Прочитај ми чланак

ШОК У ШАПЦУ: Мачва после пенала избацила Звезду!

0

Мачва је направила велико изненађење и после бољег извођења једанаестераца успела да елиминише Црвену звезду

МАЧВА пише историју, Шапчани су у полуфиналу Купа Србије! Храбра чета Драгана Аничића прво се испрсила испред Црвене звезде на каљуги, није устукнула ни педаљ, а затим је била мирнија у пенал завршници и по други пут у историји, после 1989. године, ушла, сасвим заслужено, међу четири најбоље екипе у Купу. Звездин крчаг који је напука у мечу против Напретка разбио се у граду на Сави, а све се осликало у петој пенал серији, када је Немања Радоњић, најодморнији играч црвено-белих, са 11 метара шутирао високо преко гола.

– Нисмо ни вежбали пенале, не радимо то никада. Ваљда нам се вратило за неке несрећне поразе у првенству. И Бог нас је погледао, Звезда је била боља, али пресудило је велико срце наших играча и пожртвовање за дивљење – рекао је тренер Мачве Драган Аничић.

Мачва, која је све мечеве у Купу прошла после бољег извођења пенала (Бачка 0:0 – 4:2, Спартак 1:1 – 6:5), није дозволила Звезди да игра, била је од старта на блатњавом терену агресивна, чврста, борбена, док је Звезда још једном овог пролећа показала да без Канге и Боаћија нема решења за „бункерице“. Нема идеју и план како да разбије две линије зоне, а притом је тренер црвено-белих у бој морао да крене без Доналда, Бена, Савића, Родића и Рачића, са младим Луком Илићем, који се није најбоље снашао у улози кретора.

Звезда јесте имала посед лопте, али се све сводило на то да Пешић у рвању буде јачи од двојице, па и тројице играча, тако да су за 90 и кусур минута створили два зицера. Пешићу је у 25. минуту одлични голман Пулетић одбранио шут, док је Милић у 57. промашио цео гол са 10 метара.

Шапчани су нападали кад год су могли, Обровац је са 45 метара послао лопту у празну мрежу после излета Борјана, али је Ле Талек интервенисао на гол-линији. Матићев ударац Борјан је одбранио, а у 74. минуту одлични Ненад Гаврић је постигао гол главом, који је поништен због офсајда, а који је изазвао буру и можда био грешка помоћног арбитра.

– Проблем је у томе што смо испали. Нисам ово планирао, мислио сам да идемо до краја. На овом терену није могло да буде лепог фудбала. Не тражим алиби. Ако је неко крив, онда сам то ја. Сешћемо, причаћемо, немамо баш много времена, прихватамо све како и јесте. То је фудбал, идемо даље, не можемо више ништа ту да променимо – тешко је било тренеру Звезде Владану Милојевићу.

А кад је лоши судија Сантрач (пустио је грубу игру без санкционисања) одсвирао крај, све до пете серије голмани су били немоћни. Радоњић је у књигу промашаја забележио још један Купа вредан, а капитен Пејовић је исписао нову историју. Исти ривали у недељу ће се борити за бодове…

СПЕЦ. В.Н.
ПОСЛЕДЊИ пут Црвена звезда је играла у Шапцу 1969, када је у шеснаестини финала Купа победила са 1:0 голом Драгана Џајића.

СТАДИОН: Мачве. Гледалаца: 9.000. Судија: Дејан Сантрач (Павлиш) 5.
МАЧВА: Пулетић 7,5 – Пејовић 7, Тошић 7, Јовановић 7, Ристивојевић 7 – Ивић 7, Адамовић 7 (од 80. Милинковић ) – Јеремић 7 (од 89. Гемовић ), Обровац 7, Гаврић 8 – Матић 7.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Борјан 7 – Стојковић 6,5 (од 52. Гобељић 6), Ле Талек 7, Бабић 6,5, Хајдин 5,5 – Јовичић 6, Крстичић 6,5 – Срнић 6 (од 77. Радоњић 5), Л. Илић 5,5 (од 59. Милијаш 6), Милић 5,5 – Пешић 6,5.
ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Ненад Гаврић (Мачва).

ПЕНАЛ СЕРИЈА
*Бабић 0:1
*Матић 1:1
*Пешић 1:2
*Гаврић 2:2
*Крстичић 2:3
*Милинковић 3:3
*Милијаш 3:4
*Обровац 4:4
*Радоњић преко гола
*Пејовић 5:4