Прочитај ми чланак

Спортисти Републике Српске ће играти за Србију

0

Srbija i Srpska

(Глас Русије)

Да су везе између две републике, Републике Српске и Србије одувек биле братске и биће, показује и споразум између двеју влада, а којим спортисти из Републике Срспке имају могућност добијања пасоша Србије по брзом поступку, те и да наступају за репрезентацију Србије, што даје још већи подстрек и могућности спортистима из Републике Српске за успех.

Пасоши су уручени у складу са двојним држављанством, а премијер Републике Српске је пожелела још много медаља:

Има доста спортиста, ми смо се и договорили, односно наша ресорна министарства када су и предлагала овакву једну активност, а ми је подржали као две владе, а да се на овај начин дефинише да је то један број који ће данас ићи у ову процедуру, а након тога и који су заслужни и они за које се заиста процењује и постоји оправдана, да кажем и шанса и могућност заиста да постигну неке друге, боље резултате уколико им омогућимо да имају двојно држављанство.

Дакле, ово није затворени процес, ово је отворени процес. Оно што ме чини посебно задовољном јесте да се број када је у питању интерес и одобрена држављанства исто тако повећава. Чини ми се да смо рекли да је око 13.000 већ до овог датума. Дакле оно што што је у нашем интересу јесте да тај интерес постоји и он ће постојати и у то немам никакву дилему. Али у сваком случају сви они који имају могућност да испоље своју одлучност на овај начин биће им дата та шанса.

Ови млади људи овде сада су заједничко благо Републике Српске и Републике Србије. Желим да остваре све што су себи зацртали и поставили као циљеве у животу и надам се да ово што смо данас урадили јесте један мали допринос са наше стране, да им та врата ка успеху буду и додатно отворена.

Премијер Србије није крила своје задовољство:

Велико ми је задовољство да Република Србија има своје нове држављане који су угледни спортисти. За коју ће репрезантацију наступити, ствар је њиховог, личног опредељења јер је овде реч о двојном држављанству.

Сандро Полетан (бокс): Има доста спортиста, а сада је изабрано нас десет и нас десет ће највероватније наступати за Србију

Дарија Китић (стрељаштво): Велика ми је част што сам добила држављанство Србије. Отвориће ми се многе могућности. Једна од њих је и та да једног дана наступим за Србију.

Српским спортистима из Републике Српске још преостаје да вредно тренирају и да по заслуженим резултатима на спортским борилиштима запевају „Боже правде“.

Такође је општепозната чињеница да цела Република Српска у спортским мечевима навија искључиво за Србију, а славља поводом успеха репрезентације Србије у Бањалуци и осталим градовима Републике Српске бивају и неретко еуфоричнија и већа од оних и у самој Србији, тако да сада овим споразумом спортисти Републике Српске ће моћи играти за репрезентацију коју воле и за коју навијају, што даје још већу драж и погодност како спортистима, тако и навијачима из Републике Српске, а последњи доказ за то је и текуће првенство у кошарци где цела Република Српска даје великодушну подршку изабраницима Душана Ивковића.