Прочитај ми чланак

СП 2014: Секунде делиле Швајцарце од пенала, Ди Марија одвео Аргентину у четвртфинале!

0

argantina svajcarska fudbal 9225_ig

Секунде су делиле фудбалере Швајцарске од извођења пенала у осмини финала Мундијала у Бразилу, али је у 118. минуту другог продужетка севнула контра Аргентине, Меси је сервирао лопту Анхелу ди Марији, а он је искоса са десне стране погодио супротан угао за тријумф од 1:0 и пласман у четвртфинале.

Ушли су Швајцарци без превеликог респекта у меч, имали благу иницијативу у уводних пет минута, после чега је темпо почела да диктира Аргентина, али јој није било омогућено да створи озбиљнију шансу. У том ритму је протекло свих 90 минута и додатних 28, да би онда уследио шок за „сајџије“ и велика радост међу „гаучосима“.

Ди Марија  рекордер Аргентине

Офанзивац Реала је имао 12 удараца ка голу, што је највише за једног играча „гаучоса“ на Мундијалу од 1966. године. Претпоследњи је био тријумфалан.

Углавном су акције текле по левој страни, расположен за надигравање био је Лавеци, добро су изабраници Отмара Хицфелда мотрили на Месија, а први су дошли до озбиљне шансе.

После акције по десном боку уз саму линију, лопта је стигла до Џаке на 11 метара од гола за ударац из прве, на шта је добро реаговао Ромеро. Тек онда је после корнера била опасна и Аргентина, с тим да је Ди Марија са петерца после скока пропустио лопту у гол-аут.

Борба на средини терена се водила оштро, али без неопрезних стартова до 36. минута када је Џака несмотреним потезом оборио Лавеција у дриблингу за жути картон, да би уследила шанса утакмице коју је упропастио Јосип Дрмић.

Добио је дубинску лопту за директан дуел са неодлучним Ромером, који није био сигуран да ли да излети и интервенише као што то маестрално ради његов немачки колега Мануел Нојер, па је остао укопан и имао је велику срећу јер је нападач Швајцарске очајно извео лоб.

Друго полувреме је имало сличан сценарио, Швајцарци су покушавали да пошаљу пас иза леђа дефанзиваца, на другој страни су углавном одсечени били Лавеци, Игуаин, Ди Марија и Меси, па је практично само кикс ривала могао да им донесе погодак.

Тежак дан за Хицфелда

Селектор Хицфелд је прво доживео тежак ударац неколико сати пред меч, пошто му је преминуо рођени брат Вилфред, а нови шок уследио је у завршници меча.

Тек средином другог полувремена, покренут је талас напада у којима се истакао Рохо, прво ударцем, затим убацивањем за Игуаина, Меси је са 20-ак метара тукао тик изнад пречке, а када је лопта ишла у оквир гора, беспрекоран је био Бенаљо.

У завршници утакмице, одбио је лопту после оштрог ударца Месија, а како се ближио крај меча, све је већа била нервоза у редовима двоструких првака света.

Бенаљо је био потпуни владар шеснаестерца и у продужетку, боксовао је након прекида, спречио једном Ди Марију да се прослави, а његови дисциплиновани саиграчи су одустајали и од контри и деловали су задовољно чињеницом да су пенали све ближи.

Да до рулета не дође побринула се убитачна контра Аргентинаца два минута пре краја другог продужетка. Лихтштајнер је погрешио, Паласио пронашао Месија, а он Ди Марију који није оклевао, већ је из прве са десног бока погодио супротан угао за велики тријумф од 1:0. На крају су „гаучоси“ имали и среће, пошто је Џемаили главом погодио пречку и онда коленом избацио лопту поред стативе, а био је врло близу да шокира Месија и другове, и избори пенале.

Аргентина – Швајцарска 1:0 (0:0, 0:0)
(Ди Марија 118)

Стадион: Арена де Сао Пауло. Судија: Јонас Ериксон (Шведска)

Аргентина: Ромеро, Забалета, Фернандез, Гарај, Рохо (од 105+1 Басанта), Гаго (од 106. Биља), Маскерано, Ди Марија, Меси, Лавеци (од 74. Паласио), Игуаин.

Швајцарска: Бенаљо, Родригез, Шар, Ђуру, Лихштајнер, Инлер, Бехрами, Мехмеди, Џака (од 66. Фернандеш), Шаћири, Дрмић (од 82. Сеферовић).

(Блиц)