузмића у игру (16:10).

Серија Мађара од 9:0 је прекинута поенима Мачвана са пенала. Мађарска се труди да игра брзо у транзицији и то им даје резултат , вратили су се у игру и смањили заостатак на само четири поена (20:16). Богдановић погађа оба пенала. Одлична одбана Јовића и последњи напад у деоници је имала Србија, Богдан је промашио, Кузмић је био на правом месту и вратио лопту у кош – 24:16.

ДРУГА ЧЕТВРТИНА

Келер погађа, Богадновић враћа тројком, добра одбрана Јовића, али грешка у нападу после чега Келер поново поентира и Ђорђевић видно незадовољан одбраном тражи тајм-аут и инсистира да не пуштају играче Мађарске да постижу лаке поене већ да праве фаулове (27:20).

Закуцавање Кузмића за његов 13. поен у досадашњем делу меча. Бирчевић прави фаул после чега Перл даје нову, трећу тројку, за Мађарску. Одлична финта Кузмића и снажан фаул Ханге. После два погођена пенала Кузмића, Ђорђевић прави измене, ушли су Гудурић, Мачван и Марјановић. Промашај Алена, Лучић уместо шута иде у дриблинг и добија блокаду од Келера Доста фаулова Мађара, Војвода и Ханга, двојица најбољих, већ имају по две личне (31:23).

Војвода погађа тројку и потом прави трећу личну над Гудурићем. Уместо њега улази Богдановић. Мачван промашује тројку, Лучић прави два брза фаула и због треће личе га мења Милосављевић. Ференц даје сва три пенала (33:29).

Карахоџић поентира, Ђорђевић тражи минут одмора, Богдановић даје два пенала, Мачван погађа за три (40:31). Перл погађа за три, Ханга блокира Кузмића, а Карахоџић опет без проблема проналази пут до коша и враћа свој тим у игру (42:38).

Војвода погађа тројку, Милосављевић промашује, али Мачван хвата лопту. Богдановић полаже лопту у кош, последњи напад у четвртини има Мађарска. Ханга узима одговорност, али додаје до Алена који не прати сат, време је истекло – 48:41.

Србија мора да поправи игру у одбрану у другом делу и готово је сигурно да ће то бити главна замерка Ђорђевића у паузи. У српском тиму је Кузмић најбољи са 15 поена, док је Перл на другој страни дао 10.

ТРЕЋА ЧЕТВРТИНА

Богдановић започиње друго полувреме тројком. Келер погађа на другој сттрани, али Милосављевић погађа дугу двојку (53:43). Јовићев шут за три излази из коша, Перл поентира, а Мачван погађа тројку. Марјановић улази уместо Кузмића, а Јовић лагано поентира после освојене лопте (58:45).

Тајм-аут Мађара, Лазић улази у игру, одлично спушта до Марјановића који поентира. Потом Бранко игра сјајну одбрану, Јовић узима лопту и без проблема спушта лопту у кош (62:45) за наставак велике серије Србије од 14:4.

Марјановићу је испала лопта, а Мицић је потом направио неспортски фаул над Хангом. Ханга промашује прво, погађа друго бацање, али се Лазић одлично поставља и Адам прави фаул у нападу. Грешке на обе стране терена и фаул Келера над Марјановићем. Одличан напад, додавање Богдановића и поени за Бобија. Ференц прекида то тројком (64:49).

Неспортска лична Марјановића и погођени пенали Ференца. Ханга не погађа, Боби хвата лопту. Дужи напад Србије и арбитри показују да је Боби направио фаул у нападу. Трећа лична, мења га Кузмић (64:51).

Војвода не погађа за три, Перл се бори за лопту и успева да се избори за нови напад свог тима и потом поентира. Сјајан потез Милосављевића који погађа уз фаул Ференца. Не погађа додатно бацање, Бирчевић хвата лопту и промашује, али је Кузмић хвата и закуцава. Не погађају Мађари, напад има српски тим. Јовић креће у продор, фаулира га Војвода који добија четврту личну. Стефан даје прво, промашује друго, Бирчевић поново хвата лопту и опет промашује. Пред последњих 10 минута Србија води са 69:53.

ЧЕТВРТА ЧЕТВРТИНА

Почиње Ференц последњу деоницу тројком, Ђорђевић се буни и тражи фаул, судије не обраћају пажњу, а Србија не реализује напад. То кажњава Војвода новом тројком – 69:59.

Грешка Милосављевића приликом додавања, нова тројка Мађара и тајм-аут Ђорђевића (69:62). Грешка нашег тима, Војвода срећом не погађа за три, Јовић оставља Мачвана који постиже лаке поене. Тот прави рукометни фаул над Марјановићем, а арбитри доста чекају са пиштаљком. Још један фаул над Бобијем који је био сигуран са линије пенала и вратио двоцифрену предност Србији (73:62).

Лопта углавом иде на Марјановића који користи своју висину да реши те ситуације, али на другој страни фаулира Перла, добија четврту личну, а Перл промашује прво и погађа друго бацање. Богдановић погађа своју трећу тројку из исто толико покушаја и враћа предност – 78:63.

Перл даје нове поене после скока у нападу. Неспоразум српског тима у офанзиви, Богдановић погађа, али је време истекло. Елингсфелд то кажњава. Мачваново закуцавање је спречио „рампом“ Перл који је потом истрчао контру, Јовић га фаулирао. Перл погађа оба пенала и спушта на једноцифрен заостатак – 78:69.

Стојан Ивковић шаље нижу петорку на паркет, Лучић то користи и после продора сјајно закуцава. Витман на другој страни поентира што љути Ђорђевића због лако примљених поена. Марјановић још једном користи своју прендост – 82:71.

Рујак тројком враћа наду Мађарској, Лучић погађа, а Рујак даје нову тројку за тајм-аут Ђорђевића (84:77). Неугодан пад Лучића после фаула Рујака, али Владимир погађа оба пенала и долази до 11. поена. Кузмић улази уместо Марјановића који остаје у разговору са Ђорђевићем. Тот остје сам на шуту за три, промашује, а кузмић хвата лопту и долази до дабл-дабл учинка. Јовић не погађа отворену тројку.

Крај – 86:78. Србија је заказала дуел са Италијом. Богдановић 17 поена, Кузмић 17 поена и 10 скокова.