Прочитај ми чланак

ШОКОВИ НА СП: Мароко после Шпаније „прегазио“ и Португал, Роналдо – невера

0

Једним, али историје вредним голом Несирија, "лавови" из Марока су урадили оно што није ниједна фудбалска репрезентација из тог дела света – победили су моћни Португал 1:0 (1:0).

У улози аутсајдера, тек четврта репрезентација са Црног континента је доспела неочекивано у мундијалских Топ осам. 

На терену се нико од фудбалера Марока није понашао као „аутсајдер“. Чак ни у тренутку када је бивши европски првак имао 84 одсто времена лопту у свом поседу и кружио око мреже Бона.

Пошто су њима својственом чврстом, организованом и фанатично борбеном дефанзивом издржали почетних 20-ак минута притиска, у ком је голман већ у 4. минуту спасавао живу главу, растрчали су се ка напред.

Дуго им то није доносило праве шансе ни озбиљно упошљавало Диога Косту, али су сачекали тренутак за офанзивни бљесак. Атиа Алах фантастично је центрирао, а Јусеф ен Несири небеским скок шутом закуцао вођство.

Мало је недостајало да се фаворит дигне одмах након шока из 42. минута, али је Бруно Фернандес из тешке ситуације, 180 секунди касније, погодио само пречку екстремно мотивисаних и концентрисаних Лавова.

За на прст на чело селектора и играча Португала, јер је требало наћи начина да се пробије марокански бедем и савлада „сторуки“ Боно, што у Катару није успело Хрватској (0:0), Белгији (2:0), Канади (2:1) и Шпанији (4:3).

Није да нису створили довољно прилика за то, међутим када би мало попустила фантастично срчана, паметна и дисциплинована дефанзива ту је био Боно да, маестрално, вади кестење у судару са ривалским офанзивцима.

Није Португалцима вредело ни то што је Фернандо Сантош у раној фази другог дела меча са клупе повукао легендарног капитена Кристијана Роналда. Проласка, једноставно није било. Мреже је остала „зачарана“.

Чак ни када су Мароканци, због црвеног картона Шедире у надокнади времена, остали с играчем мање на трави. Славили су ум, знање и жеља момака од којим многи клупске каријере граде у најјачим лигама Европе.

Мароко ће се борити данас да постане прва афричка репрезентација која се пласирала у полуфинале Мундијала. Пре Марока, у четвртфиналу су играли Камерун 1990, Сенегал 2002. и Гана 2010. године.