Прочитај ми чланак

Шпанија је нови првак света! Борбени „гаучоси“ бачени на колена

0

Репрезентација Шпаније савладала је Аргентину у великом финалу Светског првенства у Кини резултатом 95-75.

Славе Гасол, Рубио, Љуљ и другови, предвођени фантастичним селектором, Италијаном Серђом Скариолом. Славе светску титулу до које су на крају дошли много лакше него што су се и сами надали.

Очекивао се много узбудљивији меч. Неизвеснији, драматичнији. Екипе су веома сличног квалитета, свака има своје адуте, али аргентински су данас потпуно заказали. Посебно главно оружје на овом турниру – Луис Скола, који је прве поене постигао тек у другој четвртини, и то са слободних бацања. До краја је успео да их постигне свега осам (од тога два из игре и то тек у 35. минуту), а до овог меча је имао просек 19,7.

Искуснија Шпанија је кренула фуриозно од самог старта. Првенствено у одбрани, али и у нападу је одлично погађала. Добила је прву деоницу са 23-14, и већ ту показала у ком смеру ће ићи меч.

Феноменално је затворен тандем Кампацо―Скола, а онда су „гаучоси“ морали да срљају. Много покушаја из игре су промашивали. Све што им је улазило против нас и Француза, данас није. Под кошем нису успевали ништа да покупе. Ту је господарио Марк Гасол.

Надскочили су Шпанци Аргентинце потпуно. Под оба коша. На крају су имали 47 скокова наспрам аргентинских 27.

Све су покушавали Аргентинци у нападу. Трчали, бацали се на сваку „ничију“ лопту… Али то против овако мудрих Шпанаца није много вредело. Они су у сваком тренутку знали шта раде, где ко стоји, били „немачки дисциплиновани“ , са јасним задацима, док код „небескоплавих“ то није био случај. Онако јака контакт игра, у којој потроше противника и уведу га у свој ритам, једноставно није виђена.

Врло често су Шпанци били сами на шуту за три поена. Рубио, Љуљ, Ернангомез, па и Гасол су имали много времена да се наместе за погодак. Није шут служио ни њих како уме, али су покупили много лопти под кошем противника и пунили кош из другог покушаја.

Таквом игром Шпанија је стекла предност од 20 поена у трећој деоници. Деловало је да ће тада „гаучоси“ потпуно потонути, али су још једном показали да имају огромно срце. Поново су покушавали да стисну одбрану, да украду лопту, играли пресинг… Веровали су у чудо малтене до последњег минута, али су једноставно били су лошији у целом мечу, шутирали из игре свега 36%. Са тим процентима се не може узети титула светског првака. 

Тако је Аргентинцима пропала још једна прилика да се оките титулом најбољег на свету. У 21. веку изгубили су од нас 2002. године прво финале које су играли, док је Шпанија победила оба у којима је играла.

Искуство много значи у оваквим мечевима. Оно је било на страни „фурије“. Сјајна тактика Скариола и неснађеност „гаучоса“ обележили су ово финале. На велику жалост свих аргентинских навијача, којих је и у Србији било много, трофеј намењен прваку света подићи ће Шпанци.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!