Прочитај ми чланак

СП ФУДБАЛ: Холандија прошла даље уз помоћ пенал у 94. минуту

0

holandija meksiko fudbal15_f

Фудбалери Мексика су на последњих пет Мундијала дошли до осмине финала и постали су прва репрезентација у историји која ни у шестом покушају није успела да се пласира у четвртфинале, пошто је Холандија у самом финишу за шест минута направила преокрет и од 0:1 дошла до 2:1 и проласка даље.

Паклена врућина, температура од 30 степени Целзијусових уз велику влажност ваздуха у Форталези, где је почела зима, утицали су на квалитет фудбала, а у таквим условима „лале“ су умало изгореле, а „сомбрероси“ умало прекинули проклетство.

Џокер Хунтелар

Клас-Јан Хунтелар је први пут добио шансу на шампионату у Бразилу, што је искористио на фантастичан начин. Имао је свега седам додира са лоптом, рачунајући и асистенцију Снајдеру, као и успешно изведен пенал за пласман у четвртфинале.

Иако Мексиканци од 2006. године нису постигли погодак на Светском првенству у првих сат времена меча, то се променило захваљујући Дос Сантосу, док је Гиљермо Очоа поново чинио чуда међу стативама и истакао кандидатуру за најбољег голмана шампионата, што није било довољно.

Уследио је невероватан преокрет – у 88. минуту бомба Веслија Снајдера анулирала је заостатак, да би у четвртом од шест минута судијске надокнаде Робен изнудио пенал, а резервиста Хунтелар са беле тачке лансирао Холандију у четвртфинале.

Потпуно супортно крају, све је деловало тако лоше по „лале“ од почетка. Голман Силесен је одлично пратио игру и у више наврата истрчавао далеко од гола, али то није деловало претерано сигурно, што је одатно уносило нервозу уместо стабилности у уздрману одбрану Холандије.

Мексиканци су претили у налетима, били много бољи у у првом полувремену, па су Влар и Де Вриј високо подигнутим ногама зауставили Ереру у једној од акција „сомбрероса“, док се Очоа за то време прилично досађивао и није имао прилику за неку бравуру као у дуелу са Бразилом, али је на сцену ступио у другом делу.

У 33. минуту судија Педро Проенса је тражио тајм-аут, који је, чини се, био потребнији Холанђанима него Мексиканцима, који нису успели да крунишу иницијативу, а у самом финишу првог полувремена имали су и помоћ португалског арбитра.

Често су судије сумњичаве према Арјену Робену, али се после грешке Мексиканаца на средини терена, звезда Бајерна стуштила у шеснаестерац где га је  прво закачио Маркез, а затим и Морено који се чак повредио и изнет је са терена, док је Проенса оштетио „лале“ за пенал.

Кајт и Снајдер рекордери

Играч задатка Дирк Кајт забележио је 100. наступ за Холандију, нашавши се у елтином друштву Едвина ван дер Сара, Франка де Бура, Рафаела ван дер Варта, Ђованија ван Бронкхорста, Велсија Снајдера и Филипа Кокуа, који су такође дошли до троцифреног броја утакмица.
Кајт ужива велико поверење Ван Гала, још једном је доказао да му не смета шетање по позицијама, нашао се и на левом боку, а рекордер је и Снајдер – први је Холанђанин са 15 мечева на Мундијалу.

Нису се много бунили пулени Вана Гала, а по повратку са одмора одмах их је сасекло вођство ривала. Деловали су смушено Холанђани, Блинд је био спор, Влару није пало чак ни на памет да проба да блокира ударац, што је олакшало посао Дос Сантосу да са дистанце погоди доњи десни угао за 0:1 и нови шоу свог селектора Ерере поред клупе.

Пошто су мексички нападачи завршили посао, онда је и маестрални Очоа морао да покаже какве рефлексе има. У то се најбоље уверио Де Вриј када је у 58. минуту са три метра пробио лопту кроз руке сјајног голмана, али је он главом сачувао своју мрежу.

Морали су Холанђани да крену свим силама у напад како би дошли бар до изједначења, па можда и трећег преокрета у Бразилу, који је деловао толико далеко, јер је Очоа још једном сјајном интервенцијом довео до лудила Робена, али се ипак догодио.

Фудбал је показао сву своју магију за само шест минута и губитнике претворио у победнике, а већ виђене слављенике бацио у очај. Због другог тајм-аута услед паклених услова и по три измене на обе стране, судија Проенса је меч продужио за шест минута, што су „лале“ знале да искористе.

Док су Мексиканци одбројавали секунде до тријумфа, Снајдер је правим пројектилом погодио са дистанце доњи леви угао за 1:1 и вратио наду свом тиму. Када се чинило да су продужеци неминовни, Робен се шуњао по казненом простору и изнудио прекршај капитена Маркеза, што је овога пута било довољно Проенси да покаже на белу тачку.

И, опет је Ван Гал погодио са изменом, јер је Хунтелар преузео одговорност и хладнокрвно послао лопту са пенала у доњи леви угао за преокрет, за 2:1 и неописиво славље Холанђана.

Холандија – Мексико 2:1 (0:0)

Стадион: Каштелао – Форталеза. Судија: Педро Проенса (Португал).

Стрелци: Снајдер у 88. и Хунтелар у 90+4. за Холандију, а Дос Сантос у 48. минуту за Мексико.

Холандија: Силесен, Верхег (од 56. Депај), Влар, Де Вриј, Блинд, Кујт, Де Јонг (од 9. Мартинс Инди), Вијналдум, Снајдер, Робен, Ван Перси (од 76. Хунтелар).

Мексико: Очоа, Морено (од 46. Рејес), Маркез, Родригез, Салсидо, Гуардадо, Лајун, Ерера, Агилар, Дос Сантос (од 61. Акино), Пералта (од 75. Ернандез).

(Блиц)