Прочитај ми чланак

Следи чекање на попуштање мера

0

Ако остану на снази тренутна ограничења или не добије специјалан статус, први рекет света ће остати без доста АТП бодова

Недавни интервју Новака Ђоковића срушио је спекулације о томе да се први рекет света вакцинисао после депортације из Аустралије и онемогућавања одбране трона на првом од четири гренд слема у сезони или намерава то да учини у скорије време, јер је јасно и гласно поручио да ће радије одустати од освајања трофеја него пристати на обавезно цепљење против корона вируса, као премисе учешћа на неким турнирима.

И тиме себе осудио на чекање попуштање пандемијских мера држава на чијем тлу се раније редовно борио за бодове, титуле, рекорде, новчане премије…

Тренутно му ситуација не иде на руку, јер власник 20 гренд слем трофеја не може уопште или без компликација да уђе у већину земаља, где је иначе ишао пре планетарног ширења ковида-19. Уз ограду да су промене могуће на дневном, а камоли на месечном нивоу и да уопште нису искључена појединачна медицинска изузећа, побројаћемо турнире до јула, тј закључно са Вимблдоном.

Као и навести актуелне услове уласка у државе-домаћине истих, објављене на сајту Министарства спољних послова Владе Србије и последњи пут ажуриране 14. фебруара.

Почев од Сједињених Америчких Држава, где ће у марту и априлу бити организовани Мастерси у Индијан Велсу (10-20.3) и Мајамију (23.3-3.4).

Да би крочили у САД, држављани Србије морају да докажу да су вакцинисани и приложе негативан тест на корону, не старији од 24 часа пре укрцавања, или документацију о њеном прележавању током 90 дана пре дана полетања.

Ако претпоставимо да, осим на свом Сербиа опену (18.4-24.4), не би учествовао на турнирима чијим шампионима следује тек 250 АТП бодова у априлу га потенцијално чекају Мастерс у Монте Карлу (10.4-17.4) и упола мање вредно такмичење у Барселони (18.4-24.4).

У случају првог подлеже прописаним правилима за улазак у Француску, а она држављанима Србије омогућавају боравак у њој, ако су: потпуно вакцинисани и поседују негативан ПЦР или антигенски тест који је обављен мање од 48 сати пре пута, при чему локалне здравствене службе могу затражити да се обави додатни тест по доласку.

Ако је особа нецепљена или је вакцинисана само вакцинама које не признаје Европска агенција за лекове ни Светска здравствена организација, може да уђе у Француску под условом да је: држављанин Француске, држављанин земаља ЕУ, држављанин трећих држава који су носиоци француске или европске боравишне карте/визе за дужи боравак у ФРА и који имају примарно пребивалиште у Француској… Да не наводимо све остале категорије, с обзиром да Ђоковић (са резиденцијом у Монте Карлу) није избеглица, наставник, поморски радник, лекар…

Таква лица морају поседовати негативан ПЦР или антигенски тест не старији од 48 сати и потписану изјаву којом гарантују да немају симптоме инфекције ковид-19, да нису била у контакту са зараженима и да се обавезују да ће обавити антигенско тестирање или биолошки преглед по доласку у Француску. Такође, следује им карантин од седам дана.

Шпанија је ригорозна, па тамо људи са српским пасошима Србије могу ако испуне неки од ових услова: да поседују сертификат о вакцинацији или да је разлог путовања тзв. прека потреба, предвиђена Уредбом МУП Шпаније, при чему су у другом случају неопходни специјално одобрење Амбасаде Шпаније у Србији и негативан ПЦР тест не старији од 72 сата или потврда о прележаном корона вирусу.

У мају ће Новаку на „талону“ бити Мастерс у Мадриду (1-8), турнир исте класе у Риму (8-15) и гренд слем у Паризу – чувени Ролан Гарос, где би и у првој недељи јуна бранио титулу и 2.000 бодова (22.5-5.6). Дакле, први пут би могао да се суочи са ограничењима из „репертоара“ Италије.

А у њу српски држављани смеју једино ако за то постоје: пословни и здравствени разлози, школовање, апсолутна хитност, хитан повратак у своје место становања/боравишта, потврђена и стална емотивна веза са држављанима Италије/ЕУ или са лицима са дужим пребивалиштем на Апенинима. У Италију могу и учесници спортских такмичења од националног интереса, као и њихови пратиоци, а сви побројани су обавезни да имају негативни ПЦР не старији од 72 сати или, не више од једног дана, старији антигенски тест.

Иначе, за особе које у Италију улазе овај начин важи мера кућне самоизолације у трајању од 10 дана, после чега је такође обавезно ново ПЦР или антигенско тестирање.

Календар АТП предвиђа и три већа такмичења у јуну и јулу: два турнира 500, у Лондону и Халу (оба у периоду 13-19), и гренд слем у Лондону/Вимблдон на ком је славио 2021. године (27.6-10.7). У Немачку од наших држављана Србије, могу само људи који су примили вакцину, при чему је избор истих ригиднији него у многим земљама ЕУ, или нису, али имају јак разлог за улазак у ту државу и потврду да су прележали корона вирус/нису заражени у задатом периоду.

На супротној страни, Енглеска је прилично олабавила мере, па тако у њу имају право да уђу вакцинисани (не морају да се тестирају пре пута и иду у карантин на Острву, осим ако тамо не „падну“ на тесту два дана после уласка), али и нецепљени. Ови други су у обавези да бораве у самоизолацији у трајању од 10 дана, да донесу негативан ковид тест не старији од 48 сати и унапред плате два ПЦР теста на енглеској адреси.

Стога, Ђоковић и његов тим морају константно да прате туђе одлуке и у спрам њих бирају где ће Новак играти.