Прочитај ми чланак

СП ФУДБАЛ: Немачка уз доста мука и после продужетака пласирала се у четвртфинале

0

nemacka alzir fudbal origh

Фудбалери Немачке победили су Алжир са 2:1 (0:0) тек после продужетака, и у четвртфиналу Мундијала играће против Француске.

„Пустињске лисице“ биле су у великом делу меча бољи ривал, голмани обе екипе су одушевили бравурама, али је на крају квалитет селекције Јоакима Лева пресудио, захваљујући поготку џокера Ширлеа који је сломио отпор борбених изабраника Вахида Халилхоџића.

Нојерово прво полувреме

Нојер је у првом делу игре 24 пута имао контакт с лоптом, од тога чак 11 пута ван шеснаестерца, како би интервенисао, олакшао посао штоперима и додао испред офанзиваца Алжира.

Ушли су Алжирци у меч сањајући репризу 1982. године када је Западна Немачка поражена са 2:1 на Мундијалу, а приступом без сувишног респекта, физичком спремношћу, пресингом и акцијама, уз сјајну тактичку припрему селектора Вахида Халилхоџића, били су бољи такмац у првих 45 минута.

Са друге стране, чак седам играча Бајерна било је у постави Немачке, а највише посла имао је голман Мануел Нојер, и то као бек.

Превисоко су „панцери“ поставили одбрану, Слиманију није био проблем да претрчи Мертесакера, па је Нојер већ у деветом минуту морао да истрчава ван шеснаестерца како би интервенисао, да би нешто касније и Фегули прокоцкао шансу одлуком да шутира из тешке позиције, уместо да проигра саиграче.

Мало ко се надао да ће Алжирци играти у осмини финала, а они су чак диктирали темпо Немцима, док је на другој страни Томас Милер остао неприметан.

Уместо креације у нападу, било је грешака у одбрани, па је Мертесакер лошим додавањем натерао Нојера да још једном излети ван казненог простора и пошаље лопту што даље.

Повреда Мустафија

Позван је Мустафи тек накнадно уместо повређеног Марка Ројса, одиграо је два меча у групи и сада је био стартер, али је и он морао ван терена због повреде.

Селекција Јоакима Лева је поправила утисак тек у 41. минуту када је Крос шутирао са 25 метара у доњи леви угао, Мболи је одбио лопту до Гецеа, коме је још боље скратио угао и одбранио шут.

До краја полувремена, Алжир је чувао снагу и затворио прилазе голу, па је Крос, немајући право решење за додавање, гађао из даљине високо преко гола пред одлазак на одмор.

Темпераментни Лев је у полувремену направио измену, Ширле је био задужен да промени ритам утакмице уместо Гецеа, а после само пет минута могао је да промени резултат.

После бравура у дефанзиви, Нојер је чак био у прилици и да асистира Ширлеу кад је лансирао лопту за контру, али је Белкалем успео да отклони опасност.

Алжир после тога више није био опасан као у првом делу игре, Ширле је био освежење за „панцере“ у офанзиви иако није ушао у нову шансу, а Мболију је једном припретио и Лам, коме баш и не прија позиција централног везног.

„Џокери“ решетају на Мундијалу

Гол Андреа Ширлеа је био 26. на овом Мундијалу који су постигли резервисти, што је нови рекорд светских првенстава када је реч о голгетерском учинку играча који су у игру ушли са клупе.

Од 70. минута није морао да игра на секундарној позицији, повређеног Мустафија заменио је Кедира, па је Лам отишао у дефанзивну линију, чији је пуноправни пети члан Нојер поново морао ван шеснаестерца, како би главом послао лопту у аут испред Слиманија.

Борбеност до краја није се доводила у питање, Халилхоџић је дуго чекао на прву измену, па је тек у 78. минуту Таидера заменио Браимијем, а онда је на другој страни још једном невероватан био Мболи, одбранивши жесток ударац Милера главом.

Налетео је и Ширле на одбитак, па је Белкалем испред гола успео да преусмери лопту у корнер.

То је покренуло нови талас напада Немачке, Милер је после једне финте у шеснаестерцу створио и простор за шут, али је траљаво захватио лопту у одлучујућем тренутку. Био је затим и актер једног од најкомичнијих слободних удараца у историји фудбала.

Покушали су Немци да изведу трик при извођењу, Швајнштајгер је направио круг око лопте, Милер се саплео док ју је прескакао пред утрчавање иза живог зида, а Крос је хтео само да „боцне“ лопту и пребаци је преко поређаних Алжираца, и све што су добили је смех збуњене публике.

Ушло се у продужетак, али тад већ нису имали разлог Алжирци за смех, после само два минута су поклекли када је Милер прошао по левој страни и центрирао кроз тројицу играча, а Ширле је петом послао лопту иза леђа Мболија за 1:0.

Остао је дуго непомичан Вахид Халилхоџић, тек нешто касније је направио и последње измене убацивши Бугеру и Ђабуа, али до краја првог продужетка није било изласка из немачког ритма.

Примљени гол и умор су потпуно из такта избацили Алжирце, после 90 минута играња изнад својих могућности нису имали ни снаге за озбиљнији напад, дефанзивна линија се потпуно распала, па је након ноншалантног поигравања у шеснаестерцу Озил закуцао лопту у мрежу.

Заслужили су и Алжирци да постигну бар гол, а то се десило у надокнади продужетка, када је Ђабу искористио центаршут са десне стране да матира сјајног Нојера за достојанствен опроштај.

На крају, није било изненађења и гледаће се дуел два бивша светска и европска првака, Француске и Немачке.

 

Немачка – Алжир 2:1 (0:0)
(Ширле 92, Озил 119 – Ђабу 120+1)

Стадион: Беира-Рио, Порто Алегре Судија: Сандро Ричи (Бразил)

Немачка: Немачка: Нојер, Боатенг, Мустафи (од 70. Кедира), Мертесакер, Хеведес, Лам, Швајнштајгер (од 109. Крамер), Крос, Озил, Милер, Геце (од 46. Ширле).

Алжир: Мболи, Мостефа, Белкалем, Халиш (од 97. Бугера), Манди, Ласен, Фегули, Гулам, Таидер (од 78. Браими), Слимани, Судани (од 100. Ђабу).

(Блиц)