• Почетна
  • СПОРТ
  • СПОРТСКЕ ВЕСТИ: Србија без Ђоковића, Џајићу никад горе, Фофан дошао по титулу
Прочитај ми чланак

СПОРТСКЕ ВЕСТИ: Србија без Ђоковића, Џајићу никад горе, Фофан дошао по титулу

0

Djokovic Dyajic Fofan

Репрезентација подржава Новака у овој одлуци да не игра против Швајцарске. Не желимо да га преоптеретимо, рекао је селектор Богдан Обрадовић.

Дејвис куп репрезентација Србије јуришаће на Швајцарску у првом колу Светске групе без Новака Ђоковића. Одлуку, која се и очекивала, наш најбољи тенисер донео је на путу из Аустралије, после консултација са селектором Богданом Обрадовићем и остатком тима. Самим тим, савезни капитен мирно ју је прихватио, рекавши да цела екипа стоји уз Нолета и подржава га у ситуацији у којој се тренутно налази.

– Новак хоће да се одмори. Исцрпљен је, и ментално и физички. Уосталом, он најбоље зна како се осећа у овом тренутку. Потребне су му мини-припреме, које ће ускоро да одради како би се што боље спремио за наставак сезоне. Ми га, као тим, потпуно разумемо и подржавамо. Не желимо да му се деси нека повреда, као што се раније дешавало, док је играо у Дејвис купу, а није нам циљ ни да га преоптеретимо.

Обрадовић је објаснио да је Ђоковић до сада много задужио репрезентацију.

– Новак је небројено пута доказао колико му значи дрес Србије, и показао како се игра за државу. У 2013. је победио у свим мечевима у којима је изашао на терен, а и раније је давао свој максимум. Није се штедео, чак и на своју штету. Сетите се како је прелазио цео свет из САД или Аустралије да би био уз нас и помогао.

Србија се окреће адутима на које може да рачуна.

– Бозољац и Зимоњић су искуснији играчи, који ће у овом сусрету водити млађе, Лајовића, Крајиновића и Милојевића. Шансе да победимо свакако да постоје, а видимо их пре свега на другој плочи, односно у дублу. Видећемо ко ће уз Душана играти сингл, али мислим да можемо до тријумфа над Кјудинелијем. Такође, на нашој страни ће бити и подршка домаће публике и надамо се најбољем.

Швајцарска ће све карте да баци на финалисту из Мелбурна, Вавринку, који ће можда морати да игра и сва три меча, али питање је хоће бити у стању да то уради.

– За њих ова ситуација са Станисласом на Аустралијан опену може да буде проблематична. Вавринка није Ђоковић, па да трчи из финала гренд слема право на Дејвис куп. Имаће само дан или два за тренинге, одмор, опоравак, привикавање на другу временску зону, мучиће га џет-лег. Све то указује на то да можда неће бити максимално спреман, али у сваком случају против Станисласа ми немамо шта да изгубимо – закључује Обрадовић.

Меч у Новом Саду игра се од 31. јануара до 2. фебруара, у дворани „Спенс“.

Џајић: Најтежи период у историји Звезде!

ЗАДОВОЉАН СТОЈАНОВИЋЕМ

 

Џајић је говорио и о статусу тренера Стојановића.
– Веома сам задовољан Стојановићем и Печником. Не кажем то из учтивости јер су ту, већ стварно мислим да су схватили колико је клуб захтеван и на најбољи начин одговарају на изазове.
У Звезди није лако, увек се тражи победа, клуб је популаран, прати га много новинара, па су тренер и играчи увек изложени критикама и похвалама.
За Стојановића су медији писали како иде, па не иде, или да је нека утакмица пресудна.
Али, клуб не занима шта пише у новинама, већ неке друге ствари везане за тренера.
Искрено, надам се да ћемо још дуго сарађивати са Стојановићем и Печником – рекао је Џајић словеначким новинарима.

Не кривим претходнике за садашње стање. Титула много значи, верујем да ћемо је освојити – истакао је председник црвено-белих у интервјуу словеначким медијима.

Долазак Црвене звезде на припреме у Порторож привукао је велику пажњу словеначких медија. Не само због њихових земљака у редовима београдског клуба, тренера Славише Стојановића и репрезентативца Нејца Печника, већ понајвише због председника Драгана Џајића. Тамошњим новинарима легенда црвено-белих говорила је и о тешкој ситуацији с којом на „Маракани“ већ годинама муку муче. Том приликом Џајић је оценио да вероватно никад није било теже у клупској историји, али је нагласио да за садашње стање не криви своје претходнике и да верује у боље сутра.

– Да будем искрен, уопште нам није лако. Врло је тешко. Можда чак пролазимо кроз најтежи период од оснивања клуба. Али, знате како је, живот тако тече, некад је мало боље, некад лошије. У тешким ситуацијама били смо и пре, али су увек долазила боља времена. Надам се да ће опет доћи – рекао је Џајић.

Он је истакао да су Звезди потребни бољи резултати, „јер ће с њима доћи и боље доба“.

– Не треба кривити људе који су у клубу да су урадили нешто због чега је Звезда данас у оваквој ситуацији. Не кривим ни оне који су били пре у клубу. Вероватно је такво било стање… Сад смо ту да бар мало поправимо ситуацију. Трудимо се и видећемо како ће бити.

Џајић је изразио оптимизам да ће Звезда „са својим именом и реномеом бити у стању да дође у много бољу ситуацију од ове у којој је данас“. А на том путу биће неопходна шампионска титула, која на „Маракану“ није стигла пуних шест сезона.

– Титула је наш велики циљ, али не смемо превише притискати играче и тренера. Заиста, наслов првака би нам у овом тренутку баш много значио. Играчима, тренеру, нама у управи, наравно, као и навијачима. Јер, ово је седма година откако нисмо били прваци, али надам се да ћемо ове сезоне бити. То би био велики успех.

А да ми је само коју годину уназад неко рекао да ће тако тешко бити први у Србији, не бих му веровао. Али, нажалост, тако је. И видите, сада се боримо за трон, а када опет будемо први, биће нам лакше и да напредујемо.

Једно од питања односило се и на вечитог ривала…

– Конкуренти смо с Партизаном, они су били и остали наш највећи ривал. Али, шта они раде и како живе – не знам. Односно, знам колико и ви, уколико пратите вести у медијима. Једноставно, гледамо у наше двориште – поручио је Џајић.

Фофана: Осећам се сјајно, дошао сам по титулу!

Два месеца, под температуром, док су ме испитивали била су веома тешка, каже нападач Партизана који је на припремама са тимом.

ФУДБАЛ ПА ДЕВОЈКЕ

Због чињенице да је већи део јесени провео у болници, Фофана није имао прилике да боље упозна Београд.
– Србија и Београд су сјајни, иако тек треба да упознам боље град.
Одлазим често у ресторане са саиграчима.
Приметио сам и да су девојке лепе, али сам тренутно више окупиран повратком у форму – искрен је Фофана.

Уместо да помогне тиму у тешким тренуцима, а било их је током јесењег дела сезоне, Исамел Беко Фофана није могао да се бори са противничким дефанзивцима, јер се борио за – голи живот. На безазленом тренингу је осетио малаксалост, која је испрва одавала симптоме грипа, да би затим прерасла у нешто непознато, нешто што је фудбалера задржао у болници пуна два месеца.

Сумњало се на маларију, туберкулозу, чак и ХИВ вирус, као и још многе друге, на које је Фофана тестиран и који су, по правилу, били негативни. На крају, онако како је и дошла – ниоткуда, мистериозна болест је ишчезла без трага, па нападач поново нормално тренира и радује се фудбалу.

– Почињем од почетка, као да сам тек дошао у Партизан, али не жалим се после свега што сам прошао, срећан сам због тога. Прошлу годину желим да заборавим, но, добро, то је само искуство више у животу – каже Фофана.

* Имали сте здравствене проблеме, како се сада осећате?

– Осећам се сјајно, хвала богу. Али, та два месеца била су веома тешка. Нисам тренирао, нити имао мечеве у ногама и сада сам, разумљиво, мање физички спреман него раније. Не знам ни сада шта ме је задесило, свакодневно сам био подвргнут испитивањима. Имао сам температуру, али нисам клонуо духом. Инсистирао сам на одговорима, хтео сам да знам да ли могу да наставим са фудбалом. То ме је највише тиштило.

* О чему сте размишљали у тим тренуцима?

УЖИВАМ УЗ КОШАРКАШЕ

Попут велике већине фудбалера Партизана и Фофана помно прати игре кошаркаша Партизана у Евролиги.
– Редовно гледам утакмице кошаркаша Партизана и заиста уживам. Играју одлично, имају сјајног тренера Вујошевића, као и Богдана Богдановића, који је веома талентован – напомиње Фофана.

– О породици и фудбалу. Плакао сам често, нисам веровао да се све то мени дешава. Било ми је криво што сам се изборио да дођем у велики клуб, а задесио ме је проблем изненада. Знао сам да то није добро, али сам захвалан Богу што ми је помогао да све превазиђем и да наставим да радим оно што волим.

* Постигли сте четири гола на 11 утакмица, можете ли боље од тога?

– Нисам задовољан, јер сам по доласку у Партизан зацртао циљ да морам да постигнем што више голова. Није лоше кренуло, али временом се ситуација компликовала. Да сам на 11 мечева постигао шест или седам голова, то би била солидна статистика. Овако, морам много више да радим и да се трудим да бих поправио учинак.

* Конкуренција је појачана доласком Лазовића и Шкулетића?

– То је добро за тим, а и за мене лично, јер ће ме натерати на додатни рад и напор. Поред себе сада имам два проверена нападача и сви ћемо се борити за место у тиму, а тренер ће да одлучи ко ће на терен.

* Пролећне амбиције?

– Желим да освојим шампионску титулу. Бити првак једне земље је посебан осећај. Може да се догоди да одем у неки други клуб, али бих волео да пре тога имам трофеј иза себе. Такође, волео бих и да изборим место у репрезентацији Обале Слоноваче. Уколико будем играо добро у Партизану, можда скренем пажњу селектору и изборим место за Светско првенство. Тиме бих остварио један од дечачких снова.

* Имате ли нешто да поручите навијачима?

– Хоћу да им кажем да сам се вратио и да не брину, постићи ћу много голова за Партизан – самоуверено је закључио Исамел Фофана.

(Вечерње новости)