Прочитај ми чланак

Срби проглашени фашистима и расистима: Енглези пишу гнусне ствари због утакмице

0

Енглески портал "Обсервер" објавио је текст у којем је навео да су навијачи Србије током утакмице са Швајцарском скандирали фашистичке слогане и расистичке покличе, који су били наводно упућени ка етничким Албанцима.

Овај медиј је као сведока одабрао је извесног Хасана Рахманија, који живи тренутно у Лондону, али су му корени са Косова и Метохије.

– Хасан Рахмани је дошао на утакмицу носећи албанску заставу око врата, али каже да му је била конфискована на улазу док су увредљиви националистички симболи били дозвољени. Он каже да му је показана порука коју је ФИФА послала обезбеђењу и у којој су слике предмета, слика и слогана који су били забрањени на стадиону – започињу Британци свој текст, па прелазе на речи Рахманија.

– Био сам потпуно занемео када сам видео велики број фашистичких слогана, мајица и застава – започео је Рахмани.

Лист наводи да је он показао „Обсерверу“ слику навијача који носи зелену капу уско везану за злочине извршене у рату на Косову и у Босни.

Британци такође преносе Хасанове речи да су синоћ на „974“ стадиону ношене и мајице са поруком „Од Србије до Токија“, мада буће да је на њима писало „Србија до Токија“. А шокирало га је још једно, махање српских навијача са високо подигнута три прста.

– Рахмани нам је рекао и да полиција није била заинтересована за жалбе на те ствари, као ни на гестикулације са три прста, који се сматрају увредљивим на много начина – истиче „Обсервер“.

У наставку извештаја са стадиона и стварања негативног наратива о Србима, наведено је да је у 77. минуту званични спикер замолио да престану „дискриминишући покличи и гестови“, а Рахмани је јавио енглеским новинарима да је и тада остао шокиран.

– Био сам шокиран тим увредљивим речима, апсолутно сам остао без текста. Певали су најзлобније расистичке песме – каже Рахмани, а онда се надовезују новинари „Обсервера“.

– Међу терминима које је чуо била је и реч ‘Шиптар’, познати увредљиви термин који се користи против Албанаца и уобичајено дозивање „убиј, убиј, убиј Албанца’. Навијачи су скандирали и ‘Косово је срце Србије’, што има везе са тим да њихова земља одбија да призна косовску независност – веле Енглези, а сведочи Рахмани.

Он је рекао да је стадион напустио уплашен за безбедност и препричава како га је напало „седам или осам присталица Србије испред стадиона“.

Гађали су ме водом, говорили су ми ‘Шиптаре, иди ј**и се!’. Покушао сам да побегнем, али седам или осам крупних типова ме је пратило. На крају сам трчао ка полицији, која ништа није урадила. Све што се догодило било је застрашујуће. Оно што сам очекивао да буде добра ноћ на стадиону заправо је покренуло сва она сећања из прошлости за која сам мислио да су нестала.

– Шокирало ме је то је ФИФА недоследна. Забога, како у 2022. године можете да дозволите на стадиону током Светског првенства да неко скандира о убијању друге нације? Вратио сам се кући са осећајем да сам маргинализован и да за ФИФА нисам добродошао – закључио је Рахмани у великом тексту „Обсервера“.