Прочитај ми чланак

СПЕТАКЛ ВРЕДАН ДЕРБИЈА Партизан преживео драму, победио Звезду и изједначио на 1-1

0

Кошаркаши Партизана победили су Црвену звезду у другом мечу полуфиналне серије АБА лиге резултатом 70:67.

Партизан је успео да изједначи серију на 1-1 и победом против црвено-белих после пораза пре недељу дана.

Црно-бели су тријумфовали након велике драме, скоро па подједнако велика као у првом мечу, и да остану у игри за финалом и евентуалним пласманом у Евролигу.

Утакмица је кренула веома споро и тврдо. Звезда је дошла до предности од 5:2 после једног и по минута, а онда је уследила серија црно-белих од 7:0 за чак шест минута.

Лоша игра била је пре свега због напетости и једних и других, због важности меча, али се промашивало доста отворених шутева, уз умерен број изгубљених лопти. После првих десет минута разлога за задовољство нису имали ни једни ни други, а виђено је само 22 поена у том делу игре.

Друга четвртина је почела боље по црно-беле, који су имали и +6, али су изабраници Милана Томића побољшали игру на свом делу терена и добром кретњом у нападу успели да дођу до преокрета и првог вођства још од поменутих 5:2.

Црно-беле је у том тренутку покренуо Алексеј Николић, који је са две тројке вратио резултатски плус на страну своје екипе. Не претерано добра кошарка виђена је до краја првог полувремена, а атмосферу у „Пиониру“ поправио је Џок Лендејл, који је офанзивним скоком и кошем уз звук сирене поставио коначан резултат првог полувремена – 34:27.

У другом полувремену виђен је сличан сценарио из првог – промашени шутеви, изгубљене лопте и мали број поена.

АБА лига полуфинале, реванш меч:

Партизан – Црвена звезда 70:67 (13:9, 21:18, 14:22, 22:18)

Хала: Пионир
Гледалаца: 6.000
Судије: Матеј Болтаузер, Саша Пукл, Милош Кољеншић

Партизан: Н. Јанковић, Пејџ, Си, Маринковић, Јарамаз, Величковић, Загорац, Ренфро, С. Јанковић, Лендејл, Гагић, Николић; Тренер: Андреа Тринкијери
Црвена звезда: Човић, Перпероглу, Давидовац, Ненадић, Лазић, Фаје, Берон, Добрић, Симанић, Риверс, Цирбес, Оџо; Тренер: Милан Томић

Звезда је покушавала да шутем са дистанце дође до преокрета, али им то није успевало. У једном тренутку црвено-бели су били на учинку од само две погођене тројке из чак 19 покушаја, а меч су успели да заврше са катастрофалних 5/28.

И поред лошег шута противника Тринкијеријеви изабраници нису успели да се „одлепе“. Били су на три поена вишка, а онда је гост серијом 7:0 дошао до најубедљивије предности на мечу до тада.

До краја треће деонице виђен је егал, доста поена распуцаног Стратоса Перпероглуа, али и ужасан учинак Грка са линије за слободна бацања.

Човић и Цирбрес су кренули добро да комбинују и да „вуку“ напад своје екипе, док је на другој страни најзаслужнији за поене своје екипе био Вања Маринковић, који је други меч заредом наставио да пружа одличну партију и да оправдава поверење италијанског стручњака.

Почетком четврте четвртине све је ишло у Звездину руку. Перпероглу је био убедљиво најбољи на мечу, пик Цирбеса и Човића је функционисао, а одбрана Партизана је све чешће одлазила на „спавање“.

Ипак, средином четврте деонице десило се нешто што је вероватно одлучило меч. Најрасположенији играч у табору гостију Перпероглу је несмотрено реаговао и фаулирао Лендејла за фаул који су судије оправдано окарактерисале као неспортски. С обзиром да је Грку то био други прекршај те природе, за њега је меч био завршен.

Ширине у нападу за Звезду више није било колико и раније изласком Перпероглуа, а Партизан је то користио. Ренфро је добро „вукао“ контре, а Звезда ипак успевала да офанзивним скоковима решава неке ситуације секундарним нападима.

Права драма била је резервисана за крај.

Трагичар ове утакмице био је сигурно Мајк Цирбес. Немац је прво добио „рампу“ од плејмејкера Ренфроа, који је направио један од лепших потеза целе сезоне, затим додао лопту противницима у наредном нападу, а потом и закаснио са шутем на кош.

Партизан је у том тренутку водио 68:64 и имао напад у последњем минуту, али је Лендејл изгубио лопту. Берон је, као и обично, узео лопту у своје руке и погодио тројку.

На 44 секунде до краја црно-бели нису искористили напад, али је Лендејл два пута успео да лопту „избоксује“ до својих играча, потроши време и постане херој екипе фантастичним реакцијама којима се практично обезбедио победу Партизану.

Пејџ је био фаулиран и погодио оба слободна бацања, а за шест секунди до краја утакмице црвено-бели су искреирали акцију за Давидовца, који је промашио шут за продужетак.

Последњи меч серије, такозвана „мајсторица“, игра се у хали „Пионир“ 6. априла. У тој утакмици формални домаћин биће Црвена звезда, а победник овог дуела у финалу АБА играће против победника из меча између Цедевите и Будућности, где Хрвати воде са 1-0.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!