Прочитај ми чланак

Спрема се радикална промена на Мундијалима

0

Међународна фудбалска федерација (ФИФА) планира да уведе извођења пенала у случају нерешеног резултата на мечевима групне фазе Светског првенства 2026. године.

„Победник пенал серије добио би бонус бод. Постоји и варијанта чак и да се пенали изводе пре почетка сваког меча у групи, како не би дошло до потенцијалног договора између селекција, јер би могло да се дође у ситуацију да одређени резултат иде у корист оба тима, а да се на тај начин елиминише трец́а екипа у групи“, наводи се у тексту „Атлетика“.

На наредном Мундијалу први пут ће учествовати 48 репрезентација, које ће бити подељене у 16 група са по три тима. По два првопласирана из сваке групе иду у нокаут фазу.

Директор за технички развој ФИФА Марко ван Бастен залаже се увођење пенал серије како би се лакше одлучивао коначан пласман репрезентација у групама.

„Пенали би заиста могли да буду опција за турнире са групама од три екипе у којима играте против два противника. Постоји велики ризик да сва три тима на крају буду изједначена по бодовима и головима“, рекао је Ван Бастен за „Билд“.

„Атлетик“ истиче да постоји и могућност да ФИФА промени систем такмичења на СП 2026. У том случају 48 репрезентација би било подељено у 12 група са по четири селекције.

Пласман у нокаут фазу избориле би по две најбоље пласиране селекције из сваке групе. У 1/16 Мундијала би се нашло и осам најбоље трећепласираних екипа.

ФИФА разматра да и у том случају размишља о увођењу пенала у случају нерешеног резултата.