Прочитај ми чланак

ЈОШ ЈЕДАН ПРЕОКРЕТ: Еквадор срушио Хондурас, Енер Валенсија у друштву звезда

0

ekvador honduras74225_ig

Још један мундијалски преокрет – Еквадор је победио Хондурас са 2:1 (1:1) и задржао наду за одлазак у осмину финала из групе Е, у којој Француска има максималан учинак после два кола и наредни је ривал селекције Реиналда Руеде.

Обе екипе су ушле у меч након пораза у првом колу, оштром игром су демонстрирале жељу да задрже наду за пласман у осмину финала, па је већ у 7. минуту дефанзивац Хондураса Бернардез добио жути картон.

Играло се на граници жутог картона, а када су шансе у питању, прву је пропустио Енер Валенсија у 20. минуту када је изашао очи у очи са Ваљадаресом, но катастрофално је захватио лопту пославши је на трибине.

Хондурас – Еквадор 1:2 (1:1)
(Костли 31 – Е. Валенсија 34, 65)

Стадион: Арена де Баишада, Куритиба Судија: Бенџамин Вилијамс (Аустралија)

Хондурас: Ваљадарес, Бекелес, Бернардез, Фигероа, Изагире (од 46. Х. Гарсија), О. Гарсија (од 82. Чавез), Гаридо (од 71. Мартинез), Кларос, Еспиноза, Бенгтсон, Костли

Еквадор: Домингез, Ајови, Еразо, Гвагва, Паредес, Монтеро, Нобоа, Минда (од 83. Груецо), А. Валенсија, Е. Валенсија, Каиседо (од 82. Мендез)

Упркос благој иницијативи Еквадора, повео је Хондурас уз слабу Гвагвину процену убацивања лопте, па поклон није одбио Карлос Костли. Само што се стишала радост Хондурашана, упорни Еквадорци су изједначили, уз мало среће. Паредес је шутирао, лопта је у гужви преусмерена ка другој стативи, а када се голман Ваљадарес сетио да реагује, Енер Валенсија се већ искупио за велики промашај.

Наставила се жестока игра, Паредес је због оштрог старта Бенгтсона морао ван терена на кратко, да би у 45. минуту нову шансу из слободног ударца имао „пожутели“ Бернардез, пославши пројектил ка Домингезу са 30 метара. Пред одлазак на одмор, било је још прљаве игре, али без грубости. Бенгтсон је играо руком и тражио погодак из офсајда, за шта је опоменут жутим картоном.

Изједначење је дало крила Еквадорцима да диктирају темпо у наставку, били су бољи до 61. минута када је Хондурас имао добру шансу за повратак вођства, али је Бенгтсон пожурио са убацивањем и погодак Костлија поништен је због офсајда.

У међувремену је дискутабилна била ситуација за пенал кад је Каиседо пао након дуела са Фигероом, није чак ни желео да га изнуди покушавајући да се одржи на ногама и није успео у томе, али је Еквадор награђен у 65. минуту из прекида.

Ајови је са угла шеснаестерца извео слободан ударац оштро, и на правом месту био је Енер Валенсија, да се нађе у друшву Карима Бенземе, Томаса Милера, Арјена Робена и Робина ван Персија као троструки стрелац на Мундијалу.

Тек онда се и Хондурас поново охрабрио да нападне, то му је и Еквадор дозволио чувајући резултат и вребајући прилику из контре за нови мат, али за тим није било потребе. Сачувана је победа изборена преокретом, па после два кола Хондурас нема бодове, Француска има шест, Швајцарска и Еквадор по три.

Победа Еквадора је спречила Француску да озваничи пласман у осмину финала, а ове две селекције ће се састати у последњем колу, у ком ће Швајцарска против Хондурашана тражити пут у нокаут фазу.

(Блиц)