Прочитај ми чланак

СП ФУДБАЛ: Французи у завршници сломили Нигерију за четвртфинале

0

francuska nigerija fudbal 3_origh

Фудбалери Француске пласирали су се у четвртфинале Мундијала пошто су једва савладали селекцију Нигерије са 2:0 (0:0) поготком Пола Погбе у 79. минуту и аутоголом Џозефа Јоба у судијској надокнади.

Французи су најопаснији били у 23. минуту, Погба је проследио лопту Валбуени на десну страну и експресно добио повратну кад је ушао у шеснаестерац, али његов одличан волеј Ењеама још бољом одбраном спровео у корнер.

Француска – Нигерија 2:0 (0:0)

Стадион: Национални – Бразилија. Судија: Марк Гајгер (САД).

Стрелци: Погба у 79. и Јобо у 90+1. минуту (аутогол) за Француску.
Француска: Љорис, Дебуши, Кошћелни, Варан, Евра, Погба, Кабај, Матуиди, Валбуена, Жиру (од 62. Гризман), Бензема.
Нигерија: Ењеама, Ошанива, Омеруо, Јобо, Емброуз, Микел, Онази (од 59. Габријел), Мозес, Одемвинги, Муса, Еменике.

Нешто раније се затресла мрежа Љориса, али је погодак Еменикеа оправдано поништен, јер је за пола корака био у офсајду на ивици петерца. Француска је добро прошла и када је Евра са обе руке загрлио Одемвингија приликом корнера ривала, и спречио га да скочи, али је амерички судија Гајгер проценио да тај дуел није био за пенал.

Добро су се бранили, ситније грешке нису кажњене, а спроадично су и претили, па су врло добро парирали фаворизованом противнику.

„Суперорлови“ су прва афричка селекција која је дошла до нокаут фазе на три Мундијала, али никад нису могли да прођу даље од осмине финала, што је и сада био случај.

Само је 2002. афрички тим био бољи од европског у нокаут фази, а тада је Сенегал са 2:1 победио Шведску.

По повратку са одмора, пех за пехом за Нигеријци. Најпре је Матуиди преоштрим фаулом са леђа повредио Оназија који је морао на носилима да напусти терен, а у 70. минуту повредио је и Емброуз који је приказао одличну партију и био непрелазан у одбрани.

Живост у игру Француске унео је Гризман и дуплим пасом са Бенземом креирао најбољу шансу за свој тим, али је Ењеама зауставио шут нападача Реала.

Отпор ривала „триколори“ су коначно сломили у 80. минуту – Валбуена је извео корнер, пре тога је Ењеама сјајно бранио, али је сада лоше проценио убацивање за излетање, само је асистирао Погби који је главом послао лопту у небрањену мрежу.

(Блиц)