Прочитај ми чланак

Шок за Новака: Остао без медаље и ломио рекете (ВИДЕО)

0

Пабло Карењо-Буста савладао је Новака Ђоковића са 6:4, 6:7(6), 6:3 и освојио бронзану медаљу на Олимпијским играма.

Ђоковић је изгледао уморно, нервозно и недовољно концентрисано.

Foto: Tanjug/AP Photo

Релативно лако је изгубио први сет, а онда у другом пружио праву борбу. Успео је већ у овом сету да спасе меч лопту (до краја меча спасао укупно пет) и да покаже да полако подиже ниво игре. Ипак, Шпанац је одиграо један од најбољих мечева у каријери. Био је толико прецизан да је и Новак у једном тренутку викао на српском „Линија“ након што је Шпанац по ко зна који пут погодио основну линију.

Све ово је довело до велике нервозе Новака, који је у једном тренутку лансирао рекет на трибине, да би два гема касније закуцао један рекет у мрежу. Сва ова нервоза није помогла Новаку да преокрене.

У првом гему трећег сета је пропустио брејк лопту, а онда врло брзо губио са 3:0. Након тога шта год да је покушавао није успевао да се врати у игру и тако остао без трећег места.

Новак је у Пекингу 2008. године стигао до бронзане медаље и то је и даље једино његово одличје на Играма. У микс дублу са Нином Стојановић ће покушати да дође до још једне бронзе.

Трећи сет: Ђоковић – Карењо-Буста 4:6, 7:6(6), 3:6

3:6 Крај! Шпанац осваја бронзу

Новак је спасао једну меч лопту при резултату 40:30. Након тога је Карењо-Буста избацио лопту у аут код друге меч лопте. Из шесте шансе је Шпанац успео да дође до тријумфа.

3:5 Новак смањио заостатак

Добрим сервисима је успео да освоји гем, а након тога је лагано џогирао како би се загрејао и како би успео да направи брејк који ће му омогућити опстанак у мечу за бронзу.

2:5 Шта само ради Шпанац?!

Ово је један од најбољих мечева Карења-Бусте у каријери, можда чак и најбољи. Неколико пута се Новак нервирао због тога колико је савршено Шпанац „чистио“ линије.

2:4 Ђоковић до гема

Србину истиче време да подигне ниво игре и да направи брејк.

1:4 Шпанац води

Неће, па неће! Србин не успева да дође до даха и да направи брејк. Гледао је неколико пута ка трибинама, Новак се и даље није предао, али никако му не иде да спроведе у дело оно што је замислио.

1:3 Коначно прекид серије!

Новак је у једном тренутку повикао „Линија“ након што је Шпанац по ко зна који пут погодио линију и тако успео да освоји поен. Ипак, успео је да се смири и да освоји овај гем.

0:3 Какав проблем за Новака

Ђоковић је изгубио трећи гем са 40:15, а онда је закуцао рекет у мрежу. Новак је изгубио живце и неопходно му је да се брзо смири.

0:2 Брејк Шпанца

Карењо-Буста је успео да стигне до брејка након размене од 22 удараца. Новак није успео да пробије његову одбрану, а након пропуштених брејк лопти је одмах стигла казна.

0:1 Шпанац преживео брејк лопте и освојио гем

Новак је стигао до брејк лопте, а у дугој размени (27 удараца) је на крају волеј послао у аут. Била је ово прва брејк лопта за Ђоковића, још од првог сета. Ипак, Шпанац је успео да је спасе, а Новак је остао у неверици неколико тренутака. Притисак Новака се наставио, па је након 06:30 стигао до нове бројке. У једном тренутку је лансирао рекет на трибине када није могао да стигне једну лопту и тако показао колико жали што не успева да дође до брејка.

Други сет: Ђоковић – Карењо-Буста 4:6, 7:6(6)

Тај-брејк

8-6 Поен и сет за Новака!

7-6 Нови поен за Ђоковића, нема намеру да се преда.

6-6 Ментални див Новак Ђоковић! Остао је миран и спасао меч лопту, наставља се драма.

5-6 Меч лопта за Карења-Бусту.

4-3 Сунце је засметало Новаку да одигра поен, уопште није видео лоптицу, па је она завршила у ауту.

4-2 Новак је успео да се подигне након шока у првом сету и да сада делује потпуно мирно.

3-1 Две везане грешке Карења-Бусте. Шпанац је послао две лопте у аут.

1-1 Велика драма, оба играча играју сјајно, а Шпанац чешће прави грешку на крају другог сета.

6:6 Штета!

Гледаћемо тај-брејк!

6:5 Ма идемо!

Пробудио се Ђоковић. Као да је коначно дошао до даха, а то се види и по његовој игри. Нема толико винера, али има далеко мање грешака.

5:5 Штета!

Стигао је Новак до 30:0, али Шпанац се тада пробудио и сјајним сервисима се вратио. Није дозволио Ђоковићу да направи преокрет, па ни да дође до брејк лопте. Новак има проблема са дисањем, па делује на моменте да једва успева да дође до даха.

5:4 Играчи имају све веће паузе

Због великих врућина организатори су одлучили да дозволе играчима више времена да се расхладе на клупи. Код сваког прекида Новак користи клима уређај и лед да се расхлади. Србин игра све боље како пролази време и делује да је успео да дође до даха.

4:3 Новак гледа ка трибинама

Новак је одсервирао први ас на мечу, а он је поништен након челенџа. Ипак, Новак је освојио већ следећи поен. Ђоковић је са клупе ледао ка трибинама, попио воду, а у једном тренутку су биле видљиве и таблете.

3:3 Шпанац не попушта

Иако Карењо-Буста не игра најбољи тенис на туру, његова тајна се крије у константности. Новак му умногоме олакшава посао грешкама.

3:2 Новак изгледа много боље

Као да му је све лакше да игра како време пролази. Импресивно сервирају обојица, па је тек у овом гему виђен први поен на други сервис неког играча.

2:1 Бржи гемови

Оваква игра иде на руку нашег аса коме је потребно да што пре завршава поене.

1:0 Обећава почетак

Новак је брзо стигао до овог гема и освоји чак три директна поена.

Први сет: Ђоковић – Карењо-Буста 4:6

4:6 Штета! Новак пропустио шансе

Новак је стигао до 40:15, па и две брејк лопте. Ипак, Србин је направио од тог момента три везане грешке (два аута и лопта у мрежи), па је Карењо-Буста једним асом освоји сет.

4:5 Није готов сет! Новак се подигао

Стигао је Карењо-Буста до две сет лопте, али је прву закуцао у мрежу. Следећу сет лопту је Новак спасао након дуге размене и форхенд паралеле.

3:5 Шпанац баш сигурно

Новак не успева да запрети и направи брејк који би му помогао да остане у сету.

3:4 Новак опустио руку

Након неколико тежих гемова и серије Шпанца од 3:0 Новак је коначно прорадио. Успео је Шпанац да освоји два поена, али не и да запрети.

2:4 Одлична игра Шпанца

Карењо-Буста наставља са сјајном игром и делује знатно одморније од нашег аса. Ђоковић не успева да одигра бржи поен, а Шпанац инсистира на дужим разменама.

2:3 Ово не изгледа добро, брејк Шпанца.

Не само да је Карењо-Буста успео да стигне до брејка, већ је от урадио без да је Новаку дозволио да освоји иједан поен на сопствени сервис. Шпанац има знатно бољи говор тела, делује да је Новак и даље уморан.

2:1 Новак је освојио два маратонска гема

Након нешто бржег првог гема уследиле су дуже размене, а Новак је пропустио и две брејк лопте у другом гему. Након завршеног трећег Србин се окренуо ка публици и нешто рекао, али није познато шта му смета. Повикао је нешто, а онда нервозно отишао на клупу.

1:0 Сигурно!

Новак осваја први гем без већих проблема.