Прочитај ми чланак

СП ФУДБАЛ: Хрвати декласирали Камерун, победа над Мексиком води их у осмину финала

0

hrvatska kamerun fudbal3_ig

Фудбалери Хрватске дошли су до прве победе на Мундијалу у Бразилу, пошто су у другом колу групе А декласирали репрезентацију Камеруна са 4:0 (1:0).

Хрвати су овим „тријумфом“ дошли у позицију да се боре за осмину финала, а о путнику у нокаут фазу одлучиваће у директном окршају са Мексиком, коме ће и бод из тог дуела бити довољан за пролаз даље, док захуктали пулени Ника Ковача морају да победе.

Камерун – Хрватска 0:4 (0:1)Стадион: Арена Амазонија – Манаус. Судија: Педро Проенса (Португал).
Стрелци: Олић у 11, Перишић у 48. и Манџукић у 61. и 73. минуту за Хрватску.Хрватска: Плетикоса, Срна, Ћорлука, Ловрен, Прањић, Ракитић, Модрић, Самир (од 72. Ковачић), Перишић (од 78. Ребић), Олић (од 69. Едуардо), Манџукић.

Камерун: Итанђе, Асуе-Екото, Нколо, Сонг, Муканђо, Абубакар (од 70. Вебо), Чупо Мотинг (од 75. Сали), Чеђу (од 46. Нункеу), Мбиа, Ено, Матип.

Камерунци су без повређеног Етоа потпуно подбацили и у овом мечу, капитулирали су већ у 11. минуту а до краја полувремена остали су са играчем мање, па су у наставку доживели потпуни бродолом, док су „коцкасте“ предводили асистент и стрелац Иван Перишић, односно дебитант на светским шампионатима Марио Манџукић.

Хрвати су до предности дошли из прве праве прилике када је Срна центрирао са десне стране, лопта је дошла до Перишића, који је уместо да шутира, сјајно асистирао на другу стативу до Олића, а искусни нападач је из прве затресао мрежу за 1:0.

Овим голом против Камеруна, Олић је са 34 године и 277 дана постао најстарији стрелац Хрватске на светским првенствима, а то је до сада у дресу „ватрених“ био њихов садашњи селектор Нико Ковач са 34 године и 250 дана.

Одмах по повратку са предаха, већ је писало 2:0 на семафору. Голман Камеруна Итанђе је лоше испуцао лопту, Перишић се по левом крилу стуштио ка голу, ушао у казнени простор и лошу процену противничког чувара, који је кренуо на центаршут, казнио тако што је погодио ближи угао.

Прва два гола постигла су нападачи Волфсбурга, да би онда на сцену ступио још увек шпиц Бајерна из Минхена. Манџукић је деби на великој сцени увеличао са два поготка.

Најпре је оверио тријумф у 61. минуту одличним ударцем главом после корнера Прањића са леве стране, да би се у 73. нашао на право месту да одбитак Итанђеа након шута Едуарда спроведе у мрежу за коначних 4:0 и тријумф Хрватске у првом сусрету са неком афричком репрезентацијом на Мундијалу.

(Блиц)